Afrikan Myyttejä ja Mitä He Opettavat

Link: http://teachersinstitute.yale.edu/curriculum/units/1998/2/98.02.03.x.html

Roberta Mazzucco

Opetussuunnitelman sisältö 98.02.03:

  • Kerronta
  • Tausta
  • Mikä on myytti?
  • Luominen ja kuoleman myytit
  • Trickster-myytit
  • Ihmiset ja eläimet
  • Bibliografia
  • Huomautuksia

Ohjeen syöttäminen

Yksikkö nimeltä ”Afrikkalainen myytit ja opetukset” on kirjoitettu nimenomaan kolmannen luokan opiskelijoille ja sitä voidaan laajentaa kahteen tai neljänneksi. Se voitaisiin helposti liittää Afrikan yhteiskuntatieteelliseen yksikköön, joka olisi osa yhteisöjen kolmannen luokan opetussuunnitelmaa.

Lopulta toivon, että tämä yksikkö esittelee oppilaille uutta ja jännittävää kirjallisuutta. Afrikkalainen mytologia on looginen alue opetettavaksi luokkahuoneessani, koska vähintään puolet luokkahuoneistani on afrikkalainen amerikkalainen ja toiset luokassa jakavat osittaisia siteitä tähän perintöön. Vaikka tämä ei ole ainoa perustelu tämän materiaalin valinnalle, toivon, että se tuo mukanaan kiinnostusta ja yhteyttä moniin opiskelijoihini.

Aluksi olin toivonut, että monet tarinat ovat saatavilla lastenkirjoissa; Useimmat ovat kuitenkin kokoelmissa, ja luultavasti opettajan on monistettava myytit ja / tai kirjoitettava muutamia tarpeita vastaaviksi. Oletan, että yksikköä käytettäessä useimmat opettajat esittelevät ja lukevat lapsille tarinoita.

Kirjallisuusluettelossa luetellaan useita myyttejä ja niihin liittyviä tarinoita, mutta taas yksittäisten opettajien on ymmärrettävä, mitä on saatavilla, ja valitsemaan, mikä on heidän opiskelijoilleen sopiva. Olen rajoittanut mainitsemani yksittäisiä myyttejä kolmeen tai neljään tyyppiin, jotka tuntuivat olevan ainutlaatuisia ja edustavat kirjallisuudessa. Suurin osa tarinoista on hyvin lyhyt ja yksikköni ei millään tavalla estä lukemasta lisää myyttejä. Itse asiassa, koska yksi lukee enemmän tarinoita, on vaikea olla halua lisätä vain yhtä lisää lukuluetteloon.

Yksikkö noudattaa alla olevaa ohjeistusta. Yksittäisille opettajille on paljon tilaa laajentaa tai sopia yksikön koosta ja laajuudesta riippuen luokan tasosta ja käytettävissä olevasta ajasta.

Tausta

Missä on Afrikka?

Mitkä ovat maantieteelliset olosuhteet kuten Afrikassa?

myytit

Mikä on myytti?

Miten folk-tarinat ja fabitit liittyvät mytologiaan?

Joitakin tärkeimpiä myyttejä

Luominen ja kuolema

Trickster-myytit

Ihmiset ja eläimet

Oppitunnit: Mitkä ovat tämän yksikön integroidut toimet?

bibliografia

Tausta

Yksikön taustavaiheessa tavoitteena on, että opiskelijat ymmärtävät missä Afrikka on ja miten sen maantieteelliset ominaisuudet vaikuttavat ihmisiin ja kertomuksiin. Nuorten opiskelijoiden vaikein ymmärtää, että Afrikka ei ole yksi iso maa, vaan se on itse asiassa yksi seitsemästä mantereesta. Afrikka ei ole yksi kulttuuri tai ihmisiä, vaan lukemattomia kansoja ja heimoja, jotka elävät nykyään enimmäkseen nykymaailmassa ja joissa eristetyt taskut ihmiset elävät vanhoja sukupolvien tapoja kauan sitten, kun vanhoja perinteitä noudatetaan ja vanhoja uskomuksia ja myyttejä pidetään elossa .

Itse asiassa Afrikka on yksi maan suurimmista maamassoista. Se kattaa yli kolmekymmentä miljoonaa neliökilometriä tai lähes ¼ maan koko maasta. 1 Maasto on yhdistelmä aavikon ja kuivaa maata. Nykyaikaisella Afrikalla on monia suuria kaupunkeja ja suurkaupunkialueita, mutta vuosia sitten maa asui monilla eri heimoilla ja eri uskontojen ja tapojen kansoilla. Nämä erilaiset kulttuurit tuottivat myyttejä, jotka heijastelivat näitä uskomuksia. Myytit, jotka kohtaamme tänään, perustuvat uskomusjärjestelmään ja elämäntapaan, jota monet afrikkalaiset eivät enää seuraa. Kyllä, on joukko heimoja, jotka elävät edelleen alkeellisilla tavoilla, mutta suurin osa Afrikan maista on nykyaikaistettu.

Uskonnon osalta suurin osa Afrikasta kattaa nyt joko islamin (Pohjois-ja Länsi-Afrikka, Sudan ja Somalia) tai kristinuskon (Keski- ja Etelä-Afrikka) .2 Joillekin afrikkalaisille tämä muutos oli yhteisymmärrys, kun taas toisissa se oli pakko. Hyvin harvat Afrikan maat säilyttävät omistautumisensa esivanhempiensa perinteiseen uskontoon tai kulttuuriin.

Afrikkalaiset ja kulttuuri ovat säilyneet hyvin vaikeissa maantieteellisissä olosuhteissa. Paljon maata on kuiva aavikko ja erämaa. Suurin osa asukkaista oli paimentolaisia heimoja, jotka vaeltivat tätä vihamielistä aluetta. Sahara on maanosan suurimmat aavikot. Se kattaa yli kuusitoista miljoonaa neliökilometriä. Muita aavikoita ovat Kalahari, Namib, Tarkana ja Somali. Afrikan keskiosassa on trooppisia metsiä. Juuri tässä maassa on lukuisia eksoottisia eläimiä. Hippoista leopardeihin, simpukoihin ja lukuisiin lintulajeihin, matelijoihin ja kaloihin, maanosien keskiosa on kuva, josta suurin osa muodostuu mielessämme, kun ajattelemme Afrikkaa. Maanosan länsipuoli on Savannah tai nurmikkoinen – joskus kuiva ja pölyinen.3

Afrikan myytit kehittyivät tästä maantieteestä ja kulttuurista. Sellaisessa maassa, jossa on niin epävarma suhde luontoon, afrikkalaiset kehittivät innokkaasti kaikkia eläviä asioita ja itse maata. Tämä kunnioitus on sisällytetty niiden myytteihin ja tarinoihin, jotka palvelevat paljon enemmän kuin viihde. Ne sisältävät keskeisiä elementtejä kulttuurin ja sen tapojen ja uskomusten ymmärtämiseksi.

Mikä on myytti?

Tässä mielestäni olisi hyödyllistä keskustella myytistä ja sen merkityksestä ja siitä, miten se on tärkeä kansakunnan kulttuurissa. Seminaarin alusta useimmat meistä yrittivät laatia myytin määritelmän. Me kaikki tiesimme vaistomaisesti, mitä se oli, mutta löysimme itsemme hämmentyneenä, kun yritimme erottaa myyttejä, tarinoita, kansanmusiikkeja ja tarinoita. Emme suostuneet olemaan nirso määritelmästä vaan harjoittamaan kaikenlaisia tarinoita, jotka saattaisivat valaista oppimamme kulttuurin uskomusten ja tapojen luonnetta.

