Rakastaja on Legendoja: Homo kreikan Myytit

Link: https://archaeologydataservice.ac.uk/archives/view/assemblage/html/7/matthews.html

Andrew Calimach
New Rochelle: Haiduk Paina,2002
ISBN 0-9714686-0-5tarkistanut Keith MatthewsKreikan kirjasinapu Macille

Ja kreikkalaisilla oli sana sille …

Παιδεραστεια (‘pederasty’, ‘kuvitellen nuoriso’) oli Kreikan sivilisaation keskeinen piirre, joka ansaitsi sen maineen, josta se ei ole vielä täysin toipunut. “Kreikkalaisten sanomaton varapuheenjohtaja” (kuten EM Forster teki kuvitteellisen professorin kuvaamaan sitä Maurice ) on ollut naurun, kiihkeyden, sensuurin ja innuendon kohteena, koska kuulimme sen ensin klassisessa Kreikassa. Vaikka monet nykyaikaiset homo-miehet ajattelevat muinaisesta Kreikasta idyllisenä ajankohtana hämmentämättömälle homoseksuaaliselle käyttäytymiselle, totuus (kuten koskaan) on paljon monimutkaisempi ja – uskalla sanoa sen? – mielenkiintoista.

Tutkimus miesten homoseksuaalisuudesta antiikin Kreikassa alkoi vasta 1970-luvulla, erityisesti Kenneth Doverin kreikkalaisen homoseksuaalisuudenjulkaisemisen jälkeen Vuonna 1978. Tämä kirja auttoi poistamaan monia väärinkäsityksiä saman sukupuolen rakkaudesta klassisessa maailmassa, joka oli kasvanut 1800-luvulla ja jotka ovat yleistyneet, kun Gay Liberation -liike kasvoi 1960-luvun lopulla. Dover pyrki osoittamaan, että klassisessa Ateenassa oli saman sukupuolen käyttäytymisen institutionalisoitu muoto, jossa vanhempi mies (‘εραστης,’ desirer ‘) on tulehdettu intohimoisesti nuorelle (‘ ερομενος ‘, haluttu ”) ja helpottaa hänen polkuaan täysikasvuiseen elämään.

Vaikka Doverin työ on lähtökohta jokaiselle seksuaalisuuden tutkimiselle muinaisessa maailmassa, seksuaalisuuden historiaa koskeva tutkimus on edennyt päivästä lähtien. Seksuaalisuutta pidetään nyt yhteiskunnallisesti rakennetuna, jolla on vähän tekemistä biologisten imperatiivien kanssa, ja tässä valossa tulkitaan nyt kreikkalaista παιδεραστεια. Olen vakuuttunut monista sosiaalisen rakentamisen näkökohdista, erityisesti geneettisten ja sukututkimusten valossa, jotka alkavat väittää, että miehen homoseksuaalisella käyttäytymisellä on ainakin biologinen komponentti, mutta tämä ei ole argumentti, joka on keskeinen Calimachin kirjan kannalta.

Andrew Calimach on pyrkinyt korjaamaan sen, mitä hän näkee tärkeänä laiminlyönninä tavassa, jolla luemme kreikkalaisia myyttejä: että on olemassa ” vähäinen, jos sellainen on, maininta miehen rakkaudesta ” (sivu 118), vaikka yleinen käsitys siitä, että he ovat täynnä tällaisia tarinoita. Hän huomauttaa, että monet kertomuksista, jotka käsittelevät παιδεραστεια -yhdistelmää, selviävät vain ” fragmenteina, toisinaan ristiriitaisina, hajallaan selviytyneissä muinaisissa teksteissä”(Sivu 118) ja sen mukaisesti on tarkoitus palauttaa näiden tarinoiden alkuperäiset muodot. Käyttämällä kirjoittajien vihjeitä niin laajasti erottuvina kuin Homer (ehkä seitsemäs vuosisata BCE) ja Stobaeus (viides vuosisata CE), hän yrittää tehdä vaikeaa tehtävää muotoilemalla kertomuksia, joihin vain muinaiset tekijät viittaavat, joilla ei ollut täytyy täsmentää kaikki yleisölle tuttuja yksityiskohtia.

