Myytit Louisiana Choctaw

Link: http://www2.latech.edu/~bmagee/louisiana_anthology/texts/bushnell/bushnell–choctaw_myths.html

Pisatuntema.
David I. Bushnell, Jr.

Sisällys

I. Nané Chaha
II.
III.
IV. Okwa Falama, “Paluuvesi” tai Tulva
V
Nalusa Falaya tai pitkä paha olento
Hashok Okwa Hui’ga
Miten käärmeitä sai myrkkyä
Turtle ja Turkki
Turtle, Turkki ja muurahaiset
Raccoon ja Opossum
Hanhet, ankat ja vesi

MUUTAMA mailia pohjoiseen järven Pontchartrain, St Tammany seurakunnan, Louisiana, elävät tällä hetkellä noin kymmenen tai kaksitoista Choctaw, viimeinen kerran lukuisten haara heimon että aiemmin käytössä tuon luvun. He elävät lähellä Bayou Lacombia, lähellä jotakin heidän varhaisista asuinpaikoistaan, jotka tunnetaan heidän kielellään Butchu’wana tai “Puristamalla”, luultavasti bayoun kapenemisesta siinä vaiheessa.

Tämän pienen bändin vanhin jäsen on nainen, Pisatuntema, hän on noin viisikymmentä vuotta, yhden sukupolven tärkeimpien miesten tytär, joka kuolemansa aikana muutama vuosi sitten tunnustettiin päällikkö. Hänen isänsä Pisatuntema oppi monia muinaisia ​​heimojen myyttejä ja legendoja, ja seuraavilla sivuilla heidät annetaan, koska ne olivat hänen mukaansa kirjailijalle. Usein legendoja kertomalla muutkin keskeyttäisivät hänet, jotka ehdottavat tai lisäisivät tiettyjä yksityiskohtia; mutta kaikki olivat tuttuja aiheista, eivätkä ne milloinkaan eroa toisistaan ​​olennaisissa kohdissa. Kirjailija keräsi täällä tallennetut myytit ja legendat tammikuun ja helmikuun 1910 aikana.

Pisatuntema vuonna 1909.
Julkisen kuvan kuva Wikipediassa.

I. Nané Chaha

Nané chaha ( nané , “hill” , ” chaha “, “high”) on pyhä paikka vuoristoisessa maassa pohjoiseen, jota pidetään aina kunnioituksena ja kunnioituksena.

Hyvin muina aikoina, ennen kuin ihminen asui maan päällä, mäki muodostui, ja ylimmältä kohdalta kanava johti alas syvälle maan rintakehään. Myöhemmin, kun lintuja ja eläimiä elettiin, ja maan pinta oli peitetty monenlaisia ​​puita ja kasveja, ja järviä ja jokia oli muodostettu, Choctaw tuli ulos Nané chahan käytävän läpi. Ja siitä hetkestä lähtien he hajaantuivat kaikkiin suuntiin, mutta aina muistivat sitten mäkeä siitä huippukokouksesta, jonka he ensin näkivät auringon valon.

II

Pian maan (yahne) valmistumisen jälkeen miehet ja ruohonleikkurit tulivat pintaan läpi pitkän kulkureitin, joka johti suuresta luolasta maan sisäpuolella korkean kukkulan huippukokoukseen, Nané chahaan. Siellä, syvällä maan päällä, suuressa luolassa ihminen ja heinäsirkat oli luotu Aba, Suuri Henki, joka oli muodostettu keltaisesta savesta.

Jonkin aikaa miehet ja heinäsirkat pääsivät edelleen pintaan yhdessä, ja kun ne nousivat pitkältä käytävältä, he hajottivat kaikkiin suuntiin, jotkut menivät pohjoiseen, toiset etelään, itään tai länteen.

Mutta lopulta luolaan jääneiden heinäsirkkojen äiti kuoli miehet ja sen seurauksena ei ollut enää ruohonleikkureita, jotka pääsivät pintaan, ja Choctawille oli aina tiedossa, että maapallolla asuneet olivat olke ilay mutta “äiti kuollut.” Kuitenkin miehet pääsivät edelleen maanpintaan pitkän käytävän kautta, joka johti Nané chahan huippukokoukseen, ja kun he siirtyivät paikasta toiseen, he työntivät monia korkealuokkaisia ​​heinäsirkkoja ruoho, tappaa monia ja satuttaa muita.