Useimmat meistä tunsivat kreikkalaisen mytologian, joka esittää johdonmukaisen joukon jumalia ja jumalattaria. Muut mytologiat, kuten afrikkalaiset, eivät kuitenkaan esittäneet johdonmukaista merkistöä, vaikka monet heimot kertovat samanlaisia tarinoita. Tämä tekee materiaalista vaikeampaa, koska tarinat kertovat usein siitä, mitä pidettäisiin kansanmusiikkina ja tarinaina. Minulla ei kuitenkaan ollut tuntumaa siitä, miten materiaalit voidaan sisällyttää, ennen kuin luen jotkut Joseph Campbellin ja Bill Moyersin keskusteluista ”The The The Of Myth”. liittyvät mytologiaan.

Keskustelussa Moyers ja Campbell alkavat keskustella myytin ja kansanmusiikin erosta. Campbell näkee myytin korkeampana tarinan muotona. ”Myytti on hengellistä opetusta… Sivilisaatioiden perustana on myytti.” 4 Campbell puhuu neljästä myytin toiminnasta:

Mystinen tehtävä – myytit auttavat yksilöä; ymmärtää maailmankaikkeuden salaisuus ja kuinka mahtava se on.
Kosmologinen funktio – tämä on tieteen näkökohta. Saatan tietää lennon tieteellisen periaatteen, mutta se ei vieläkään selitä sitä. Toisin sanoen, selittää maailmankaikkeuden mutta pitää mysteeri. 3. Sosiologinen tehtävä – myytti tukee ja vahvistaa tietyn yhteiskunnan sääntöjä.
Pedagoginen tehtävä – myytit auttavat opettamaan meille, miten elää elämäämme

Periaatteessa Campbell pitää myyttiä kulttuurin ihanteiden ja uskomusten korkeimpana muotona. Yleisen miehen kansan tarinat ovat enemmän viihdettä, vaikka he myös auttavat vähemmässä määrin selittämään tietyn yhteiskunnan suurempaa mytologiaa. Todellisella myytillä on pyhempi ja kunnioitettu paikka kuin folk tarinoita. Nämä tarinat ovat nuorten alkaessa aloittaa heidän yhteiskuntansa kulttuurillisiin uskomuksiin.

Selittääkseen hänen pisteensä Campbell käyttää ajatusta temppelistä, palatsista ja kaupungista. Riippumatta siitä, mitä sivilisaatiota opiskelet, löydät tämän hierarkian.

Kuten Campbell näkee, jokainen taso tuottaa osan myytistä ja pitää sen elävänä. Hänen sanansa mukaan riippumatta siitä, missä määrin olet tekemisissä yhteiskunnassa, he kaikki toimivat “samassa symbolisessa kentässä.” Tämä kenttä perustuu yhteisössä olevien ihmisten yhteiseen kokemukseen. ”Myytit ovat niin läheisesti sidoksissa kulttuuriin, aikaan ja paikkaan, että ellei symboleja, metaforia pidetä elossa jatkuvalla virkistämisellä taiteen kautta, elämä vain liukuu niistä.” 6 Uskon, että tämä auttaa näkemään Myytin, kansanmusiikin, legendojen ja tarinoiden välinen suhde. Jokainen omalla tavallaan on väline, joka auttaa ohjaamaan keskimääräisiä kansalaisia ja lähinnä nuoria yhteiskunnan perinteistä ja siitä, miten he käyttäytyvät yhteiskunnassa. Fables auttaa opettamaan meille vähän moraalia, oppitunteja, joita opimme lapsina käsittelemään muita ihmisiä ja miten ymmärtää ihmisen luontoa. Esitellessäni tätä materiaalia pienille lapsille uskon, että tämä myytin opetusmuoto ja sen pienemmät muodot ovat sellaisia, joita lapset voivat liittyä.

Luominen ja kuoleman myytit

Afrikan kulttuurin yleisimmin löydetyt myytit ovat ne, jotka käsittelevät luomista. Kun puhumme luomisesta, se ei ole sama merkitys kuin tiedemiehellä, joka puhuisi maailmankaikkeuden ensimmäisestä syystä. Afrikan luovat myytit yleensä pitävät itsestään selvänä, että maa on olemassa. He saattavat kertoa, että maa on valmistettu jonkinlaisesta materiaalista, joka on saatavilla, mutta ei ole koskaan pyritty katsomaan pidemmälle maailman olemassaoloa. Joissakin muodoissa maailma on aina ollut afrikkalaisille.

Tässä osassa olen valinnut kolme myyttiä: ”Sa ja Alatangana” 7 Guinealta; ”Kuinka ihmiset olivat hajallaan” 8 joruban kulttuurista; ja Yao (Malawi-järven itärannat) tarina luomisesta.9

”Sa ja Alatangana” Sa on kuoleman jumala, joka luo kodin mutasta. Kun jumala Alatangana tulee käymään, hän valittaa, että Sailla on likainen talo ja että hänen pitäisi korjata se. Alatangana kieltää Sa: n ja hänen vaimonsa ja vain tyttärensä, kunnes hän korjaa sen lisäämällä kasvillisuutta ja eläimiä. Sa on tyytyväinen ja molemmat tulevat hyviksi ystäviksi. Lopulta Alatangana rakastuu Sain tyttäreen. Hän pyytää naimisiin, mutta Sa pysyy pysähtyneenä. Hän ei halua menettää tyttärensä. Alatangana ymmärtää tämän ja elopit Sain tyttären kanssa. He menevät kauas pakenemaan Sa: n vihaa. Heillä on onnellinen elämä ja suuri perhe, jossa on neljätoista lasta, mutta neljä tyttöä ovat valkoisia ja kolme mustaa, ja neljä poikaa ovat valkoisia ja kolme mustaa. Jokainen puhuu myös eri kielellä, jota Alatangana ja hänen vaimonsa eivät ymmärrä. Hän menee katsomaan Sa. Sa kertoo hänelle, että hän on aiheuttanut tämän vihan takia, jonka hän tunsi kohti Alatanganaa ja hänen tyttärelleen naimisiin. Hän kertoo heille, että heidän on saatava valkoiset lapset naimisiin keskenään ja mustat lapset naimisiin keskenään. Silloin maata asuu monet mustavalkoisten ihmisten heimot. Alatangana tekee tämän.

Alatanganan lasten täytyy kuitenkin elää pimeydessä, koska valoa ei ole. Alatangana haluaa jälleen kysyä apuaan Sailta apua. Tällä kertaa hän lähettää punaisen toutou ja kultaisen kukon: kaikkien lintujen varhaisimmat nousijat. Sa kuuntelee ja kertoo heille, että valoa voi kutsua vain musiikillisilla äänillä. Sitten hän opettaa heille oikeat äänet. Kun he palaavat Alatanganaan, hän vihastuu ja tappaa heidät, kun molemmat linnut alkavat itkeä taivaaseen apua varten. Tuolloin ilma on täynnä kappaletta ja ensimmäinen päivänvalo tulee. Alatangana on onnellinen ja pyytää anteeksi lintuja. Aurinko tekee matkan joka päivä reitillä Sa. Taivas ei ole yöllä pimeä, kun kuu ja tähdet ja planeetat tulevat ulos yöllä. Sa ymmärtää, että hän on tehnyt paljon Alatanganalle. Sa menee hänelle ja kertoo hänelle, että hän on antanut hänelle ja hänen lapsilleen paljon, kun Alatangana on ottanut Sa: n ainoan lapsen pois. Maksussa Sa tarttuu yhteen Alatanganan lapsista aina, kun hän haluaa maksuna. Kaikki tämä tapahtuu, koska Alatangana ei maksanut Sain tyttärelle morsiamenhintaa. Alatangana tietää, että hän on väärässä ja sen täytyy hyväksyä, ja kuolema tuodaan ihmiskunnalle.

