Ensimmäinen Fossiilisten Metsästäjät: Paleontologian kreikan ja Rooman Aikoina

Link: https://mtprof.msun.edu/Spr2006/trtrev.html

Fossiiliset legendat ensimmäisestä amerikasta

Adrienne Mayor
Princeton, NJ: Princeton University Press, 2005
446 s., 29,95 dollaria

Paul Trout
Englanti
MSU-Bozeman
[email protected]

Vaikka en ole paleontologi, löysin Adrienne Mayorin nämä kaksi kirjaa aivan kiehtovasti. Tämä johtuu siitä, että olen kiehtonut outoa “hirviöitä”, joita ihmisen mielikuvitus on luonut ja pidetty – kuten lohikäärme, griffi ja Thunderbird. Miksi me unelmoimme nämä? Miksi otimme heidät käyttöön niiden erityisillä erikoispiirteillä?

Folkloristi Adrienne Mayor, joka on nyt klassikkojen ja ihmisarvojen vierailija Princetonin yliopistossa, esitti samat kysymykset ja herätti yllättävän vastauksen. Muinojen ja legendojen jättiläiset ja hirviöt loivat esivanhempamme selittämään valtavia fossiilisia luut, joita he löysivät koko Välimerellä ja Pohjois-Amerikassa. Näiden valtavien luiden ja uhkaavien pääkallojen ja hampaiden kohdalla esi-isämme yrittivät ymmärtää näitä outoja jäänteitä kutomalla ne tarinoihin muinaisista jättiläisistä ja hirviöistä.

Myyttejä, jotka nimenomaisesti ja suoraan yhdistävät tällaisia ​​fantastisia olentoja löydettyihin fossiileihin, kutsutaan “fossiilisiksi legendeiksi”. Myytit, joissa ei mainita vanhoja luita, eivät kannata etikettiä. Fossiiliset legendat yhdistävät outoja olentojaan kaikenlaisiin havaittuihin paleontologisiin materiaaleihin – pääkalloihin, luurankoihin, hampaisiin, tuskeihin, kuoriin, luoliin, pesiin, muniin ja jopa jalanjälkiin. Pormestari yrittää korreloida fossiilisten legendojen myyttisiä olentoja kuolleiden nisäkkäiden tai matelijoiden kanssa, joiden havaitut jäänteet ovat todennäköisesti innoittaneet myyttisiä kuvauksia.

Hyvä esimerkki on hänen pyrkimyksensä jäljittää todellinen esihistoriallinen olento, joka on saattanut innostaa Troy Monsterin myyttiä. Tämän hirviön vanhin kuva löytyy kuudennella vuosisadalla eKr. Tehdystä maljakosta. Tätä outoa kuvaa leimasi yksi taiteellinen historioitsija köyhänä taiteena, koska olennon pää näyttää olevan “muodoton” ja huonosti sijoitettu “luolaan”, josta se on ilmeisesti kehittymässä. Toinen taidekriitikko hylkää sen “naurettavana valkoisena asiana”, joka on maalattu naivaisen taiteilijan, jolla on puutteellinen luova mielikuvitus. Pormestari tunnusti kuitenkin, että kuva on realistinen kuva kalliosta kärsivän fossiilisen kallon kaltaisesta, kuten jättiläisen Miocenan kirahvi ( Samotherium ).