Heinäsirkat tulivat hälyttämään, koska he pelkäsivät, että kaikki tapetaan, jos miehet tulisivat yhä useammin ja tulisivat edelleen maan luolasta. He puhuivat Aballe, joka kuuli heidät ja pian sen jälkeen, kun käytävä oli suljettu ja että miehiä ei enää päässyt pintaan. Mutta koska luolassa oli monia miehiä, hän muutti ne muurahaisiksi ja siitä lähtien pienet muurahaiset ovat tulleet maahan.

III

Aba, edellä mainittu hyvä henki, loi monet miehet, kaikki Choctaw, jotka puhuivat Choctawin kielen, ja ymmärtivät toisensa. He tulivat maapallon rintakehästä, jotka oli muodostettu keltaisesta savesta, eikä kukaan ollut asunut heidän edessään. Eräänä päivänä kaikki tulivat yhteen, ja katsoivat ylöspäin, miettivät, mitä pilvet ja sininen leveys edellä voivat olla. He jatkoivat ihmettelemistä ja puhumista keskenään ja päättivät lopulta pyrkiä saavuttamaan taivaan. Niinpä he toivat monia kiviä ja alkoivat rakentaa rantakalliota, joka oli koskettanut taivasta. Tuona iltana tuuli kuitenkin puhalsi voimakkaasti ylhäältä ja kivet putosivat rantakadulta. Toisena aamuna he alkoivat taas työstää rantakalliota, mutta kun miehet nukkuvat tuona iltana, kivet olivat jälleen hajallaan tuulen mukaan. Jälleen kerran kolmannen aamun rakentajat asettivat tehtävänsä. Mutta vielä kerran,

Miehiä ei tapettu, mutta kun päivänvalo tuli ja he menivät pois kivien alapuolelta ja alkoivat puhua toisilleen, kaikki olivat hämmästyneitä ja huolestuneita – he puhuivat eri kieliä eivätkä ymmärtäneet toisiaan. Jotkut puhuivat edelleen alkuperäistä kieltä, Choctawin kieltä, ja heidät alkoivat Choctaw-heimoa. Muut, jotka eivät voineet ymmärtää kieltä, alkoivat taistella keskenään. Lopuksi ne erotettiin. Choctaw pysyi alkuperäisissä ihmisissä, muut hajallaan, jotkut menivät pohjoiseen, jotkut itään ja muut länteen muodostaen erilaisia ​​heimoja. Tämä selittää, miksi tällä hetkellä maassa on niin paljon heimoja.

IV. Okwa Falama, “Paluuvesi” tai Tulva

Tiettynä päivänä, monta sukupolvea sitten, ja aikana, jolloin maa oli erilainen kuin nyt. Aba, edellä mainittu hyvä henki, ilmestyi jälleen Choctawille. Aluksi kaikki, jotka näkivät hänet, olivat hämmästyneitä eivätkä tienneet, miten toimia tai mitä sanoa tai tehdä; mutta pian Aba käski heitä pysähtymään ja kuuntelemaan, että hän oli ilmestynyt heille toimittamaan tärkeitä sanoja.

Pian kaikki Choctaw kokoontui kuuntelemaan Aban sanoja. Ja hän käski heitä rakentamaan suuren veneen ja kun he olivat valmiit sijoittamaan siihen kaikki maansa linnut ja eläimet, ja keräämään ruokaa linnuille ja eläimille yhdessä riittävän määrän kanssa kestämään itsensä muutaman päivän ajan. Aba esitti heidät sitten veneen rakentamiseen, ja koska valittu paikka oli korkea ja kuiva ja kaukana vedestä, suurin osa ihmisistä menetti luottamuksensa siihen, mitä hän kertoi heille ja niin meni heidän tiensä, jättäen vain yhden. perhe rakentaa ja varastoida venettä. Sitten Aba kertoi heille, että kaikkien täytyy olla valmiina tietyn ajan kuluessa. Vene alkoi heti, ja kun se oli rakennettu, monet vieraat ohittivat ja kysyivät Choctawilta, miksi he rakentivat siellä suuren veneen, kaukana vedestä.