Tämä myytti on mielenkiintoinen, koska se on hyvin kerrottu ja elävä versio luomuksesta. Se ei ainoastaan selitä maan tekemistä vaan miten eri rodut kehittyivät, miten valo tuli ja miksi olemme kuolleita. Luulen, että opiskelijat voivat päästä tähän tarinaan, koska se on hyvin runsaasti ideoita. Tarina antaa opiskelijoille mahdollisuuden keskustella siitä perusajatuksesta, että meillä on yhteinen alkuperä ja olemme itse asiassa veljiä ja sisaria. Tarinassa Sa rangaisee tyttärensä ja pojansa tekemällä lapsilleen erilaisia värejä ja puhumaan eri kieliä. Miksi tämä tarina on erilainen tässä tarinassa? Miten reagoisitte, jos veljesi tai sisaresi muuttivat värejä tai puhuisi eri kielen? Olisivatko he silti veljesi tai sisaresi? Sa tekee kaiken tämän, koska hän on vihainen. Mitä mieltä olet Saista? Miksi usein satuttaa ihmisiä, joita rakastamme, kun he saavat meidät hulluksi? Alatanganan on tarkoitus olla jumala. Miksi hän ei vastusta Sa? Kuka on tehokkaampi?

Tässä tarinassa Sa esittelee myös kuoleman. Mitä tapahtuisi maan päälle, jos kukaan ei kuolisi? Voisiko maamme pitää kaikki nämä ihmiset ja antaa heille resursseja elää? Sa ottaa lapset, mutta ei sano, mitä heille tapahtuu. Mitä mielestäsi tapahtui heille? Mitä luulet tapahtuvan, kun kuolemme?

Vaikka monimuotoisuus on rangaistus Sa: n ja Alatanganan tarinassa, toisessa myytissä “Kuinka ihmiset olivat hajallaan” käsitellään hyvin eri tavalla. Täällä ihmiset elävät maan päällä ja lopulta tylsistyvät, koska ne ovat samat. He pyytävät Jumalaa, jos ne voidaan tehdä erilaisiksi. Jotkut haluavat eri väriä. Jotkut haluavat puhua eri tavalla, kun taas jotkut haluavat enemmän maata tai olla älykkäämpiä. Lopulta Jumala on vihainen. Hän kertoo sanansaattajalle ihmisiltä, että heidän pitäisi olla onnellisia, koska ei ole mitään taistelua tai kiistelyä: ne ovat kaikki yhtä suuret kuin jumala. Kun sanansaattaja palaa ihmisiin, he sanovat hänelle kertovan Jumalalle, että jos hän ei muuta mieltään, he kääntyvät pois hänestä. Jumala vihdoin relents ja jokainen henkilö saa toiveensa, ja siitä lähtien siitä lähtien on ollut epäilyksiä, ahneutta ja kateutta maailmassa.

Tässä tarinassa samankaltaisuus on sama kuin ikävystyminen. Olisi mielenkiintoista tutkia opiskelijoiden kanssa, mitä he tuntevat tästä kysymyksestä. Miksi emme halua olla erilaisia? Nuoret ovat erityisen alttiina fadille ja suuntauksille, joita he joutuvat seuraamaan. Useimmat teistä tekevät vanhemmillesi ostoksia tiettyjä tennareita tai leikkaa hiuksiasi tietyllä tavalla? Miksi se on sinulle tärkeää? Miten se on erilainen? Tarinassa kaikki väsyvät olemasta samoja. Jos olisit yksi tarinan ihmisistä, mitä muuttaisit itsestäsi? Olisitteko mieluummin pidempi tai älykkäämpi tai rikkaampi?

Tässä tarinassa oleva jumala tuntee, että se, että se on sama, saa ihmiset onnelliseksi. Hän ei voi ymmärtää, miksi he haluavat olla erilaiset. Miksi on hyvä, että kaikki ihmiset eivät ole samankaltaisia? Mitä se olisi, jos olisimme kaikki samanlaisia? Olisimmeko kyllästy? Olisi mielenkiintoista ottaa jokainen opiskelija ja saada heidän luokkatoverinsa ehdottamaan joitakin positiivisia piirteitä, joita heillä on eri tavoin. Se voisi olla heidän hymynsä, heidän kykynsä matematiikkaan tai taiteeseen, heidän ystävällisyytensä, urheilullinen kykynsä jne.

Yaon luomassa kolmannessa tarinassa Jumala Mullingia ajaa ihmiskunta taivaaseen. Aluksi ei ole ihmisiä, vain Mullingia ja eläimiä. Kaikki on rauhallinen. Sitten eräänä päivänä kameleontti päättää kalastaa joessa. Ensimmäisenä päivänä hän saa hyvän saaliin ja syö hyvin. Toisena päivänä hän ei löydä mitään ansastaan, vaan pieni mies ja nainen. Kameleontti vie ne Mullingiin, joka kertoo hänelle, että he vapauttavat heidät ja anna heidän kävelemään maan päällä. Kameleontti tarkkailee, että ne kasvavat, kun ihmiset ovat nyt. Sitten ne hierovat kaksi tikkua yhteen ja tulevat, mikä leviää hallitsemattomaan metsäpaloon, joka uhkaa kaikkia eläimiä. Seuraava mies ja nainen tappavat puhvelin ja kokki sen. Mulling on järkyttynyt siitä, että ihmiset tuhoavat hänen luomuksensa. Kaikki eläimet pakenevat. Kameleontti menee puun korkeisiin haaroihin ja hämähäkki nousee niin korkealle, että se katoaa taivaalle. Hämähäkki heittää alas linjan Mullingiin, joka myös nousee taivaalle, missä hän pysyy. Niinpä Jumalaa ajaa maapallolta ihmiskunnan pahoilla. Täällä Jumalan Mulling on itse sekoittanut hänen luomansa. Hänen ainoa reaktio on juosta pois.

On mielenkiintoista, että tällä varhaisella afrikkalaisella myytillä on miehen ja naisen kehittyminen vedestä, jonka useimmat tutkijat ovat nyt ajatelleet lähtöpaikaksi maan varhaisimmalle elämälle. Enimmäkseen veden merkityksen vuoksi elämässään ei ole yllättävää, että he sisällyttivät tämän myyttiin.

Tämä tarina tuo esiin vapaan tahdon käsitteen, koska jopa jumala on hämmentynyt miehen ja naisen käyttäytymisestä. Miksi jumala ei pysäytä miestä ja naista? Toimiiko hän sitä, miten muut jumalat ovat lukemissamme tarinoissa? Hallitseeko Jumala jumalan tarinaa?

Tämä myytti saa meidät ymmärtämään ihmisten voiman maan päällä ja kuinka voimme olla voimia hyväksi ja / tai pahaksi. Mies ja nainen tekevät tulipalon ja ruokaa ruokaa, mutta myös asettavat metsä palamaan ja tuhoavat melkein maailman. Miksi sanomme, että ihmisten on huolehdittava maailmasta? Miten meidän pitäisi tehdä se?

