Ilmastokartaston kehittäminen Alaskaa varten

Link: http://oldclimate.gi.alaska.edu/Climate/index.html

 

Alaskan ilmastoon vaikuttavat kolme tärkeintä tekijää …

:: Latitude ::
jonka pinta-ala on 586 400 neliökilometriä ja lähes 20 asteen leveysaste noin 51 ° N: sta 71 ° N: een, Alaskan alueellinen kattavuus on varsin laaja. Korkean leveysympäristön vuoksi valtio kokee aurinkosäteilyn äärimmäisen kausivaihtelun. Arktisen ympyrän pohjoispuolella alueet kokevat jatkuvaa päivänvaloa kesällä (jota kutsutaan usein keskiyön auringoksi), mutta pysyvät pimeydessä suurelta osin talvikuukausina.

:: Jatkuvuus ::
Noin 6 640 kilometriä rantaviivaa, merkittävä osa Alaskasta vaikuttaa merivesiin ja merijään kausiluonteiseen jakautumiseen. Meren hallitsevan vaikutuksen alaisille paikoille on tunnusomaista suhteellisen pieni kausilämpötilan vaihtelu suurella kosteudella. Toisaalta sisämaassa olevat ja vesien maltillisesta vaikutuksesta leikatut paikat tuntevat mannerilmaston. Tämäntyyppiseen ilmastoon on ominaista suuri päivittäinen ja vuosittainen lämpötila, alhainen kosteus ja suhteellisen kevyt ja epäsäännöllinen sademäärä.

:: Korkeus ::
Merenpinnan yläpuolella oleva korkeus vaikuttaa tietyn alueen ilmastoon. Alaskan alempi korkeus, kuten Yukon Flats ja Tanana Valley, ovat äärimmäisen kylmiä talvella sekä korkeita kesäaikoja. Lisäksi lämpötila-inversiot ovat yleisiä talvella, jolloin alempi ilmakehä on olennaisesti irrotettu ylemmistä tasoista. Tämä tapahtuu yleensä kirkkaissa taivaissa, tuulet ovat valoisia ja pintalämpötilat ovat erittäin alhaiset. Kuitenkin paikkoja, jotka ovat vain muutaman sadan metrin pinnan yläpuolella, voi olla huomattavasti lämpimämpi. Muissa osissa valtiota, kuten etelärannikolla, korkealla sijaitsevia paikkoja saavat paljon suuremmat saostumat ja lämpötilat ovat yleensä viileämpiä.

Leave a Reply