Vene valmistui kauan ennen määrätyn ajan päättymistä. Sitten kansa meni metsiin ja suotti ja keräsi kaikki eläimet, aina saamalla kaksi, kukin mies ja nainen. Ja kun kaikki eläimet oli koottu veneeseen, kutsuivat he lintuja ja ottivat myös uroksen ja naisen. Seuraavaksi kokoontui ruokaa kaikille ja laitettiin veneeseen. Kaikki näin valmistunut Choctaw meni sitten veneeseen – täyttäen siten Aban komennot.

Samana iltana, kun kaikki linnut ja eläimet olivat samoin kuin veneen rakentajat lepäävät veneeseen, sade alkoi laskea ja tuuli puhalsi niin voimakkaasti, että korkeimmat mäntyjä vietiin pois. Thunder kaatui tavalla, jota ei koskaan kuultu, ja kirkkaat salamat välkkyvät kaikki näkyivät joskus yhtä kirkkaina kuin päivä.

Kaikki muut ihmiset huomasivat nyt, että myös heidän olisi pitänyt uskoa Aban puhuttamia sanoja. He kiirehtivät ja pyrkivät rakentamaan veneitä tai lauttoja; mutta se oli liian myöhäistä, ja kokoontumisvesi pyyhki kaikki pian pois.

Pian vesi peitti maan, ja se muuttui tasaisesti ja syvemmälle, ja lopulta se ympäröi korkeaa maata, johon vene oli rakennettu. Vesi jatkoi kerääntymistä ja lopulta vene venei; vesi pääsi pian taivaaseen. Venettä puhallettiin, ensin yhdessä suunnassa sitten toisessa, mutta ei se eikä kukaan sen monista asukkaista kärsinyt mitään vahinkoa.

Viidennen päivän aamulla tuuli laski ja aurinko paistui kirkkaana ja lämmin pimeiden pilvien läpi. Mutta kun ihmiset katsoivat heitä, ei maata ollut näkyvissä, he ajautuivat laajalle vesialueelle, ja usein puita ja kuolleita eläimiä leijui niiden lähellä olevalle pinnalle. . Ja lukuun ottamatta lintuja ja eläimiä ja ihmisiä, jotka kokoontuivat veneeseen, ja kalat vedessä, kaikki elämä oli kuollut.

Samana aamuna kutsuttiin variksen ja kyyhkynen ja käskettiin lentää ja pyrkiä löytämään maa. He lähtivät ensin itään, sitten etelään ja myöhemmin länteen, mutta palasivat aina ilman maata. Crow lensi sitten pohjoiseen ja palasi pian mukana hänen kanssaan magnolialehden ja kertoi nähneensä saaren. Ja kun vene oli ajautumassa siihen suuntaan, he pääsivät maahan ennen kuin aurinko oli asettanut sen yön.

Heti kun vene lähti saaren rannalle, ihmiset ja kaikki linnut ja eläimet menivät maahan.

Paju oli ainoa puu, joka löytyi saaren kasvusta, ja ihmiset hankaamalla kaksi tätä puuta yhdessä pian syttyivät tuleen. Vaikka jotkut etsivät saarta, he löysivät määrän pieniä valkoisia jyviä, toisin kuin mitä he olivat koskaan nähneet. Ottaen osan jyvistä he asettivat ne maahan ja kasvoivat ensimmäisestä Choctawin korottamasta maissista. TätenAba oli antanut heille ruokaa.

V

Monet sukupolvet siis tunkeutuvat ihmisiin. Sitten tulee heimoja, joita ei ole nyt olemassa. He kasvavat niin paljon, että maa tuskin ylläpitää niitä. Ja he tulevat jumalattomiksi ja julmiksi ja taistelevat keskenään, kunnes Aba lopulta johtaa siihen, että maa peitetään jälleen vedellä. Siten ihmiskunta on hukkua ja kaikki elämä kuolee.

Aika kuluu ja vedet putoavat, joet virtaavat pankkiensa välissä kuten aikaisemmin. Puun ja metsäisen metsän metsät peittävät jälleen maapallon, joka on jäänyt kuivaksi vesistöjen kuivumisen vuoksi. Myöhemmin mies ja linnut ja eläimet elävät jälleen.