Maapallon luomisen myötä on monia kiinnostavia tarinoita auringosta ja kuuestä ja taivaasta. Kamerunin Wute kertoo alkuaikoista, jolloin aurinko ja kuu olivat hyviä ystäviä. 10 Molemmat loistavat yhtä kirkkaasti. Eräänä päivänä aurinko viittaa siihen, että sekä aurinko että kuu yhdessä heidän perheidensä kanssa joutuvat kylpyyn jokeen. Aurinko viittaa siihen, että jokainen perhe ottaa vuorotellen ja että hän menisi ylävirtaan, jossa hänellä voisi olla yksityisyyttä. Hän kertoo kuuhun, että kun hän näkee veden kiehumisen, hän tietää, että aurinko on vedessä. Sitten hän lähtee, mutta hänellä ei ole aikomusta tehdä sitä, mitä hän oli sanonut. Kun aurinko ja hänen perheensä ovat poissa näkyvistä, hän kertoo perheelleen leikata kuivia oksia pois puista, asettaa ne tuleen ja heittää ne joelle. Kun kuu näkee höyryttävän veden, hän ajattelee, että aurinko on ottanut kylvyn ja menee veteen. Kun kuu tulee ulos, hän on melko vaalea ja menettänyt suurimman osan lämmöstä. Kun aurinko näyttää, hän nauraa, että nyt hän on kirkkaampi kuin kuu. Kuun nähdessään, että hänet on huijattu, päätetään ottaa verinen kosto. Jonkin ajan kuluttua on suuri nälänhätä. Kuu viittaa siihen, että hän ja aurinko tappavat kaikki lapsensa ja vaimonsa, koska he eivät voi enää ruokkia niin monia ihmisiä. Kuu sanoo, että hän menee ylöspäin ja kun aurinko näkee veren joessa, hän tietää, että kuu on tappanut perheensä. Kuu ei tappaa hänen perheensä. Kun hän on poissa näkymästä, hänellä on pojat heittää punainen savi joen, kunnes vesi muuttuu punaiseksi. Kun aurinko näkee punaisen veden, hän tappaa koko perheensä.

Tanganyikassa asuvan Chagan tarinassa aurinko ja kuu ovat miehiä ja vaimoja, jotka asuvat maan päällä.11 Aurinko käy usein siellä, missä vesi elää. Eräänä päivänä aurinko kysyy, miksi joki ei koskaan vieraile hänen talossaan. Joki vastaa, että auringon talo on liian pieni hänelle ja hänen perheelleen, ja he ajaisivat todennäköisesti auringon ja kuun kotoa. Aivan niin tapahtuu niin, että tällä hetkellä aurinko ja kuu rakentavat uuden talon. Aurinko kysyy jokea, jos hän vierailee, jos uusi talo on isompi. Kun uusi talo on valmis, joki tulee käymään. Hän on edelleen skeptinen, mutta ei halua pettää ystävänsä. Joten joki tulee sisään ja virtaa tuoden monia kaloja ja rottia ja vesikäärmeitä. Vesitaso saavuttaa polven syvyyden. Joki kysyy auringosta, jos hän haluaa vielä koko jokin perhevierailun. Aurinko vaatii, että se on kunnossa ja niin, että vesi virtaa enemmän ja vedenpinta nousee. Aurinko ja kuu pakotetaan nousemaan katolle pitämään kuivana. Mutta tämä ei ole vielä kaikki joen perhe. Jälleen joki kysyy, haluaako aurinko, että kaikki hänen kansansa tulevat. Ei palata sanaansa, aurinko sanoi, että kaikki ovat tervetulleita. Joki virtaa nyt nousemaan talon huipulle. Aurinko ja kuu pakotetaan menemään suoraan taivaalle, missä ne pysyvät nykypäivänä.

Nämä kaksi tarinaa voivat johtaa keskusteluun ystävyyden ja luottamuksen luonteesta. Molemmissa tarinoissa olemme olleet ystäviä. Näemme ensimmäisessä, että aurinko ja kuu eivät todellakaan voi luottaa toisiinsa. Todellisuudessa ne ovat kateellisia toisilleen. Opiskelijat voivat helposti liittyä siihen, miten hyvä ystävä voi tänään hylätä sinut hyvin nopeasti. Keskustelut saattavat koskea mitä ominaisuuksia etsimme ystävästä? Voimmeko olla ystäviä jonkun kanssa, jota emme voi luottaa? Mikä saa meidät tuntemaan mustasukkaisen? Mitä voimme tehdä estääkseen tämän tunteen?

Toisessa tarinassa aurinko on todella vähän kohtelias. Onko aikoja, jolloin meidän on sanottava ei ystävälle? Miten luulet, että joki olisi tuntenut, jos aurinko ja kuu estäisivät hänet käymästä? Mitä tarkoittaa sana? Aurinko ja kuu ovat nyt taivaalla, luuletko, että he ovat edelleen ystäviä joen kanssa?

On myös loistava tilaisuus käyttää tätä tarinaa sillana tietyille tiedekoulutuksille auringossa ja kuussa. Uskommeko selitys, että myytti antoi meille auringon ja kuun ja miten he pääsivät taivaaseen? Uskomme, että aurinko ja kuu voivat puhua tarinan hahmoista? Miksi luulet afrikkalaiset tämän tarinan? Kerroiko kukaan koskaan tarinan (myytti) selittämään jotain? Entä hampaiden keiju ja pääsiäisen pupu? Uskoititko niitä kerran? Miksi emme kerro näitä tarinoita? Pitäisikö meidän hävittää myytit? Miksi ne ovat tärkeitä?

Kolmannessa tarinassa kerrotaan ukkosen ja salaman tarinasta.12 Jälleen kaksi päähenkilöä asuvat maan päällä. Thunder on vanha äiti lammas ja salama on hänen ainoa poikansa komea ram. Salamannolla on nopea temperamentti ja kun hän saa hullun, hän lentää raivoon ja tuhoaa talot ja kentän. Hän on niin vahva, että hän pystyi purkautumaan puita ja kasveja. Kun hänen äitinsä havaitsee, hän huutaa häntä kovalla äänellään. Ajan mittaan ihmiset tietysti kyllästyvät tämän käyttäytymisen kanssa ja puhuvat hallitsijalle ramin käyttäytymisestä. Molempia pyydetään elämään kaupungin lopussa. Ongelma jatkuu edelleen. Hallitsija on pakko saada äiti ja poika poistumaan kaupungista. He menevät metsään eivätkä voi mennä uudelleen kaupunkiin. Poistuessaan kaupungin salamasta metsä palaa tuleen, joka käynnistää kauhean tulipalon. Tällä kertaa hallitsija tapaa neuvonantajansa. He päättävät, että ainoa asia on heittää molemmat korkealle taivaalle. Niinpä äiti ja poika lähetetään taivaalle elämään, mutta ihmiset eivät vieläkään päästä eroon niistä. Salama menettää yhä luonteensa ja ampuu tulipalon maan päälle ja hänen äitinsä on vielä kuullut, kun hänet heittää.

Täällä jälleen voimakkaat luonnonvoimat peitetään ihmisten ominaisuuksien varjolla. Afrikkalaisilla ei todennäköisesti ollut aavistustakaan tieteellisestä selityksestä, joka aiheutti ukkosen ja salaman. Olisi mielenkiintoista, että oppilaat kirjoittavat muutaman rivin siitä, mitä heille on kerrottu ukkosen ja salaman alkuperästä. Tiedän aikaisemmista keskusteluista, että useimmille on kerrottu tarinoita, kuten jumala heittää asioita taivaan ympärille, hän ravistelee mattoa tai hän on keilailu. Miksi vanhempasi kertoivat nämä tarinat? Miksi he eivät kertoneet teille tieteellistä syytä? Uskotteko tarinaa? Miltä sinusta tuntui ennen ja kun kuulit tarinan? Uskotko silti sitä?

Tämä tarina ei ainoastaan johda mahdollisiin tieteen aiheisiin, vaan se avaa myös metaforan ja vertauksen käsitteen. Pyrimme esittelemään opiskelijoita näihin ideoihin ja siihen, miten ne voidaan sisällyttää niiden kirjoittamiseen, jotta voidaan lisätä yksityiskohtia vertailun avulla. Tämä tarina tarjoaa ilmeisiä vertauksia luonteesta salamaan ja voimakkaaseen ääneen ukkosta. Se on hyvä paikka aloittaa tai jatkaa keskustelua.