Toinen esimerkki on hänen rikostekninen analyysi griffin legionista, leijonanpunaisesta saalistajista, jolla on vahva, pahasti kaareva kotka-kaltainen nokka. Kansanperinteen mukaan nämä kauhistuttavat olentot, jotka on ryöstetty kaukaiselle Aasialle kullanetsimille. Pormestarin väite on, että griffin legendan lähde löytyy fossiilisista löydöistä, joita skytilaiset kullankaivajat tekivät, kun he kulkivat tämän petollisen laajan läpi. Näin tapahtuu niin, että Gobin autiomaassa on yksi maailman rikkaimmista dinosaurusalueista. Yleisimmin esiintyvät jäännökset kuuluvat Protoceratopsille, noin 6–8 metrin pituiselle kasvilajille, joka on nokka, korpeen takaosassa kohonnut luinen frill, ja neljä näkyvästi käännettyä jalkaa. Tässä autiomaassa, “hienosti säilyneitä luurankoja on usein täysin nivelletty, ja ne on kiinnitetty silti” (43). Fossiilisten vuodepaikkojen läheisyys kullan talletuksiin johti siihen käsitykseen, että nämä uhkaavat ja outot olentoja vartioivat kultaisia ​​lähestymistapoja lähialueilla. “Kreikan Samosin saarella minulle alkanut mysteeri ratkaistiin: kauan kadonneen griffin löydettiin viimein alkuperäisessä Keski-Aasian kotimaahansa” (43). Griffin “on aikaisin dokumentoitu yritys visualisoida esihistoriallinen eläin sen fossiilisista jäännöksistä” (22).

Toinen “hirviö” oli jättiläinen. Usko jättiläisiin johti todennäköisesti kaupunginjohtajan mukaan suurten kuolleiden nisäkkäiden fossiilisten reisiluun luut löytöihin. Mastodoni tai mammutti reisiluu on muodoltaan samanlaista kuin ihmisen reisiluun, vaikka se on kaksi tai kolme kertaa pidempi (ja paljon suurempi). Pormestari toistaa ihmisen luurankon vieressä olevan pystysuoran / kaksisuuntaisen mammutin luurankon mallin, joka havainnollistaa niiden samankaltaisuutta. Ei ihme, että ihmiset totesivat, että kaukaisissa menneisissä ikäisissä ihmisissä kohotettiin elävää ihmistä. Samaa logiikkaa sovellettiin jättiläisten luiden selittämiseen, jotka olivat selvästi esi-isiä pienemmille ja vielä eläville jälkeläisille. Leges of Nemean leijona, Teumessian kettu, Kreetan härkä jne. ”

Pormestarin jäljittäminen monien myyttien ja legendojen taustalla olevista fossiilisista löytöistä ei ryöstä näitä tarinoita niiden merkityksestä. Näiden tarinoiden emotionaalinen, psykologinen ja sosiaalinen merkitys vaikuttaa minusta vähäisemmältä. Mitä pormestarin työ tekee, ja tämä on hänen toteensa tavoite, on dokumentoida ja kunnioittaa sitä, missä määrin klassiset kirjailijat – Homerista myöhään Rooman valtakuntaan – tunsivat kuolleiden kuolleiden eläinten fossiilisia jäänteitä ja odotettiin niiden spekulaatioiden kautta , modernin paleontologian havainnot. Näillä pre-darwinilaisilla fossiilisilla tulkinnoilla ei ollut minkäänlaista väitettä muodollisesta tiedosta, mutta ne paljastavat toisinaan “proto-tieteellisiä oivalluksia ja tutkimusta, joka perustuu todisteiden pitkän aikavälin havaintoihin ja ajan parhaaseen logiikkaan” ( ensimmäisten amerikkalaisten fossiiliset legendat) ,341). Erityisesti kreikkalaiset ja roomalaiset tunnistivat suuria esihistoriallisia jäänteitä valtavina, tuntemattomina olentoina, jotka olivat ilmestyneet ajan myötä, lisääntyneet ja muuntuneet, ja sitten tuhoutuivat katastrofista tai kuolivat kauan ennen kuin ihminen ilmestyi maan päälle (8). Ne eivät ainoastaan ​​luoneet “sisäisesti johdonmukaisen mallin, joka vastasi merkittäviä ulottuvuuksia sisältäviä mineralisoituneita luita” (203), vaan ne olivat vastuussa monista tärkeistä “ensimmäisistä” paleontologian historiassa:

varhaisimpia esihistoriallisten fossiilisten luurankojen mittauksia, ensimmäistä paleologista museota, mioseenimastodonien varhaisinta tunnistamista norsuina, esihistoriallisen olennon ensimmäistä jälleenrakennusta sen jäännöksistä, fossiilisen löydön vanhin esimerkki ja fossiilisen löydöksen aikaisimmat kuvaukset. talletukset Kreikassa, Egeanmeren saarilla, Italiassa, Ranskassa, Pohjois-Afrikassa, Egyptissä, Turkissa, Mustalla merellä ja Intiassa …. jättiläisten olentojen luut arvotettiin myyttisen menneisyyden jäänteinä ja näytettiin luonnon ihmeinä temppeleissä ja muut julkiset paikat. (9)

