Presidentti Thomas Jefferson

Link: http://www2.vcdh.virginia.edu/lewisandclark/biddle/biographies_html/jefferson.html

Thomas Jefferson. Muotokuva Rembrandt Peale. Käytetään New Yorkin historiallisen yhdistyksen luvallaPeter Jefferson, kansalainen, syntyi Thomas Jefferson, mies, joka tuli Amerikan yhdysvaltojen kolmas presidentti, itsenäisyysjulistuksen kirjoittaja, Virginia-uskonnonvapauden perussääntö ja Virginian yliopiston isä. Walesin alkuperä, joka käytti suurta vaikutusvaltaa Albemarle County, Virginia ja hänen vaimonsa Jane Randolph 2. huhtikuuta 1743. Thomas oli kolmasosa kymmenestä lapsesta.

Kun hänen isänsä kuoli vuonna 1757, hän jätti “käskyt”, jotka Thomas suorittivat koulutuksensa. Thomas, joka kertoi isänsä sanat, tuli Williamsburgissa Williamin ja Maryn kollegioon vuonna 1760. Jefferson myöhemmin luotti yhdelle hänen matematiikan professoristaan, miehestä Dr. Small -nimisen nimensä mukaan, hänen suurimpiin innostuksiinsa koulussa. Peter Jefferson oli myös kannustanut lapsiaan harjoittamaan musiikkitutkimuksia. Thomas oli lahjakas viulisti, joka pelasi usein viikoittaisten puolueiden isännöitsijän Francis Fauquierin isännöimissä puolueissa. Hänen vuorovaikutuksessa Fauquierin kanssa Jefferson sai tietoa Euroopan sosiaalisesta, poliittisesta ja parlamentaarisesta elämästä, joka vaikutti voimakkaasti Amerikassa.

Valmistuttuaan William ja Mary, Jefferson opiskeli lakia ja huhtikuussa 1764, 21-vuotispäivänsä jälkeen, Jefferson otti isänsä omaisuuden ja laajat maat. Hänet nimitettiin myös panttimieheksi ja rauhanoikeudeksi, kantoja, jotka hän oli enemmän tai vähemmän perinyt isältä. Tällä hetkellä Jefferson kehitti villiään viljelyyn; pakkomielle, jonka hän säilyttäisi loppuelämänsä ajan. Jefferson uskoi aina, että Yhdysvaltojen pitäisi rakentaa taloutensa maatalouteen eikä teollisuuteen. Hän jatkoi samanaikaisesti lainopintojaan, joka johti hänet Lord Coke’n, arvostetun Whig-puolueen jäsenen, kirjoituksiin, jotka kannattivat uskonnonvapauden ajatusta. Lord Coke’n kirjoitukset innoittivat Jeffersonia hylkäämään Nathan Halen väitteen, jonka mukaan kristinusko oli olennainen osa Englannin lakeja,

Patrick Henry vaikutti myös voimakkaasti Jeffersonin mielipiteisiin ja päätökseen osallistua politiikkaan. Jefferson oli läsnä Virginia House of Burgessin kokouksissa, kun Henry vaati Amerikassa asuvien Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten yhtäläisiä oikeuksia korostaen oikeuttaan edustukseen, jos siirtomaajat maksavat kuninkaan verot.

Vuonna 1767 Jefferson otettiin Virginia-baariin, ja vuonna 1769 aloitettiin Monticellon rakentaminen Jeffersonin “autobiografinen mestariteos”. 11. toukokuuta 1769 Jefferson liittyi Virginia House of Burgessesiin; viisi päivää myöhemmin sitten kuvernööri Boutetourt hajosi talon, joka kehitti päätöslauselmia vaatiakseen edustusta Englannin hallituksessa. Talo kutsuttiin uudelleen tavernalle ja hyväksyi päätöslauselman joka tapauksessa.

1. tammikuuta 1772 Jefferson meni naimisiin Martha Skeltonin kanssa. Samana vuonna Jefferson suunnitteli ja alun perin istutti puutarhat Monticelloon ja alkoi keksimään. Hän käytti samanaikaisesti lakia, jota suuresti tukivat monet perheen ystävät, jotka kääntyivät hänen puoleensa oikeusapuunsa. Hän harjoitti lakia kahdeksan vuotta ennen kuin hän lopetti osallistumisensa Amerikan vallankumoukseen kesäkuussa 1775.

Virginia oli valmis taistelemaan sodassa maaliskuun alusta, jolloin Patrick Henry julisti “Meidän on taisteltava!” julistus, joka tuli 27 päivää ennen sotien ensimmäisiä laukauksia Lexingtonissa. Jefferson jätti Charlottesvillen kesäkuussa menemään Philadelphiaan, jossa hän otti George Washingtonin paikan kongressille, kun Washington lähti palvelemaan vallankumouksellisten kenraalina. Toukokuussa 1776 Jefferson oppi, että Virginia-edustajat äänestivät yksimielisesti itsenäisyydestä ja 10. kesäkuuta 1776 Jefferson, joka tunnetaan tyylikkäästi kirjoittamalla enemmän kuin hänen suulliset taidot, alkoi laatia itsenäisyysjulistuksen Benjamin Franklinin, John Adamsin, Robert Livingstonen, ja Roger Sherman. Kun kongressi allekirjoitti julistuksen 4. heinäkuuta 1776,

Maaliskuun 8. päivänä 1776 Jefferson kutsui jälleen Jeffersonia palvelemaan nimeään, nimittämällä hänet Yhdysvaltain edustajaksi Pariisiin. Jefferson kieltäytyi nimittämisestä jäädä Virginiaan jatkamaan palvelunsa lainsäätäjänä. Jatkuva sota tuhosi monia arvokkaita tupakakasveja, joita Jefferson viljeli, ja aiheutti hänelle valtavia taloudellisia tappioita. Jefferson astui pois asemastaan ​​ja uskoi, että hallituksella pitäisi olla joku, jolla on sotilaallinen kokemus sodan aikana, ja kenraali Thomas Nelson otti tehtäväänsä. Vuonna 1779 Jefferson toimi Virginian kuvernöörinä, jonka aikana hän laati laskun, josta tuli Virginia-uskonnonvapauden perussääntö. Laki ei tullut lailliseksi vuonna 1786. Vuonna 1782 Jeffersonin vaimo Martha kuoli, jättäen hänelle neljä tytärtä.