Hän keskittyy yhdeksän tarinoita (Tantaloksen, Pelops, Laius & Khrysippos, Zeus ja Ganymede Heracles & Hylas, Orpheus, Apollo & Hyacinthus, Narkissos ja Achilles & Patroklos), interspersing niitä otteita vuoropuhelusta Erotes virheellisesti Lucian of kiinnittivät. Kunkin tarinan lähteet on esitetty kriittisissä huomautuksissa; Zeuksen ja Ganymeden tarinan muistiinpanoissa suurin osa alkuperäisistä lähteistä on esitetty kokonaisuudessaan ” paremmin havainnollistamaan prosessia, jolla kaikki nykyiset tarinat palautettiin ” (sivu 134).

Jotkut tarinat ovat tuttuja. Zeuksen ja Ganymeden tarina on innoittanut kirjailijoita, koska niin sanottujen “homeriläisten laulujen” anonyymi seitsemännen vuosisadan kirjailija, Achilles ja Patroclus ovat tuttuja Iliadista (ja on syytä mainita, että heidän on esimerkki muusta kuin Achilles on nuorempi kahdesta, mutta hallitseva kumppani, joka antoi klassiselle kommentaattorille hieman ongelmia). Narsissin tarina on hyvä esimerkki siitä, miten tarinalle voidaan antaa uusi ulottuvuus tuomalla esiin homoerootiset näkökohdat. Eräässä Afterword kirjaan, Heather Peterson lainaa Bernard Evslin n versio tarinasta (vuodestaKreikan myyttien sankarit, jumalat ja hirviöt , Evslin 1967), jossa Narkissos näkee kauniin kasvon ” kuin tyttö ” ja muuttaa hiljaa heijastuksen sukupuolta niin, että hän saavuttaa ” koskettaa häntä ” (sivu 115). Calimach ei tee sellaista. Hänen mielestään Narcissuksen hämmennys on ” kaikkein upein kaveri, jonka hän oli koskaan nähnyt ” (sivu 96).

Muut tarinat ovat vähemmän tunnettuja tai ainakin niiden homoeroottinen sisältö on yleensä unohdettu. Esimerkiksi Tantalusin tarinasta tehdään yleensä vähän siitä, miten kuninkaan poika muuttuu tavallisesta nuoresta kauniina sen jälkeen, kun Zeus palauttaa uhratun lapsen ja sieppaavat sitten herätetyn Poseidonin. Herlaksen rakkaus (Calimachin homoseksuaali Herculesille) Hylakselle on utelias historiallinen rinnakkain Hadrianuksen rakkaudesta Antinousille, mutta se on jotain, jota televisiosarjan musclebound-sankari ei todennäköisesti kokea teini-ikäisen miesten edessä.

Tarinat saavat uuden kierteen Calimachin rekonstruktiivisen lähestymistavan kautta, joka ei vain osaa yhteen elossa olevia fragmentteja vaan myös vahvistaa niitä yksityiskohtiin, joita ei ole alkuperäisissä. Joissakin tavoin se muistuttaa minua Lamb’s Talesista Shakespearesta : tarinan ääriviivat ovat alkuperäisessä, mutta monet niistä yksityiskohdista, joita usein pidämme ansaitsevina, puuttuvat, joten kirjoittaja lisää ne. Tämä on luultavasti tärkeää tehdä tänään, yhteiskunnassa, jossa kreikkalaiset myytit eivät ole enää laajalti tunnettuja, ja joissa koulutuksen ja television tavoitteena on usein osoittaa, miten ihmiset aiemmin olivat “aivan kuten meitä”, samalla kun kiiltoisimme muiden olennaisen kummallisuuden suhteen viljelmiä.