Ensimmäiset fossiiliset metsästäjät vaihtelevat valtavalla henkisen turpeella, sekoittamalla arkeologiaa, paleontologiaa, maantiedettä, taidehistoriaa, semiotiikkaa ja länsimaisen tieteen historiaa. Tähän luetteloon olisi lisättävä “rikosteknologia”, koska pormestari toimii kuolleista luista selityksenä siitä, miten he pääsivät sinne ja mitä he tarkoittavat. Yli kerran kerran minulle muistutettiin Sherlock Holmesia hänen karkeasta herkkyydestään hienovaraisista vihjeistä, hänen tuntemastaan ​​arkkitehtuurista tiedosta ja hänen rakkaudestaan ​​ratkaista pulmia. En ole ensimmäinen arvostelija, joka kiittää tätä kirjaa harjoittaa tieteellistä havaitsemista ja monitieteistä tutkimusta.

Vuonna Fossil Legends ensimmäisen amerikkalaisia,Pormestari käyttää samaa lähestymistapaa selittääkseen amerikkalaisten amerikkalaisten myyttien ja legendojen usein outoja kuvia ja teemoja. Ja kuten ensimmäisessä kirjassa, hän haluaa dokumentoida ja kunnioittaa alkuperäiskansojen panosta modernin paleontologian kehittämiseen. Kirja on järjestetty maantieteellisesti, ja se kulkee myötäpäivään intialaisista kulttuureista Koillis-Atlantin rannikolle Meksikoon ja osaan Etelä-Amerikkaa, ja sitten pohjoiseen jälleen Lounais-Yhdysvaltoihin ja Suuri altaaseen, keskilännen preerioiden läpi, ja sitten High Plains. Tämä reitti noudattaa karkeasti eurooppalaisten yhteyksien aikajärjestystä, joka on alun perin edistänyt “hyvin rikkaiden fossiilisten loreiden” säilyttämistä, mutta johti myöhemmin intialaisten fossiilisten tietojen syrjäytymiseen (xxxviii). Vaikka tämä organisaatio johtaa tietojen toistumiseen, se antaa pormestarille mahdollisuuden tunnistaa mahdollisimman monia alkuperäiskulttuureja heidän panoksestaan ​​paleontologiaan. Jälleen kerran tässä hyvin informatiivisessa opetuksessa käsitellään paljon henkistä ja maantieteellistä aluetta.

Kuten klassisessa mytologiassa, intiaani-mytologialla on monia tarinoita muinaisista hirviöistä, jotka uhkaavat alkueläimiä. Delaware-legenda muistuttaa aikaa “kun … siellä asui paljon valtavia hirviöitä, jotkut asuivat merellä, jotkut, jotka ratsastivat maan päällä, ja jotkut, jotka asuivat maalla ja vedessä. Näiden hirviöiden isoisä se oli suurempi kuin he kaikki …. Hän uhkasi jokaiselle elävälle olentolle ja oli kauhu kaikille eläville olentoille ”(50).