Joissakin näistä myytteistä lähetystyöntekijöiden vaikutus on niin patentti, ettei sitä tarvitse kommentoida. Nané chahan pyhä mäki on kuitenkin aiemmin mainittu monissa eri kirjoittajissa.Claiborne on tallentanut erittäin mielenkiintoisen viittauksen kukkulalle, ja se on myös tunnistanut sivuston. Kun olet viitannut varhaisvaiheen legendaarisiin vaelluksiin, hän jatkaa:

”Päärunko matkusti lähes etelään, kunnes he tulivat Stooping-kukkulalle, Nane-wy-yah , nyt Winstonissa, Mississippissä, Pearl-joen pään vesillä. Siellä he leiriytyivät ja jatkoivat edelleen kuolemaansa. Lopuksi kaikki hävisivät, mutta kirjanpitäjä. Hän ei voinut kuolla. Nane-wy-jäkä avataan ja hän tuli siihen ja katosi. Monien vuosien jälkeen suuri Henki loi neljä poikaa, kaksi kutakin sukupuolta, kuolleiden tuhkasta Nane-wy-yahin juurella. Ne imettiin pantterilla. Kun he kasvoivat voimakkaasti ja olivat valmiita lähtemään, kirjanpitäjä esitti itsensä ja antoi heille jouset ja nuolet ja savi-potin ja venytteli kätensä, sanoi: “Annan sinulle nämä kotiisi. Kun jätät heidät kuolemaan. Näillä sanoilla hän leimasi jalkansa – Nane-wy-yah avasi, ja pitäen kirjaa päänsä yläpuolella, hän katosi ikuisesti. Neljä sitten erotettiin, kaksi menivät vasemmalle ja kaksi oikealle, jolloin muodostuu kaksi Ik-sasiä tai klaania, joihin Choctawit on jaettu. Kaikki vanhat Choctawit, kun heitä kuulustellaan siitä, missä he ovat syntyneet, vaativat, että he tulivat ulos Nane-wy-yah .

Saman sivun alaviitteessä Claiborne sanoo:

”Se on kukkulan päähän Pearl-joen varrella, eikä lähellä maantieteellistä keskusta. James Welshistä ja Dr SP Nashistä, Neshoban maakunnasta saaduista tiedoista, mäkeä kuvataan noin viidenkymmenen metrin korkeudeksi, joka kattaa noin kolme neljäsosaa hehtaarin, huipputason, jonka pinta-ala on noin neljäsosa hehtaarista. Moundin pohjoispuolella on pyöreän maarakennuksen tai rantakadun jäännökset, jotka on rakennettu puolustuskohteisiin. Monet komissaarien tarkastelemista Choctawista pitävät tätä moundia heimon äidinä tai syntymäpaikkana, ja useampi kuin yksi kantaja ilmoitti, että hän ei lopeta maata niin kauan kuin Nana-wy-yah pysyi. Se oli hänen äitinsä eikä hän voinut jättää häntä.

Sellainen oli uskomus aikaisempien sukupolvien Choctawista, ja lausunnot toimivat myös todistuksenaan myytin antiikista Pisa tun teeman yhteydessä.

Niinpä, kuten monet muutkin alkukantaiset heimot, Choctaw piti maata äitinsä, ja näin pidettiin kunnioituksella ja kunnioituksella paikalla, Nané chaha, jonka huippukokouksesta he väittivät nähneensä ensin auringon valon.

Myytin seuraava osa, III, näyttää olevan Choctawin luovutus tarinasta Babelin rakentamisesta Vanhan testamentin mukaan. Choctaw kuuli epäilemättä tarinan varhaisista lähetyssaarnaajista, mutta tietyt osat tästä versiosta näyttävät olevan natiivi käsitys, joten voi olla, että meillä on omat muinainen myytti, johon lähetetään lähetyssaarnaajien kertomus tai jota muutetaan. .

Myös tulvan legenda IV osoittaa vahvoja todisteita siitä, että lähetyssaarnaajien varhaiset opetukset ovat vaikuttaneet, vaikka suurin osa amerikkalaisista heimoista on tiedetty olevan jonkin verran samanlainen myytti puhtaasti alkuperäisestä alkuperästä.