Päätös sisällyttää kappaleita Samosatan Erotesin pseudo- Lucianistamelkein kuin tarinankerroin tarinan ryhmien välillä oli mielestäni hyvä. Se osoittaa, että παιδεραστεια oli kiistanalainen kysymys, jopa muinaisessa maailmassa. Se tuo mukanaan vääriä väitteitä, joilla on vielä resonansseja (eläimet eivät harjoita homoseksuaalisia tekoja, nuoret hukutetaan homoseksuaalisuuteen, että vain rakkaus naisiin voi kestää) ja korostaa ikivanhan maailman kauhua lesbianismista. Calimach huomauttaa (sivu 120), että lesbilaisuuden historia on niin hyvin tukahdutettu, että emme voi millään tavoin yrittää tehdä sellaisia tarinoita, jotka koskevat naisten homoseksuaalisuutta (jos sellaisia onkin). Esimerkiksi Sapphon runous

Calimach kertoo tarinoita ilman ylpeyttä ja häpeää. Hän esittelee miesten rakkautta täysin luonnollisena osana Kreikan maailmaa ja ei anna mitään syytä huoleen, mikä on varmasti siitä, miten heille alun perin kerrottiin. Tummempia elementtejä – kuten trakialaisten naisten Orpheus-raajan repiminen raajoista – ei kuvata homofobian, vaan syntien kuten mustasukkaisuuden vaikutuksena. Hoito παιδεραστεια luonnollisena ilmiönä tällä tavalla on tärkeää asettaa tarinat historiallisessa kontekstissaan, ja Calimach tekee sen hyvin.

Toisin sanoen, jotkut kirjan arinan osat, erityisesti satunnaisesti esiintyvät keskustelut, erityisesti silloin, kun ne asetetaan tavanomaisia Graecismia vastaan, kuten ” Thracian North Windin tawny-winged poika ” (sivu 67). Esimerkiksi kun Dione oppii, että hänen poikansa on uhrattu, hänelle kerrotaan, että ” jumalat olivat erottaneet morselit”(Sivu 16). Se on ikään kuin Calimach ei voi päättää, olisiko hän nykyaikainen ja chatty tai muodollinen ja Homeric. Linjojen numerointi näyttää hieman kohteliaiselta ja jopa hieman epärehelliseltä, ikään kuin luemme aitojen antiikin tekstien Loeb-tyylistä käännöstä. Ja miksi meillä on Heraklessin sijasta Hercules, kun meillä on Zeus, ei Jupiter?

Nämä ovat pieniä pisteitä. Se on arvokas harjoitus palauttaa tarinoita, joita ei ole juuri unohdettu, mutta aktiivisesti tukahdutettu (ei klassisia kreikkalaisia näytelmiä homoerootti-teemoista selviä, vaikka tiedämme, että ne olivat olemassa, kuten Aeschyluksen Myrmidonit ) ja se auttaa rikastuttamaan klassista kreikkalaista kulttuuri. Nämä ovat tarinoita, jotka olivat tuttuja muinaisessa maailmassa, ja ne ansaitsevat paikkansa länsimaisen kirjallisuuden ja ajatuksen historiassa.

bibliografia

Evslin, B. 1967. Antiikin Kreikan myyttien sankarit, jumalat ja hirviöt. Laurel Leaf -kirjasto.

Dover, KJ 1978. Kreikan homoseksuaalisuus. Lontoo: Duckworth.

Forster, EM 1971. Maurice: romaani. New York: Norton.

Keith Matthews

Keith Matthews on ollut Chesterin kaupunginneuvoston arkeologisen yksikön vanhempi arkeologi viimeisten 13 vuoden ajan. Hän luennoi myös Chester College of Higher Educationissa, jossa hän kehitti (suhteellisen uuden) yhdistetyn kunnianosoitusohjelman arkeologiassa. Hänen tutkimushyödyksiään ovat seksuaalisuuden arkeologia, subkultuurien arkeologia (hänen väitöskirjansa, joka on tarkoitus esittää), rautakausi / roomalainen rajapinta ja myöhäinen antiikki.

Keith Matthewsin voi ottaa yhteyttä osoitteeseen: [email protected]

Leave a Reply