Yksi näistä hirviöistä eniten kohdatuista on Giant Raptor, jota kutsutaan usein Thunderbirdiksi (nähdään joidenkin kulttuurien hyväksi). Absarokee, Crow, Sioux ja Pawnee-legendojen mukaan tämä jättiläinen raptor olisi lyönyt ja syönyt metsästäjiä. Yaqui-legenda kertoo valtavasta linnusta, joka on ihmiselle “uhattu”. Kuten yksi intialainen tarinankerros selittää: “Varhaiset ihmiset pelkäsivät ilmaa uhkaavia, valtavia ryöstöjä, joilla oli hirvittäviä lohkareita, joiden kuolema alkoi uudella aikakaudella, jolle on ominaista vaaralliset maa-iskut” (103). Pormestari väittää tietysti, että myyttejä jättiläisistä ryöstöistä innoittivat todennäköisesti tietyt fossiilijäämät ja kenties todellisetkohtaamisia jättiläisillä Kalifornian kondoreilla, jotka saattavat olla selviytyneet viime aikoihin asti ja jotka tuntivat hyökkäävän suuriin peuroihin. “Hämmästyttävän hyvin suurten jääkauden kondensaattoreiden pesät, jotka on säilytetty kuivissa luolissa, sisältävät hyvin suuria, kuolleita mammutteja ja bisoniä”, joka on saattanut vaikuttaa legendoihin jättimäisistä linnuista, jotka kantoivat ihmisistä. Ikään kuin tämä ei olisi tarpeeksi perusteltua, myös amerikkalaiset törmäsivät sellaisten jääkauden rapulaattoreiden fossiilisiin jäänteisiin, kuten Teratornis merriami ( siipikarjalla kaksitoista jalkaa) ja Teratornis incredibilis(seitsemäntoista jalan siipipaino ). Teratornisin jäännöksetesiintyy usein “ihmisten miehityspaikoilla” (103-04). Teratorns painoi vähintään viisikymmentä kiloa, ja se muistutti kotkia, mutta oli hyvin pitkä, vahva koukku, joka tarttui saaliin, joka voisi sisältää pieniä ihmisiä. Dakotasissa ja Nebraskassa Sioux on saattanut kohdata suuren Pteranodonin, jättiläisen Hesperornisin tai valtavan Diatryman jäännökset, joka on hirvittävä Eocenen lintu, joka painoi yli 350 kiloa ja oli kuusi jalkaa pitkä ja vahvat jalat. lievä siivet, ja massiivinen katettu pääkallo. Täydellinen Diatryman luuranko löydettiin Wyomingissa vuonna 1916. Ei ihme, että jättiläisten raptorien mytit olivat niin uskottavia ja eloisia.

Toinen saalistaja, joka nousee esiin useissa natiivi-amerikkalaisissa myytteissä, on kaksoishammastettu hirviö. Se oli kuin härkä tai puhveli, jossa oli tylsä ​​kuono ja pienet, terävät, kiillotetut sarvet, kuten vuohen vuohet, jossa oli suuri ylä- ja alaosa. Pormestari ehdottaa, että tämän olenton kuvauksen olisi voinut vaikuttaa Shoshone-esi-isän muistoihin jättiläinen lyhytköinen karhu ( Arctodus simus ), joka on pelottava pleistoseeni-holoseenin saalistaja tylsä ​​kuono ja valtavat ylä- ja alareunat (212-13) . Laji on saattanut säilyä Big Hornissa tai Rocky Mountainsissa nykyiseen aikakauteen. Kuvauksen voi olla vaikuttanut myös sarvisten ja karvoitettujen märehtijöiden Proceron ( ikivanhojen peurojen tyyppi) hirveän näköisten pääkallojen löytöihin.(lampaita eläin, jolla on suuret ylä- ja alamäkkeet), Creodonts(varhaiset lihansyöjät), tai todennäköisemmin (kaupunginjohtajan mukaan), entelodont Dinohys, jättiläinen, kaltainen lihansyöjä, joka on lähes kuusi metriä pitkä olkapäässä. jalat pitkiä, luun murskaavat leuat urheilevat ylemmän ja alemman leikkauksen niin paksuina kuin miehen ranne. Paleontologeilla on lempinimeltään entelodonts “Terminator Pigs” (213).