Kaksi Choctaw-myyttien versiota, kuten heille kerrottiin monta vuotta sitten, on kirjattu Choctawin, Chickasawin ja Natchez-intiaanien historiaan , HB Cushman, 1899, s. 282 et seq. Brinton jätti Choctawin pois luettelostaan ​​amerikkalaisista heimoista, joilla oli hyvin todistettu legenda, mutta on kuitenkin selvää, että kyseisellä heimolla oli tällainen myytti, vaikka Pisatunteman liittyvä versio saattaa osoittaa selvästi katolisen ohjaaja, Pere Adrian Rouquette, joka kuoli noin kaksikymmentä vuotta sitten. Viimeisessä osassa V annetaan Choctawin usko tulevan maailman tuhoutumiseen – monien alkukantaisten uskomuksiin.

Choctawilla näyttää olevan suuri määrä kansanmusiikkeja, jotka kaikki ovat luultavasti kertoneet ja paljastaneet monien sukupolvien ajan. Pisatuntemalta ja muilta Bayou Lacombilta kirjoittaja keräsi seuraaville sivuille tallennetut tarinat.

Nalusa Falaya tai pitkä paha olento

Nalusa Falaya muistuttaa hieman ihmistä. Se on noin miehen kokoinen ja kävelee pystyssä, mutta sen kasvot ovat kutistuneet, sen silmät ovat hyvin pieniä ja siinä on melko pitkät, terävät korvat. Sen nenä on myös pitkä. Se asuu tiheimmissä metsissä, lähellä suojaa, kaukana miesten asuinalueista. Joissakin suhteissa se muistuttaa Kashehotapaloa.

Usein metsästäjien ollessa metsässä, kaukana kodeistaan, myöhäisenä päivänä, jolloin varjot ovat kasvaneet pitkään mäntyjen alapuolelle, Nalusa Falaya tulee esiin. Aivan lähellä metsästäjää kutsutaan ääneksi, joka muistuttaa ihmisen. Ja jotkut metsästäjät, kun he kääntyvät ja näkevät Nalusa Falayan, vaikuttavat niin paljon, että he putoavat maahan ja tulevat jopa tajuttomiksi.

Ja kun metsästäjä on täten uupunut maahan, se lähestyy ja tarttuu pieneen piikkiin käteen tai jalkaan, ja näin tehdessään metsästäjä ja välittää hänelle voiman tehdä pahaa muille; mutta henkilö ei koskaan tiedä, milloin Nalusa Falaya on niin lyönyt, kunnes hänen tekonsa tekevät siitä selväksi.

Nalusa Falayalla on monia lapsia, joilla on melko nuori, ja sillä on erityinen voima. Heillä on valta poistaa sisävuorensa yöllä, ja tässä vaaleammassa tilassa ne tulevat melko pieniksi, valoisiksi ruumiiksi, joita usein nähdään, suon rajoilla.

Hashok Okwa Hui’ga

On tietty henki, joka elää suoisissa paikoissa – usein pitkin suon reunoja. Se ei ole koskaan nähtävissä päivällä, vain yöllä, ja silloinkin sen sydän on ainoa näkyvä osa. Sen sydän näkyy pienenä paloina, jota voidaan nähdä liikkuvan, lyhyen matkan vedenpinnan yläpuolella.

Yöllä, kun henkilö kulkee polkua pitkin tai kulkee metsän läpi, ja tapaa Hashok Okwa Hui’ga, hänen on heti käännyttävä pois eikä katsomaan sitä, muuten hän varmasti kadota ja ei saavu määränpäähänsä yöllä mutta sen sijaan matkustat ympyrässä.

Nimi on johdettu kolmesta sanasta: hashok , ruoho; okwa , vesi; hui’ga , pudota.

Kaksi edellistä kertomusta viittaavat Ignis fatuukseen,jota nähdään usein Pyhän Tammanyn seurakunnan suolla.

Miten käärmeet hankkivat myrkkynsä

Kauan sitten eräs viiniköynnös kasvoi lahden reunoilla matalassa vedessä. Tämä viiniköynnös oli hyvin myrkyllistä, ja usein kun Choctaw ui tai ui lahdella, he joutuivat kosketuksiin viiniköynnöksen kanssa ja usein tulivat niin pahasti myrkytettyiksi, että ne kuolisivat.

