Afrikkalainen Amerikkalainen Perinteita Kamerunin ja Afrikkalainen-Amerikkalainen Kansantarinat

Link: http://www.indiana.edu/~afrist/outreach/Beaver/Folktales.htm

Pöllö ei koskaan nuku yöllä
Miksi Lisko usein Nods
Tappin, Land Turtle
The Invisible Tortoise
Final Project

Johdanto
Myytit, legendat ja folktales ovat kaikki kirjallisia muotoja, jotka paljastavat minkä tahansa yhteiskunnan “sielun”; he ilmaisevat toiveitaan, toiveitaan, toiveitaan ja uskomuksiaan maailmasta. Kaikissa maissa nämä kirjallisuuden muodot osoittavat, mitä yhteiskunta pitää elämässä tärkeänä. Nämä kirjallisuusmuodot ovat usein vanhoja ja tulevat suoraan ryhmistä, jotka muodostavat nykyaikaisen yhteiskunnan.

Folktales eroavat myytteistä ja legendoista, koska niillä ei aina ole uskonnollista näkökohtaa eikä aina löydy perustaa historialliselle totuudelle. Folktales, jotka ovat kirjaimellisesti “tarinoita ihmisistä”, sisältävät fiktiivisiä hahmoja ja tilanteita. Useimmat olivat suullisia perinteitä ennen kuin heidät kirjoitettiin.

Afroamerikkalaisessa perinteessä havaitsemme, että kaikki afrikkalaiset toivat mukanaan rikkaan ja monipuolisen kansanperinneperinteen, kun he tulivat pitkän orjuuden aikana. Heidän kansanelokuvansa heijastavat paitsi valtavan määrän erilaisia taustoja kuin myös uusia ja erilaisia suhteita, joita ne muodostivat Yhdysvalloissa. Tämä perinne yhdistyy amerikkalaisten intiaanien perinteeseen, joka tekee yhdysvaltalaisen kansanperinteen yhdeksi maailman rikkaimmista. Monin tavoin kansanperinteen moninaisuus auttaa meitä ymmärtämään Amerikan “sulatepannun” monimutkaisen ajatuksen ja näyttää meille, mitä tarkoittaa olla amerikkalainen.

Eräs folktale-tyyppi selittää, miksi eläimet näyttävät tai käyttäytyvät tavalla, jota he tekevät. Tällaiset tarinat ovat suosittuja jokaisessa kulttuurissa ja antavat usein hauskoja tai törkeitä syitä selittää yhteisiä eläinkäyttäytymisiä, joita ihmiset eivät ymmärrä. Pöllö ei koskaan nuku yöllä ja miksi Lisko Usein Nodit ovat kaksi esimerkkiä sellaisista folktaleseista, jotka myös sisältävät joitakin oppia sekä eläinten että ihmisten hyvistä käyttäytymisistä.

Toista folktale-tyyppiä kutsutaan “miksi ja miksi” -julkaisuksi. Näissä tarinoissa on kaikkialla piilotettuja viestejä tai moraalia. Tappinissa kilpikonna näemme viittauksia orjuuden raakuuteen ja siihen, miten huumori ja toivo voivat tehdä tilanteen helpommaksi. Näkymätön kilpikonna oppii oppia rehellisyydestä eläinten yhteiskunnan persoonallisuuden kautta.

Kaikki folktales on tarkoitus lukea ääneen niin, että tarinankerros voi korostaa oppitunnin äänen ilmaisun kautta.

Folktalien lukeminen

Jokaisen kertomuksen jälkeen olen sisällyttänyt käyttämäni peruskäsittely- ja tulkintakysymykset. Näiden valintojen lukemisen tarkoituksena ei kuitenkaan ole muistaa tarkalleen, mitä tapahtui, vaan ymmärtää folktaleen olennaiset osat.

Riippuen sallitusta ajasta ehdotan palapelin toimintaa, jossa jokaiselle pienelle ryhmälle annetaan vain yksi tarina. Ensin jokaisen opiskelijan tulisi lukea tarina hiljaa. Seuraavaksi ryhmän tulisi lukea tarina ääneen yhdellä kertojalla tai pyöreällä robinillä – mitä tahansa tässä ryhmässä toimii. Sitten ryhmien tulisi laatia kirjallinen tiivistelmä tarinasta sekä vastaukset esitettyihin kysymyksiin. Lopuksi ryhmät esittävät työnsä koko luokalle, jotta kaikki altistuvat kaikille neljälle tarinalle.

Tämän toiminnan sulkemisena aivoriihi luokkaan, mitä osia tarinoista osoittaa, mitä tarkoittaa olla amerikkalainen. Tässä ei ole vääriä vastauksia.

Esimerkkivastauksia ovat: Pöllöt ja kilpikonnat ovat eläimiä, jotka kaikki amerikkalaiset tunnistavat. Rehellisyys on ihailtavaa ominaisuutta. On helppo paheksua niitä, joilla on enemmän tai tehdä oikein.

Osoita sitten, että kaikki nämä tarinat ovat peräisin Afrikasta, joten emme voi olla kovin erilaiset syvälle. (Piste on tarpeeksi voimakas eikä sitä tarvitse vetää ulos. Opiskelijat alkavat yleensä miettiä omia vaikutuksiaan.)

Leave a Reply