Vuonna 1783 Jefferson valittiin uuteen kansalliseen kongressiin ja hän meni Annapolikselle ottamaan tehtäväänsä. Tämän ajanjakson aikana Jefferson loi desimaalijärjestelmän edelleen käytössä olevalle valuutalle. 5. heinäkuuta 1784 Jefferson tuli täysivaltaiseksi edustajaksi Ranskaan Benjamin Franklinin ja John Adamsin avustajana neuvotteluissaan kaupallisista sopimuksista Ranskan kanssa. Hän onnistui Franklinia ainoana täysivaltaisena edustajana Ranskaan toukokuussa 1785, jossa hän toimi kolmen vuoden ajan. Jefferson palasi Euroopasta vuonna 1788, jolloin hän palasi Virginiaan viettämään aikaa kolmen jäljellä olevan tyttärensä kanssa. Hänen nuorin, Lucy, oli kuollut oleskellessaan Ranskassa. Pian sen jälkeen, 1789, George Washington, uusi presidentti nimitti Jeffersonin palvelemaan valtiosihteeriään.

Vuonna 1796 maa kääntyi jälleen Jeffersonin puoleen johtajuutta varten ja nimitti hänet toimimaan presidentin tehtävissä. Jefferson menetti kolme äänestysääntä, jotka tämän lain mukaan antoivat hänelle varapresidentin toimiston vastustajan vastustajan John Adamsin voittamiseksi. Jefferson oli alun perin päättänyt palata julkiseen elämään, koska hän vastusti Jay-sopimusta vuonna 1795. Sopimuksessa neuvoteltiin kaupallisia oikeuksia Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian välillä, mutta se aiheutti mullistuksen Yhdysvalloissa, joka katsoi, että John Jay oli tehnyt liian paljon myönnytyksiä kruunulle. Jefferson katsoi, että ilman sopimusta Yhdysvallat olisi voinut taata itselleen neutraalien oikeuksien tunnustamisen.

Vuonna 1801 vaalikoulu äänesti Jeffersonin presidentille. Ensimmäisen toimikautensa aikana Jefferson kaksinkertaisti maan koko Louisianan oston kautta vuonna 1803. Hän osallistui maailmanlaajuiseen tiedeyhteisöön Lewisin ja Clarkin retkikunnan kautta, joka alkoi valmistelun jälkeen kongressin hyväksynnän jälkeen vuonna 1802, ja päättyi Corpsin paluun jälkeen. Discovery vuonna 1806. Jefferson poistaa viskin veron, alensi kansallista alijäämää ja voitti Barbary Pirates, jotka häiritsivät amerikkalaisia ​​kaupallisia aluksia Välimerellä. Jefferson valittiin uudelleen vuonna 1804 ja vietti suurimman osan toisesta kaudestaan ​​amerikkalaisten kauppiaiden puolueettomien oikeuksien suojelemiseksi brittiläisiltä ja ranskalaisilta. Hän yritti estää Yhdysvaltojen osallistumisen Napoleonin sotiin asettamalla amerikkalaiselle meriliikenteelle kauppasaarron. Embargo oli epäsuosittu eikä toimi hyvin. Jefferson lähti toimistoon vuonna 1809, hänet seurasi valtiosihteeri James Madison.

Jefferson poistui virallisesti julkisesta elämästä äärimmäisessä velkaantumisessa. Hän meni takaisin Monticelloon elääkseen loput päivät, jonka aikana hän suunnitteli ja valvoi Virginia-yliopiston rakentamista vuodesta 1819 lähtien. Yliopisto avattiin vuonna 1825. Hän sai rahaa avustamalla ystäviä, jotka olivat edelleen viralliset kannat. He järjestivät varainkeräyksiä entiselle presidentille ja ajoivat velkojilleen anteeksi velkansa. Jefferson kuoli 4. heinäkuuta 1826, täsmälleen 50 vuotta sen jälkeen, kun hän kirjoitti itsenäisyysjulistuksen. Ironista kyllä, John Adams kuoli myöhemmin samana päivänä, ja hänen viimeiset sanansa olivat “Thomas Jefferson edelleen elää.” Jefferson on haudattu Monticelloon, merkitty hautakivellä, jossa on merkintä: “Tässä haudattiin Thomas Jefferson, Amerikan itsenäisyysjulistuksen tekijä, Virginia-uskonnonvapauden perussäännön ja Virginian yliopiston isän. Syntynyt 2. huhtikuuta 1743 Kuollut 4. heinäkuuta 1826. ”

* Eniten tietoa Wilson, James Grant, Ed. “Thomas Jefferson.” Appletonin amerikkalaisen biografian syklopedia. New York: D. Appleton ja Company, 1888. s. 415-23.

avustuksella http://www.colonialwilliamsburg.com/Almanack/people/bios/biojeff1.cfm jahttp://www.monticello.org/gallery/grounds/obelisk.html .

Leave a Reply