Nyt viiniköynnös oli hyvin ystävällinen ja piti Choctawia ja ei näin ollen halunnut aiheuttaa heille niin paljon vaivaa ja kipua. Hän myrkytti ihmiset ilman, että he voisivat saada heille tiedoksi läsnäolonsa veden alla. Niinpä hän päätti päästä eroon myrkystä. Muutama päivä myöhemmin hän kutsui yhteen käärmeiden, mehiläisten, ampiaisten ja muiden vastaavien olentojen päämiehet ja kertoi heille haluavansa antaa myrkkynsä, sillä siihen saakka ei ollut käärmeitä, mehiläisiä tai ampiaisia, joilla oli tällä hetkellä valtaa , nimittäin henkilön pistely.

Käärmeet ja mehiläiset ja ampiaiset olivat paljon keskustelun jälkeen samaa mieltä myrkyn jakamisesta. Katkarapu oli ensimmäinen, joka puhui ja sanoi: ”Otan myrkkyn, mutta ennen kuin isken tai myrkytän ihmistä, varoitan häntä häntäni, intesha; sitten jos hän ei ota minua huomioon, lakko.

Veden pilaantuminen oli seuraava puhua: ”Olen myös valmis ottamaan osan myrkkystäsi; mutta en koskaan myrkyttää ihmistä, ellei hän ole minun edessään.

Pieni maa rattler oli viimeinen käärme puhua: ”Kyllä, otan mielelläni myrkkynne, ja myös hyppäämme henkilöön aina, kun minulla on mahdollisuus.” Ja niin se on jatkunut siitä lähtien.

Turtle ja Turkki

Turkki tapasi Turtleen tiellä ja sanoi hänelle: “Miksi olet niin kovaa, ilman rasvaa?” “Olen syntynyt näin,” vastasi Turtle. “Mutta et voi juosta nopeasti”, sanoi Turkki. ”Voi kyllä ​​voin; Katsokaa minua. ”Ja tuo Turtle käveli tiellä. “No, vaikka käveletkin, et voi juosta.” Se, että Turkki oli niin helppo saavuttaa, nauroi Turtle ja sanoi hänelle: ”Olet liian hidas, anna minun saada kuori; Aion laittaa sen ja ajaa muiden kilpikonnien kanssa ja voittaa ne helposti kilpailussa.

Turkki otti sitten Turtlen kuoren ja otti sinne Turtlen ulkonäön. Pian kokoontui neljä muuta kilpikonnaa, jotka päättivät rotuun, ja tietysti Turkki voitti.

Turtle, Turkki ja muurahaiset

Kilpikonna nukkui joissakin korkeissa ruohoissa, kun hän tuli Turkin luo, joka astui hänen puolelleen, murskaamalla kuorensa, mutta ei tappanut häntä. Kilpikonna vihastui ja kysyi Turkilta, ettei hän kyennyt näkemään häntä ruohossa. ”Ei,” vastasi Turkki, ”sinä olet niin pieni; sinun pitäisi oppia kävelemään niin kuin minä teen ja pidän päätäsi, että saatat nähdä. ”Mutta Turtle sanoi, että hän ei voinut tehdä niin.

Ja sitten Turtle kehotti Turkkia kutsumaan muurahaisia ​​tulemaan ja korjaamaan häntä. Pian muurahaiset saapuivat monella värillisellä langalla. Ensin he pilkkasivat lihaa ja rasvaa ja puhdistivat niin rikki luita. Sitten, värillisillä langoillaan, ne ommelivat luiden palasiksi ja tekivät siten kovan luun peiton Turtlen ulkopuolelle. Muurahan käyttämät värilliset säikeet voidaan silti nähdä värillisinä juovina Turtlen kuoren ulkopuolella.

Raccoon ja Opossum

Eräänä päivänä, Coon ja Possum tapasivat metsässä. ”Possumilla oli sitten hyvin suuri, kuohkea häntä kuin Coonin, mutta se oli melko valkoinen, ei raitojen päällä ja tumma, kuten Coonin. Ja kun he tapasivat, sanoi Possum Coonille: ”Miksi sinun päänne on tumma, raitoja sen päällä, kun minun on vain valkoinen?” Sitten Coon vastasi hänelle sanoen: ”Olen syntynyt niin, mutta jos teet niin, mutta jos teet niin kuin minä sanon , sinun on myös pimeä. ”” Mutta mitä minä teen? ”kysyi” Possum. ”Olen valmis tekemään niin kuin kerrot minulle.” Sitten Coon kertoi Possumille tulipalon ja pitääkseen hännänsä lähelle, ja että pian valkoiset karvat muuttuisivat ruskeaksi, mutta olla hyvin varovaisia. Ja yhdessä he sytyttivät tulipalon lehdistä ja oksista. Mutta “Possum, erittäin innokas kääntämään karvat ruskeaksi, meni liian lähelle tulta ja poltti karvat pois hännastaan, ja se on pysynyt paljaana siitä lähtien.