Trickster-myytit

Kuten useimmissa kulttuureissa, afrikkalainen mytologia on täynnä tarinoita eläimistä. Monia on nimeltään huijareita, joissa eläin tai hyönteinen on lahjakas ja sekoittanut jatkuvasti jumalien asettamia rajoja. Bantu Afrikassa (Itä-, Keski- ja Etelä-Afrikassa) ja Länsi-Sudanissa trickster on jänis; Länsi-Afrikassa (Ghana, Liberia, Sierra Leone) se on hämähäkki; ja Beninissä, Nigeriassa, huijari on kilpikonna.13

Tämän tarinaluokan osalta olen päättänyt aloittaa epätyypillisellä tarinalla ”Miten kilpikonna nousi hännän” 14, jossa kilpikonna ei ole väärässä. Kilpikonna on vieras kotinsa ystävänsä boa. Boa käärii hännänsä ruokakupin ympärille, kun hän syö ja tietämättään pitää kilpikonnaa syödä. Kilpikonna lähtee vihaiseksi ja nälkäiseksi. Kun hän saa kotiinsa, hän päättää opettaa ystävälleen oppitunnin. Hän kutoo itsensä hännästä ruohosta ja tarttuu siihen puukumilla. Sitten hän kutsuu boa illalliseksi ja etenee tekemään samoin kuin boa, joka käärii hännänsä kulhon ympärille. Boa, joka ei pysty saavuttamaan ruokaa, ymmärtää yhtäkkiä, mitä hän teki ystävälleen ja häpeää. Tämän tarinan oppitunti on “Opimme ystäviltämme olemaan lyhyitä ja opimme myös olemaan korkeita.”

Tämä tarina sopii myös auringon ja kuun kertomuksiin ystävyydestä ja siitä, kuinka usein loukkaamme muita ymmärtämättä, mitä me teemme. Mitä Boa tekee sen ystävälleen töykeäksi? Oliko boa pitävän ystävänsä syömästä? Jos kilpikonna on juuri unohtanut, mitä tapahtui? Mitä olisi tapahtunut? Luuletko, että boa ja kilpikonna ovat edelleen hyviä ystäviä? Mitä moraalinen tarkoittaa tässä tarinassa? Onko tarina todella eläimistä vai onko se todella ihmisistä?

Ehkä tunnetuin luonne Länsi-Afrikassa on Anansi Spider. Kaikkein tunnetuin tarina on Anansi, joka omistaa kaikki tarinat, jotka on kerrottu. Taivas Jumala kertoo hänelle, että monet ihmiset ovat halunneet omistaa tarinoita, mutta hinta on korkea. Hän haluaa kolme asiaa: hornetit, suuren pythonin ja leopardin. Anansi suostuu ja menee kotiin. Siellä hän ottaa kurpitsaa ja laittaa siihen pienen reiän. Sitten hän heittää vähän vettä itselleen ja horneteille. Sitten hän istuu sisäpuolella ja kertoo heille, että heidän pitäisi päästä kurpitsaan, jotta he eivät kastu. Kun hornetit tekevät tämän, Anansi pistää reiän ruohoa. Hän vie gourdsin taivaaseen Jumalaan ja jatkaa hänen toista etsintää.

Tällä kertaa hän leikkaa pitkän bambupylvään ja joitakin vahvoja viiniköynnöksiä. Kun hän tulee pythonille, hän kertoo hänelle, että hän on väittänyt vaimonsa kanssa siitä, onko pythoni pitempi tai lyhyempi kuin napa. Anansi uskoo, että pythoni on pidempi ja vahvempi ja saa pythonin päästämään itsensä mittaamaan. Jotta venytetään itsensä mahdollisimman pitkälle, python antaa Anansiille mahdollisuuden sitoa hänet napaan ja kääriä hänet viiniköynnöksille. Python on nyt kiinni ja Anansi tuo hänet taivaan Jumalaan.

Lopuksi leopardi on jäljellä. Anansi kaivaa kuopan ja peittää sen harjalla. Leopardi putoaa kuoppaan ja Anansi tarjoaa hänelle apua. Hän taivuttaa ensin puuta maahan ja sitoo sen niin, ettei se liiku. Sitten hän sitoo toisen köyden taivutetun puun yläreunaan ja kertoo leopardille sitovan toisen pään hännäänsä. Leopardin jälkeen tämä Anansi leikkaa köyden, jolla on taivutettu puu, ja leopardi nousee hänen hännänsä ilmassa. Anansi tappaa sitten leopardin ja vie ruumiinsa taivaan Jumalaan. Taivas Jumala on vaikuttunut hänen esityksestään ja antaa kaikki tarinat Anansiin niin, että kun joku kertoo tarinan, hänen on kunnioitettava Anansi-hämähäkkiä, joka on omistaja.

Mitä tarkoittaa “omistaa” tarina. Miksi Anansi haluaisi omistaa ne? Onko taivas Jumala todella halukas horneteja, pythonia ja leopardia? Uskooko hän todella, että Anansi voi tehdä mitä hän kysyy? Jos omistat kaikki tarinat, myisitkö ne kolmelle eläimelle? Tunnetko uhreja vai eivät? Jos ei, miksi ei? Jos Anansi on huijari, jos hänestä tulisi ajatella sankarina?

Kaikki nämä huijareita ovat mielenkiintoisia, koska useimmilla on moraalinen ja ne ovat helposti verrattavissa muiden kulttuurien tarinoihin. Keskustelua petturin luonteesta ja moraalista oppitunnista voidaan käyttää lasten kirjoittamisen stimuloimiseksi joko reaktiokappaleissa moraaliin tai yrittää omaa yksinkertaista fable-kirjoitusta.

Ihmiset ja eläimet

Lopullisessa myytti-ryhmässä, josta haluan keskustella, eläimet ja ihmiset näkyvät tarinoissa, jotka toisinaan selittävät asioita luonnossa tai tekevät vain sankarillisia tekoja. Mokeleä koskevan tarinan toisessa osassa hän kasvaa ja haluaa tietää, miksi aurinko ei nouse kyläänsä.16 Hän päättää mennä ja ostaa aurinkoa isälleen. Kun hän valmistelee matkaa, monet eläimet pyytävät menemään hänen kanssaan, koska heillä on valtuudet käyttää. Niinpä hän laskee veneensä kilpikonna, leija, ampiaiset jne.. Kun hän saavuttaa kylän, jossa aurinko on piilossa, hän kysyy päälliköltä, voiko hän ostaa sen. Päällikkö ei halua sanoa ei, pelkää eläimiä, joten hän saa Mokeleä pysymään, kun he selvittävät kohtuullisen hinnan. Päälliköllä on yksi hänen tyttäristään, joka valmistaa myrkyllisen juoman. Sitten hän kertoo hänelle antaa sen Mokeleelle. Samalla ampiaiset ovat kuulleet keskustelun ja varoittaneet Mokeleä. Päällikön tytär on rakastunut Mokeleen eikä voi tappaa häntä, joten hän heittää pois myrkyn. Kilpikonna ja leija varastavat auringon piilopaikaltaan ja leija ottaa auringon taivaalle. Mokele ja päällikön tytär pakenevat juuri ajoissa kylästä ja palaavat Mokeleen kotiin, jossa he ovat naimisissa. Mokele kutsutaan sankariksi.

Tämä on yksi monista myytteistä, joissa päähenkilö menee etsintään. Mikä tekee Mokelestä sankarin? Olisiko hän säilynyt ilman eläinten apua? Kunkin eläimen ominaisuus auttoi Mokeleä tarinassa? Miksi luulet, että eläimet auttavat Mokeleä? Mitä se tarkoittaa, jos aurinko ei nouse kylässäsi? Miksi Mokeleen matka on tarpeen? Miksi joku haluaisi pitää auringon paistoilta muissa kylissä?