Ensimmäisten amerikkalaisten fossiiliset legendat sisältävät monia muita tapauksia, joissa alkuperäiset amerikkalaiset havaitsevat myyttejä olentoja ja tapahtumia, jotka liittyvät fossiilisiin. Työn tarkoituksena on todistaa alkuperäiskansojen valtavat panokset kuolleiden olentojen keräämiseen, säilyttämiseen ja ymmärtämiseen jo kauan ennen eurooppalaisten yhteyttä (kuten kaupunginjohtaja tekee selväksi, intiaani kulttuurinen yhteys fossiiliseen materiaaliin ja jatkuu tänään):

Niiden selityksiä, jotka on ilmaistu myyttisellä kielellä, perustuivat toistuviin, huolellisiin havaintoihin geologisia todisteita sukupolvien ajan. Hakupuolueet kävivät pitkiä matkoja tarkistaakseen fossiilisten vuodepaikkojen raportteja, ja jotkut jäännökset kaivettiin tietoisesti vanhojen perinteiden vahvistamiseksi ja fossiilien hankkimiseksi erityiskäyttöön. (296)

Monet heidän näkemyksistään ennakoivat nykyaikaisia ​​tieteellisiä teorioita ja usein herättävät tieteellistä tutkimusta. Kuten nykyiset paleontologit, natiivit fossiiliset etsijät kuvittelivat, miten kuolleet olentot ilmestyivät ja käyttäytyivät, ja spekuloivat, miten he saattavat kuolla pois asteittaisen ja katastrofaalisen sukupuuttoon liittyvien prosessien kautta. He tunnistivat, että jotkut suuret, kuolleet fossiiliset lajit olivat esi-isiä “pienemmille, tutuille nykypäivän olentoille” (254).

Esittäessään yhtä paljon kekseliäisyyttä kuin hän teki aiemmassa kirjassaan, Mayor kutsuu yhteen elämäkertoja, myyttejä, historiallisia kertomuksia, haastatteluja intialaisten tarinankertojien kanssa, hypoteettisia skenaarioita ja autobiografisia tidbittejä luodakseen informatiivisen ja luettavan interdisciplinisen työn. Paikalliset lukijat nauttivat usein viittauksista Jack Horneriin ja Montanan fossiileihin. Jopa Lewis ja Clark saavat maininnan.

Minun kurinalaisuuteni “tutkimus” tarkoittaa tavallisesti paljon kirjojen lukemista miellyttävässä ympäristössä. Adriennen pormestari on varmasti asettanut aikansa kirjoihin, luultavasti lukenut jokaisen klassisen tekstin, matkustajan tilin, päiväkirjan ja päiväkirjan, jotka vaikuttavat hänen aiheeseensa. Mutta hän on myös vaeltanut aavikoita, käynyt kaukaisilla saarilla, vaellellut vuoret, luolasten luolat ja raivannut suot ja suot omalla kurinalaisella “metsästyksellä” luunharjoituksessa. Kun hän tutkii maljakoita, vaeltelee etämuseoiden läpi, arkistojen läpi, peers pölyisissä luukokoelmissa, kuuntelee tarinoita, vierailee puistoissa ja tienpuoleisissa “dinosauruksen” nähtävyyksissä, ottaa kuvia jalanjäljistä ja pääkalloista, keskustelee paleontologien kanssa ja haastattelee ilmeisesti henkilö, joka on koskaan löytänyt dinosaurusluun, Pormestari on varovainen jopa pienimmälle yksityiskohdalle, joka saattaa tehdä kohtaamisen merkitykselliseksi ja valaisevaksi. Hän on joku, jolle mitään ei menetetä.

En voi arvioida pormestarin kirjojen tieteellisiä väitteitä, mutta voin ilmoittaa, että tieteellisissä aikakauslehdissä tehdyt arviot eivät ole olleet luut niiden kanssa. Omat arvosteluni ovat vähäisiä ja vähäisiä.

