Infrapuna Säteily – Lämpöä alkaen Kylmää Tilaa

Link: https://www.gemini.edu/public/infrared.html

Mikä on infrapunasäteily?

Valo, jota näemme silmillämme, on todella pieni osa mitä kutsutaan “sähkömagneettiseksi spektriksi”. Sähkömagneettinen spektri sisältää kaikenlaisia ​​säteilyä – sairaaloissa käytetyistä röntgensäteistä ja viestintään käytetyistä radioaalloista, ja jopa mikroaaltouunit, joissa ruokaa.

Säteily sähkömagneettisessa spektrissä luokitellaan usein aallonpituuden mukaan. Lyhyt aallonpituus säteily on suurinta energiaa ja voi olla hyvin vaarallista – Gamma, röntgensäteily ja ultravioletti ovat esimerkkejä lyhyen aallonpituuden säteilystä. Pitemmän aallonpituuden säteily on vähemmän energiaa ja on yleensä vähemmän haitallista – esimerkkejä ovat radio, mikroaaltouunit ja infrapuna. Sateenkaari näyttää sähkömagneettisen spektrin optisen (näkyvän) osan ja infrapuna (jos näet sen) sijaitsi vain sateenkaaren punaisen puolen ulkopuolella.

Sähkömagneettinen spektri
Vaikka infrapunasäteily ei ole näkyvissä, ihmiset voivat tuntea sen – lämmönä. Laita käsi kuuman uunin viereen, jos haluat kokea infrapunasäteilyä!

Miksi tutkia infrapunasäteilyä avaruudesta?

Tähtitieteilijät ovat havainneet, että infrapunasäteily on erityisen käyttökelpoinen, kun yritetään tutkia maailmankaikkeuden alueita, joita ympäröivät kaasun ja pölyn pilvet. Infrapunan pidemmän aallonpituuden vuoksi se voi kulkea suoraan näiden pilvien läpi ja paljastaa näkymättömät yksityiskohdat seuraamalla muita säteilytyyppejä. Erityisen mielenkiintoisia ovat alueet, joita muodostavat tähdet ja planeetat sekä galaksien ytimet, joissa uskotaan olevan valtavia mustia reikiä.

Orion Nebula optisessa ja infrapunassa
Vasemmalla oleva kuva näyttää optisen näkymän tähtiä muodostavalle alueelle. Sama alue näkyy
oikealla infrapunasäteilyssä. Huomaa, kuinka infrapunatarkkailut läpäisevät peittävän
pilven paljastamaan monia uusia yksityiskohtia.
Miten Gemini näkee infrapunan paremmin?

Tähtitieteilijät käyttävät erityisiä antureita infrapunasäteilyn havaitsemiseksi avaruudesta, mutta se ei ole helppoa. Koska lämpöä antaa monia esineitä (mukaan lukien teleskooppi ja kamerat itse), kaikki on suunniteltava huolellisesti ja / tai jäähdytettävä hyvin kylmiin lämpötiloihin.

Gemini South
Gemini on suunniteltu toimimaan erityisen hyvin infrapunasäteilyä tarkkailemalla. Tähän kuuluu myös teleskooppien sijainnin valinta. Molemmat alueet sijaitsevat korkeilla vuorilla, joissa ilma on hyvin kuiva. Koska ilmakehän vesihöyry absorboi infrapunasäteilyä tai “imeytyy”, tämä oli erittäin tärkeä näkökohta valittaessa Gemini-kaukoputkien alueita. Gemini käyttää peilillään myös erityisiä hopeapäällysteitä, jotka heijastavat huomattavasti enemmän infrapunasäteilyä kuin useimmissa muissa kaukoputken peileissä käytetyt metallit (yleensä alumiini).

Leave a Reply