Fire17: n löytäminen on toinen tarina, jossa ihminen saa tietoa, joka on todella tärkeä kaikille muille olennoille. Tässä tarinassa metsästäjä huomaa valon metsissä, joita hän ei ole koskaan ennen nähnyt. Hän menee selvittämään, mikä se on, ja löytää tulipalon, joka puhuu hänelle ja kertoo hänelle, että hän voi jäädä, mutta metsästäjän täytyy ruokkia raajoja ja oksia lähellä olevista puista. Kun tulipalo on syötetty, mies auttaa saamaan jäniksen ja sitten tuli kertoo hänelle, kuinka paahtaa hänen illallinen. Mies on vaikuttunut ja lupaa koskaan syödä raakaa lihaa uudelleen. Hän päättää myös, että hän halusi viedä tulipalon kotiin hänen kanssaan. Tuli kieltäytyy ja kertoo metsästäjälle, että hän ei voi matkustaa ja pysyä siellä. Kun metsästäjä lähtee, hän palaa kotiin ja kertoo vaimolleen, mitä tapahtui. Hän pyytää häntä enemmän lihasta ja niin metsästäjä tekee usein matkoja takaisin tuleen. Vaimo kertoo toiselle miehelle tulesta ja hän menee katsomaan metsästäjää ja näkee, miten hän ruokkii tulta. Mies tarttuu palavaan haaraan, joka on tulessa päättänyt ottaa sen mukanaan. Kun hän juoksee, tulipalo polttaa kätensä ja pudottaa oksan. On olemassa suuri tulipalo, joka tuhoaa suuren osan kylästä. Ihmiset pakenevat joen yli. Kun he palaavat, he havaitsevat paahdetun lihan, ja että niiden savipotit ovat kovettuneet tulesta. Metsästäjä kuullessaan, mitä tapahtui, palaa alkuperäiseen tuleen, joka kertoo hänelle, että tulipalo voi olla hyödyllistä, jos sitä käytetään oikein ja että hän auttaa ihmisiä ruoanlaittoon ruokaansa, ruukkujaan, paistamalla puuroa, jotta he voivat saada pannukakkuja ja sulata rautaa tehdä aseita. Mies tarttuu palavaan haaraan, joka on tulessa päättänyt ottaa sen mukanaan. Kun hän juoksee, tulipalo polttaa kätensä ja pudottaa oksan. On olemassa suuri tulipalo, joka tuhoaa suuren osan kylästä. Ihmiset pakenevat joen yli. Kun he palaavat, he havaitsevat paahdetun lihan, ja että niiden savipotit ovat kovettuneet tulesta. Metsästäjä kuullessaan, mitä tapahtui, palaa alkuperäiseen tuleen, joka kertoo hänelle, että tulipalo voi olla hyödyllistä, jos sitä käytetään oikein ja että hän auttaa ihmisiä ruoanlaittoon ruokaansa, ruukkujaan, paistamalla puuroa, jotta he voivat saada pannukakkuja ja sulata rautaa tehdä aseita. Mies tarttuu palavaan haaraan, joka on tulessa päättänyt ottaa sen mukanaan. Kun hän juoksee, tulipalo polttaa kätensä ja pudottaa oksan. On olemassa suuri tulipalo, joka tuhoaa suuren osan kylästä. Ihmiset pakenevat joen yli. Kun he palaavat, he havaitsevat paahdetun lihan, ja että niiden savipotit ovat kovettuneet tulesta. Metsästäjä kuullessaan, mitä tapahtui, palaa alkuperäiseen tuleen, joka kertoo hänelle, että tulipalo voi olla hyödyllistä, jos sitä käytetään oikein ja että hän auttaa ihmisiä ruoanlaittoon ruokaansa, ruukkujaan, paistamalla puuroa, jotta he voivat saada pannukakkuja ja sulata rautaa tehdä aseita. Kun he palaavat, he havaitsevat paahdetun lihan, ja että niiden savipotit ovat kovettuneet tulesta. Metsästäjä kuullessaan, mitä tapahtui, palaa alkuperäiseen tuleen, joka kertoo hänelle, että tulipalo voi olla hyödyllistä, jos sitä käytetään oikein ja että hän auttaa ihmisiä ruoanlaittoon ruokaansa, ruukkujaan, paistamalla puuroa, jotta he voivat saada pannukakkuja ja sulata rautaa tehdä aseita. Kun he palaavat, he havaitsevat paahdetun lihan, ja että niiden savipotit ovat kovettuneet tulesta. Metsästäjä kuullessaan, mitä tapahtui, palaa alkuperäiseen tuleen, joka kertoo hänelle, että tulipalo voi olla hyödyllistä, jos sitä käytetään oikein ja että hän auttaa ihmisiä ruoanlaittoon ruokaansa, ruukkujaan, paistamalla puuroa, jotta he voivat saada pannukakkuja ja sulata rautaa tehdä aseita.

Tämä tarina pyrkii selittämään, mistä on tullut ruoka- ja ruoanlaittoastioiden ruoanlaitto. Tässä tarinassa, samoin kuin ukkosta ja salamaa ja Yaon luomus myyttiä, mainitaan tuhoava tulipalo. Opiskelijat voivat verrata, miten tulta käytetään kolmessa tarinassa. On tärkeää, että oppilaat ymmärtävät, että kuivuuden myötä tulella voi olla tuhoisa vaikutus eläinten ja kasvien elämään etenkin Afrikan tasangoilla. Se on hyvä tilaisuus tarkastella tervettä järkeä koskevia sääntöjä palontorjuntatoimenpiteistä ja koulujen palo-harjoituksista.

Tarina yrittää vastata joihinkin hyvin perustaviin kysymyksiin asioista, joita pidämme itsestäänselvyytenä. Vielä tärkeämpää kertoo meille, että ihmiset ovat vastuussa tulesta. Olemme ainoat elävät asiat, jotka tekevät ja käyttävät tulta. Kuten useimmissa asioissa, palo tarjoaa meille etuja ja se voi myös olla tuhoamisväline. Olisi mielenkiintoista, että opiskelijat yrittävät luetella tärkeitä tapoja, joilla käytämme tulta.

Tässä kerrotut tarinat ovat vain murto-osa lukijoiden käytettävissä olevista. Niitä voidaan liittää muihin opetussuunnitelman osa-alueisiin. Seuraavassa on muutamia opetussuunnitelmia, jotka kuvaavat, miten tarinoita voidaan käyttää integroidussa opetussuunnitelmassa.

Oppiaihe # 1 Missä on Afrikka?

Tavoite: Opiskelija osaa tunnistaa ja löytää Afrikan mantereen maapallolla tai kartalla.
Materiaalit: maapallon ja / tai maailman kartat, jäljennökset seitsemän maanosasta
menettely:
1. Selitä, että maan päällä on seitsemän suurta maata, joita kutsutaan maanosiksi. Näytä lapsille jokainen mantereella ja missä se on maapallolla ja / tai litteällä kartalla.
2.Anna lapsille kopio maailmankartasta, jossa näkyy maanosat, ja anna heille merkintä maanosiin.
3. Tee kartongin ääriviivat maanosista ja käytä niitä flash-kortteina, jotta voit tarkastella päivittäin maanosan muotoja.

Oppiaihe # 2 Mistä nämä tarinat tulevat?

tavoitteet:
1. Opiskelijat sijoittuvat luokkahuoneessa luettavien myyttien / tarinoiden lähtöpaikkaan Afrikan luokkakarttaan.
2. Opiskelijat näkevät, että Afrikan kansat ja heidän tarinansa ovat yleisiä.
materiaalit:
Suuri Afrikan kartta, jossa on merkitty maat
markkereita
kappaletta rakennuspaperia merkintöjä varten
menettely:
1. Opettaja tekee suuren luokan Afrikan kartan kartoitettujen maiden kanssa. Kartta on ripustettava ilmoitustaululle tai seinälle.
2. Kun tarinoita luetaan, opettaja tunnistaa, mistä tarina tulee ja mitä ihmisiä se on syntynyt.
3. Opiskelijat auttavat merkitsemään kartan kortilla, jossa on tarinan nimi ja ihmiset, joista se tulee.