Hanhet, ankat ja vesi

Hanhet ja ankat luotiin ennen kuin maan pinnalla oli vettä. He halusivat vettä, jotta he voisivat uida ja sukeltaa niin kuin heidän luonteensa, mutta Aba vastusti ja sanoi, ettei se salli vettä maan päällä, koska se oli vaarallista, ja sitten hän sanoi hanhille ja ankkoja: ”Mikä on hyvä ja miksi haluat sen? ”Ja yhdessä he vastasivat“ Me haluamme juoda kuumina päivinä. ”Sitten Aba kysyi, kuinka paljon vettä he halusivat ja ankat vastasivat:” Haluamme paljon vettä; me haluamme suot ja joet ja järvet hajallaan koko maan pinnalle. Ja myös haluamme, että ruoho ja sammal kasvavat vedessä, sammakot ja käärmeet asuvat siellä.

Aba kysyi hanhet ja ankat, miksi he halusivat sammakoita ja käärmeitä elämään vedessä, ja he vastasivat, että sammakot ja käärmeet olivat heidän ruokansa, ja he kertoivat Aballe, kuinka he voisivat sukeltaa ja uida veden alla ja saada heidät kiinni. Ja sitten Aba kertoi heille, kuinka hän oli tehnyt auringon, ilman ja maan ja kysynyt, eikö tämä riitä. “Ei,” oli kaikkien vastaus, “me haluamme vettä.”

Alligaattorit puhuivat sitten Aban kanssa ja pyysivät myös vettä. Alligaattorit kertoivat haluavansa elää pimeissä paikoissa, syvällä lahden vesillä, sypressi- ja mustakumipuiden juurien joukossa, sillä vesi oli paras.

Sitten Aba puhui kaikille sanoen, että hän antaisi heille kaiken toivomansa veden, mutta että hän oli puhunut heidän kanssaan kuulla, mitä heidän pitäisi sanoa.

Ja vielä ankat ja hanhet vaativat suot ja suot.

Edellistä voidaan pitää oikeudenmukaisina esimerkkeinä Choctawin primitiivisistä folk-tarinoista. Heillä ei ole mitään viitteitä siitä, että ne olisi saatu Euroopan alkuperäisistä tarinoista. Ympäristö on ollut tärkein tekijä näiden tarinoiden kehityksessä. Choctawin koteja ympäröivät tiheät suot ja metsät pitivät heitä salaperäisten olentojen ahdistuksina, joille he olivat syyllistyneet metsästäjiinsä kotoisin oleviin vammoihin kotoa poissa. Näille samoille “hengille” myönnettiin epätavallisia ääniä sekä luonnonilmiöitä. Niinpä Choctawin mielessä heidät oli aina ympäröi henkisiä olentoja, joista osa tekisi itsensä näkyväksi metsästäjille, kun taas toiset vain ilmaisivat läsnäolonsa oudoilla äänillä.

Yliopisto,
Virginia

 

Huomautuksia

  1. Claiborne. JFH Claiborne, Mississippi maakunnaksi, alueeksi ja osavaltioksi, Jackson, Miss., 1880, voi. I, s. 519.
  2. Aba. Muiden myyttien versioiden kohdalla ota yhteyttä Charles Lanmaniin, Adventures in the Wilds of the United States, Philadelphia, 1856, voi. 11, p. 429; ja George Catlin, Letters and Notes, Lontoo, 1841.

Valmistelija:

  • Erica Clark
  • Cole Crowder
  • Philip Elliott
  • Hoang Ho
  • Bruce R. Magee

Lähde

Bushnell, David I. ”Louisianan Choctawin myyttejä.” Amerikan antropologi 12 12 (1910): 526-535. Web. 6. marraskuuta 2013.https: // archive.org/ details / jstor-659795.

Leave a Reply