Hänen nimensä nimittämiseksi pormestari lainasi sanan “geomytologia”, mutta “paleomytologia” iskee minua sopivammaksi termiksi, varsinkin kun otetaan huomioon hänen oma karakterisoitumisensa: “on tullut eräänlainen kansanperinteen paleontologi, seulomalla sedimenttien läpi historialliset kirjoitukset ja elävä suullinen kieli fossiilisen tiedon merkityksellisiä bittejä varten ”( FLFA xxxii). Tiukassa mielessä ensimmäisten fossiilisten metsästäjien nimion historiallisesti epätarkka, koska kreikkalaiset ja roomalaiset eivät olleet ensimmäisiä keräämään, kunnioittamaan ja käyttämään fossiilisia luita. Kuten pormestari itse tunnustaa, paleoliittiset ihmiset keräsivät, koristivat ja käyttivät monin tavoin dinosaurusten, mammuttien ja muiden suurten olentojen fossiilisia jäänteitä (166-167). Itse asiassa Richard Rudgley käytti samaa ilmaisua “First Fossil Hunters”, joka oli hänen kirjansa ” The Lost Civilizations of the Stone Age” (1999) 16 luvussa , joka julkaistiin, epäilemättä, suunnilleen noin ajan, jonka pormestarin kirja oli painamassa . Paleoliittisen fossiilisen metsästyksen tosiasian tunnustaminen voi vaikuttaa jännitykseen, joka esiintyy molemmissa kaupunginjohtajan kirjoissa.

Molemmissa kirjoissa myyttien alkuperän ja fossiilien löytämisen välinen suhde antaa kaksi hieman ristiriitaisia ​​tulkintoja. Toisinaan löydösten sanotaan “herättävän” tai “nopeaa” myyttiä. Ensimmäisessä fossiilisten metsästäjien “Esipuheessa”paleontologi Peter Dodson kannattaa tätä näkemystä, jossa kuvataan pormestarin “todella pidättävää väitöskirjaa”, että fossiilisten luiden löytäminen oli “griffin legendan lähde” ​​(xvi-xvii). Kananmunan ongelma on kuitenkin toinen tulkinta: fossiiliset löydöt imeytyivät olemassa oleviin myytteihin, jolloin niistä tuli “fossiilisia legendoja”. Tietenkin molemmat näkymät voivat olla totta, riippuen myytistä. Mutta pormestari näyttää hyväksyvän toisen näkemyksen: “koska meillä on hajanaiset tiedot suullisista perinteistä, ei ole mitään keinoa tietää, ovatko muinaiset legendat … todella syntyneet yrittäessään ymmärtää suuria, hämmentäviä luurankoja Pleistocene-nisäkkäistä, jotka eivät enää ole eläneet” ( FLFA 38). Jos fossiiliset löydöt kudottiin vain jo olemassa oleviin myytteihin eivätkä ne ole aiheuttaneet niitä,

Epäilen, että he ovat syntyneet hyvin syvässä menneisyydessä, kun muinaiset ihmiset kohtasivat, kuten kreikkalaiset ja roomalaiset tekivät, kiusallisia pääkalloja, joissa oli ranne-paksuja viiltoja ja outoja sarvia, täysin artikuloituja dinosaurus-luurankoja, ja saaliinpuristimien jäännöksiä, joissa oli kaksikymmentä jalat. Lisäksi he kohtasivat paitsi hirvittävät kuolleet luut, mutta todella hirvittävät elävätolentot – valtavat hammastetut tiikerit, jättiläiset leopardit, leijonat ja luolan karhut, mammutit ja mastodonit sekä muut hirvittävät olennot, jotka ovat kuolleet kreikkalaisten aikaan. Vaikuttaa kohtuulliselta olettaa, että nämä ihmiset kokivat myös pakko tehdä tarinoita kertomaan “hirviöistä” ja “jättiläisistä”, joita he kohtaavat sekä kuolleiden luiden että elävän lihan kautta. Nämä tarinat olisi siirretty suullisen perinteen kautta, kunnes ne kirjoitettiin. Ehkä sitten, löytö fossiileja tekivät tuottaa myyttejä ja legendoja, jotka myöhemmin fossiilisten löytöjen vain “vahvistettu” tai “vahvistettu”.

Se on tietenkin pormestarin luotto, että hän ei spekuloinut historiallisen tietueen ulkopuolella olevasta asiasta. Mutta se on myös hänen luottoaan siitä, että hänen varovainen työ herättää tällaisia ​​spekulaatioita.

Toimittajan huomautus: Adriennen pormestari on yksi kolmesta tuomarista professori Troutin apurahahakemuksesta.

Montanan professori 16.2, kevät 2006 <http://mtprof.msun.edu>]

Leave a Reply