Oppiaihe # 3 Mitkä ovat Afrikan eläimet?

Eläimet ovat monimutkainen osa Afrikan tarinoita, mutta tätä toimintaa voitaisiin käyttää lukemalla Mokeleen seikkailu, jota eläimet auttavat ottamaan aurinkoa.

Tavoite:
Opiskelijat tutkivat yhtä myytteissä ja tarinoissa mainituista afrikkalaisista eläimistä / hyönteisistä: leijona, norsu, kirahvi, kilpikonna, kani, leija, kameleontti, lisko, rupikonna, leopardi, punainen buffalo, paviaani, ampiainen jne.
materiaalit:
tietosanakirjoja
Kirjat eläimistä ja hyönteisistä
menettely:
1. Kun olet lukenut joitakin tarinoista, opiskelijat ajattelevat eläimiä, jotka on mainittu tarinoissa ja muissa afrikkalaisissa eläimissä, joita he jo tietävät.
2. Pyydä oppilaita esittämään joitakin kysymyksiä, joihin he haluaisivat vastata, kuten mitä he syövät? millaista suojaa he asuvat? ja mitkä ovat ne täysikasvuisia?
Tee työarkki opiskelijoille ja kysyy muutamia yksinkertaisia kysymyksiä.
Opiskelija etsii vastauksia tutkimuskysymyksiin.
Opiskelija osaa laatia kappaleen tietonsa kanssa ja / tai tehdä siitä osan afrikkalaisia eläimiä koskevasta luokkakirjasta tai yksittäisestä kirjasta.
Anna lasten aikaa tehdä piirroksia tai jälkiä eläimestään.
Anna lasten jakaa raporttejaan muun luokan kanssa.

Oppiaihe # 4 Mitkä ovat Afrikan suuret joet ja järvet?

tavoitteet:
1. Opiskelijat selittävät veden tarpeen Afrikan heimoille.
2. Opiskelija tutkii suuria jokia ja järviä koskevia faktoja opettajan ja kirjaston median asiantuntijan avulla.
3.Kun osa opiskelijaa on graafinen järjestäjä (opettajan antama). Järjestäjän tulisi sisällyttää paikkoja, joissa opiskelijat voivat listata tietoja pituudesta, koosta ja sijainnista (mitä maata tai maita joki kulkee tai järven kansi). järvi oikeassa paikassa.
4.Tämän toiminnan kyvystä ja ajasta riippuen opiskelijat voidaan määrätä tekemään kaikki paikat tai vain yksi. He voivat sitten jakaa tietoa muun luokan kanssa. Opiskelijat voisivat tehdä tämän myös yhteistyöryhmissä.
materiaalit:
Graafinen järjestäjä (luokkakeskustelujen jälkeen)
tyhjä Afrikan kartta, jossa on kuvailtuja maita
viitekirjat, kuten Afrikan kirjoja, jokia ja järviä, maailmaa
atlasat, Internet-sivustot, jotka saattavat olla merkityksellisiä.
Luettelo suurista joista: Nile, Kongo, Senegal, Niger,
Logone, Kwango, Juba, Scebeli, Zambezi, Limpopo ja Oranje,
ja järvet: Victoria ja Malawi.
menettely:
Brainstorm lasten kanssa, miksi vesi on tärkeää ihmisille. Lasten tulisi tietää, että vesi on yksi asia, jota kukaan ei voi elää ilman. Meillä on oltava vettä juoda ja viljelykasvien kasvattamiseen.
Kerro lapsille, että vesi on erittäin tärkeää afrikkalaisille heimoille, erityisesti autiomaassa. Monta kertaa on kuivuutta, jonka aikana sattuu vähän tai ei lainkaan sataa. Tämä voi olla yksi syy siihen, että ihmiset kokivat, että veden on oltava jumalallinen. Myös se, että vesi tarjosi kuljetusvälineitä ja ruokaa.
Pyydä oppilaita ehdottamaan tietoa, joka voisi olla hyödyllistä kerätä Afrikan järviä ja jokia. Opettaja voi sitten säveltää graafisen järjestäjän ja saada opiskelijat aloittamaan tutkimuksensa toisena päivänä.
4 Kun opiskelijat ovat keränneet tietojaan (tämä toiminta voi kestää muutaman viikon kirjastoaikataulusta riippuen), pyydä oppilaita ilmoittamaan havainnoistaan ja lisäämään tietoja karttoistaan tarvittaessa.

Oppiaihe # 5 Myttien dramatisointi

Monet tarinat ovat hyvin yksinkertaisia, ja opiskelijat voivat tehdä naamioita ja yksinkertaisia tarvikkeita käytettäväksi suorituskyvyssä. Useimmat tarinat tarjoavat mahdollisuuden uudelleen sopeutua tai pantomimeja. Tämäntyyppinen suorituskyky voisi olla osa suurempaa huipentavaa toimintaa yksikön lopussa.

Tavoite:
Opiskelijat näyttävät ymmärryksensä tarinan juuresta tekemällä peruskartan.
Materiaalit: taidetarvikkeet, jotka on tarkoitettu uudelleenkäytettävän tarinan puvuille / naamioille ja maisemakirjoitukselle (opettajan on kirjoitettava tämä, ellei se ole ehdottomasti pantomiimi)
menettely:
Opiskelijat valitsevat tarinan tai tarinat uudelleen.
Opiskelijat työskentelevät eläinten naamioiden ja pukujen tekemisessä tarinan kanssa.
3. Opiskelijat suorittavat perustiedot.

Oppiaihe # 6 Miksi aurinko paistaa kirkkaammin kuin Kuu?

Tätä oppituntia voidaan käyttää minkä tahansa kertomuksen kanssa, joka puhui auringosta ja kuuestä.

Tavoitteet: 1. Opiskelija osoittaa, että kuu ei paistaa, vaan heijastaa auringon valoa.
2. Opiskelija oppii, että aurinko on jatkuvasti palavien kaasujen pallo.
3. Opiskelija oppii, että kuu ei ole kuuma vaan kylmä elin, jolla ei ole lainkaan lämpöä tuottavaa lähdettä.
4. Opiskelija osaa selittää eroja, joita myytti kertoo ja mitä tieteellisiä faktoja on.
Materiaalit: Pimennetty huonevalaisin, jonka sävy poistetaan toimimaan aurinkopallona tai muuna pyöreänä esineenä, joka edustaa kuun
menettely:
1. Aseta lamppu pimennetyn huoneen keskelle.
2. Onko opiskelijateline noin 10 metrin päässä pallosta.
3. Opiskelijoiden tulee huomata, että vaikka he näkevät pallon, se ei ole niin kirkas kuin lamppu (aurinko). Ainoa syy, miksi voimme nähdä pallon (kuun), johtuu siitä, että lampun valo heijastaa palloa. Kuu ei tuota valoa, se on kylmä paikka. Näemme sen vain taivaalla, koska se heijastaa auringonvaloa.

Oppitunnin nro 7 kirjoitus

Tavoite:
Jotta oppilaat voisivat kirjoittaa fabelin
materiaalit:
kyniä
paperit
menettely:
On muistettava, että tällainen kirjoitusasetus, erityisesti nuoremmille lapsille, on tehtävä useamman päivän ajan.
1. Opiskelijat ovat kuulleet monta myyttiä ja tarinaa.
2. Opiskelija tuntee, että useimmilla tarinoilla on hahmoja, jotka ovat ihmisen ominaisuuksia omaavia eläimiä. He opettavat myös tiettyä moraalia, joka on selkeästi esitetty tarinan lopussa.
3. Opettajan olisi pitänyt luetella joitakin huoneen moraaleista ja sananlaskuista, jotta opiskelijat voivat tutustua niihin.
4. Opiskelijan tulisi luokkana kirjoittaa opettajan ohjaama tarina. Luokan tulisi valita moraali, jota opetetaan tarinassa, ja sitten eläin tai eläimet merkiksi.
5. Opiskelijoiden on sitten löydettävä toimenpide, joka osoittaa, ettei merkki seuraa moraalia ja mitä tapahtuu.
6. Kun tarinat ovat täydellisiä, ne voidaan jakaa muiden luokkien kanssa ja ne voidaan kerätä luokkakirjaksi jokaiselle lapselle kopion saamiseksi. On hyvä ajatus laittaa kopio tai kaksi luokkakirjastosta lasten lukemiseen sen jälkeen, kun laite on valmis.

Oppiaihe # 8 Tee fetissi!

Tavoite: tehdä fetissi (monen afrikkalaisen heimon tekemä medaljoni, joka auttaa torjumaan pahoja henkiä.)
Materiaalit: kovettuva savi
eri muotoiset evästeet (jotkut opiskelijat saattavat haluta tehdä
toimintaa ilman opasta
merkkijono / lanka pitää fetissi kaulan ympärillä
maalit
menettely:
1.Käytä oppilaille, että fetissit ovat monien afrikkalaisten heimojen kuluttamia medaljoneja, joiden uskottiin torjuman pahat henget ja tuovan onnea.
2.Anna opiskelijoille kovettuminen savea ja anna niiden evästeiden muotoilua tai anna heidän suunnitella oma kuvansa. Varmista, että ne jättävät paikan, jossa aukko voidaan tehdä niin, että kappale voidaan kiinnittää langalle kaulakoruksi.
3.Lapset voivat antaa kappaleen kovettua ja sitten maalata.

Oppiaihe # 9 Golden Stool

Tavoite: saada lapsia kokea jokaisen heimon Ashanti-tapaus, jolla on oma tuoli, joka on heidän yksinpaikkansa. Kun heillä on neuvoston kokouksia, kukin ihminen toisi oman jakkansa. Tällöin jokaiselle lapselle annetaan lupa koristella pöytätuoli.
materiaalit:
kreppipaperi eri väreissä
eri värejä valmistava paperi
merkit ja värikynät
liimaa ja teippiä
kimallus
menettely:
1. Selitä ulosteen merkitys joissakin afrikkalaisissa heimoissa.
2. Kerro oppilaille, että luokassa, jossa on ja että heidän tuolinsa on hyvin tärkeä.
3. Antakaa opiskelijoille mahdollisuus työskennellä puheenjohtajansa kanssa varmistaen, että he eivät saa asettaa mitään pysyvää johtajalle.
On huomattava, että tarroja ja muita merkintöjä, joita ei voida helposti poistaa, on vältettävä. Koristeita lisätään tuoleihin käyttämällä yksinkertaista teippiä tai maskeerausnauhaa.
Opiskelijat voivat tehdä hienoja nimilevyjä, jotta ne voivat laittaa tuolinsa sekä kudoskukat jne.

Oppiaihe # 10 Mitä afrikkalaiset syövät?

Tämä toiminta voitaisiin tehdä yhdessä yksikön huipentavan toiminnan kanssa. Monissa tarinoissa mainitaan erilaisia elintarvikkeita, kuten maissi, jamssi, pähkinät, marjat, pannukakut, kuskus jne.

Tavoite: Antaa lapsille maistaa joitakin elintarvikkeista, jotka ovat osa Afrikan kulttuuria, jotta voimme ymmärtää eroja ja yhtäläisyyksiä.
materiaalit:
edellä mainitut elintarvikkeet
levyt
muoviset haarukat, lusikat
mahdollinen keittolevy tai muu laite ruoanlaittoon ja / tai lämmitykseen
aiemmin valmistetut elintarvikkeet
menettely:
1. Opiskelijat voivat ajatella tarinassa mainittuja ruokia.
2. Kirjastojen mediakeskukseen voi lähettää opiskelijoiden joukon tutkimaan joitakin alkuperäisiä ruokia.
3. Luokka tulisi löytää elintarvikkeita, jotka ovat saatavilla osana luokan buffet.
4. Opettajan tulisi yhdessä vanhempien kanssa valmistaa pieni ruokalaji. Opiskelijat voivat nauttia niistä, kun he kuuntelevat lapsia, jotka dramatisoivat joitakin tarinoita. Vanhemmat voidaan myös kutsua, jos mahdollista.

Bibliografia

Campbell, Joseph. Myytin voima Bill Moyers , ed. Betty Sue Flowers. Doubleday: New York, 1988

Kirja, joka perustuu PBS-erikoisalaan, jossa Moyers puhui Joseph Campbellille hänen elinikäisestä tutkimuksestaan mytologiasta. Keskustelut käytiin vuosina 1985-1986. Campbell kuoli vuonna 1987.

Courlander, Harold. Afrikkalainen kansanperinne . New York: Marlowe & Company, 1996.

Tämä on laaja ja ainutlaatuinen kokoelma tai myyttejä, tarinoita, perinteitä ja uskomuksia Afrikassa olevista eri kansoista.

Gatti, Alexander. Tales Afrikan tasangoista . New York: Duttonin lastenkirjat, 1994.

Nämä ovat tarinoita ihmisistä, jotka elävät Afrikan suurilla tasangoilla. Tarinoita seuraa George Alexanderin maalauksia. Nämä maalaukset auttavat herättämään elämän tasangoilla: pölyiset nurmikot, eksoottiset villieläimet ja kylän elämä.

Knappert, Jan. Kings, Gods & Spirits from African Mythology . New York: Peter Books, 1986.

Tämä on yksi eri kulttuurien myyttejä käsittelevistä kirjoista. Siinä on ihania kuvituksia, jotka tukevat myyttejä ja tarinoita, joista kerrotaan. Tarinat ovat hyvin luettavissa ja vanhemmat lapset pitävät tätä kirjaa mielenkiintoisena.

Larunga, Rute. Myytit ja legendat Ghanasta afrikkalais-amerikkalaisille kulttuureille . Mogodore, Telecraft Books, 1992.

Tämä on tarina tarinoista Afrikan Ashanti- ja Hausa-kansoista. Kirjoittaja kertoo tarinoita, joita hän kuuli lapsena. Lou Turechekin mukana on joitakin mukavia oheisia piirustuksia.

Mbitu, Ngangar ja Rancor Prime. Oleellinen Afrikkalainen mytologia: tarinat, jotka muuttivat maailmaa . San Francisco: Thorsons Harper Collins Publishersin julkaisu, 1997.

Tämä yhdessä Courlander-kirjan kanssa tarjoaa erittäin kattavan tarkastelun monista Afrikan tarinoista.

Huomautuksia

1. Jan Knappert, Kings, Gods & Spirits afrikkalaisesta mytologiasta , (New York: Peter Books, 1986). 11

2. Ngangar Mbitu ja Rancor Prime, olennainen afrikkalainen mytologia: maailmaan muuttuneet tarinat (San Francisco: Thorsons Harper Collins Publishersin julkaisu, 1997). Vii

3. Knappert, 11-12

4. Joseph Campbell, myytin voima Bill Moyersin ed. Betty Sue-kukat

5. Campbell, 31

6. Campbell, 59

7. Mbitu, 2-6

8. Mbitu, 6-8

9. Knappert, 17

10. Knappert 23-24

11. Mbitu, 73-75

12. Mbitu, 62

13. Mbitu, xvii

14. Mbitu, 159-161

15. Harold Courlander, Afrikan kansanperinteen valtiovarainministeri (New York: Marlowe and Company, 1996) 137-139

16. Knappert, 72-73

17. Knappert, 24 – 26

Leave a Reply