Manuaalinen Aria Maestosa

Link: http://ariamaestosa.sourceforge.net/man.html

Sisällysluettelo :
Valikot
Yläpalkki
Mittauspalkki
raidat
Pianoeditori
Guitar Editor
Pisteiden muokkausohjelma
Drum Editor
Controller Editor

Valikot

(Ilmeiset valikkokohdat on jätetty pois)

Tiedosto> Uusi
Luo uuden kappaleen. Se tulee näkyviin uuteen välilehteen, jossa näkyy tällä hetkellä avoimet sekvenssit (la Firefox-välilehdet). Voit siirtyä tähän kappaleeseen napsauttamalla juuri näkyvää välilehteä.

Tiedosto> Laulun tiedot
Midi-tiedostot sallivat niiden tekijän määrittelemään otsikon ja tekijänoikeudet.

Muokkaa> Liitä kohdistimeen Liitä
valitut muistiinpanot kohdistimen lähelle (käyttämällä tätä kohtaa valikosta on vähän hyötyä tietenkin, sinun on käytettävä pikanäppäintä: CMD / CTRL + SHIFT + V).

Muokkaa> Valitse muistiinpanoja …
Valitse muistiinpanot kriteerien mukaan. Useimmat näistä kriteereistä perustuvat valittuun muistiinpanoon. Jos esimerkiksi haluat valita kaikki G-huomautukset, voit valita vain yhden G-huomautuksen, valita tämän valikon valikosta, tarkista “valitse kaikki muistiinpanot, joilla on sama äänenvoimakkuus”, napsauta OK, ja se on valmis!
Tämän toiminnon avulla voit myös valita kaikki muistiinpanot useiden eri toimenpiteiden joukosta (ts. Jos haluat valita kaikki muistiinpanot toimenpiteistä 65–78)

Edit> Snap-huomautukset verkkoon
Aria käyttää “magneettiverkkoa” varmistaakseen, että muistiinpanoilla on tarkka sijainti ja kesto, jotka vastaavat musiikin teoriaa. Jos lopetat muistiinpanot, joiden pituudet / sijainnit näyttävät olevan epätavallisia, valitse muistiinpanot, valitse sopiva ruudukon koko (katso jäljempänä kappaleiden asiakirjat) ja valitse tämä vaihtoehto.

Muokkaa> Poista päällekkäiset huomautukset
Jos kopioit sata muistiinpanoa, liitä ne suoraan niiden alkuperäisten päälle ja poista ne vahingossa ennen niiden siirtämistä – kaikki muistiinpanot ovat nyt kaksinkertaisia! Onneksi voit valita vain nämä muistiinpanot ja käyttää tätä ominaisuutta. Sitä voidaan käyttää myös muissa tapauksissa – saat kuvan.

Kappale> Ominaisuudet
Voit määrittää nykyisen kappaleen ominaisuudet, mukaan lukien (1) oletusmäärän, jota käytetään uusissa muistiinpanoissa, (2) tausta (näyttää muistiinpanoja muista kappaleista, toimii tällä hetkellä vain Piano-editorissa). Asetukset> Seuraa toistoa Jos valitaan, kun painat toistoa, selaus selaa, kun kappale siirtyy, niin että toistettu osa näkyy aina näytöllä. Asetukset> Toista muokkausten aikana

tausta

Kun muokkaat kappaletta, Aria tarjoaa sinulle mahdollisuuden toistaa muistiinpanoja, joita olet manipuloinut ilman, että pelaatte koskaan. Täällä voit päättää, kuinka usein haluat toistaa nämä esikatselut.

Asetukset> Kanavanhallinta
Midi pitää raidat ja kanavat kahtena erillisenä kokonaisuutena. Midi-spesifikaatioissa kappaleet ovat muistiinpanoryhmä, kun taas kanavat ovat, missä kappaleet todella pelaavat muistiinpanojaan. Tämän valikon avulla voit valita, haluatko määrittää manuaalisesti kanavat tai haluatko, että Aria piilottaa tämän käsitteen. Kun tämä on otettu käyttöön, saat uuden widgetin näkyviin raidan otsikkoon (katso alla).

Yläpalkki

topbar-kuva

 • Ensimmäiset kaksi elementtiä ovat toisto- ja pysäytyspainikkeet, joiden avulla voit toistaa kappaleen.
 • Tempon avulla voit asettaa kappaleen tempon (nopeuden) lyönteinä minuutissa. Huomaa, että tämä on kappaleen alkukäyrä, katso alla olevaa Controller Editoria nähdäksesi, miten kappaleella voi olla tempomuutoksia.
 • Kesto mahdollistaa kappaleen kokonaistoimintojen määrän. Jos olet tyhjentynyt tilaa 12 oletusarvossa, lisää vain muutama napsauttamalla nuolia tai kirjoittamalla uusi numero ja painamalla tarvittaessa Enter-näppäintä.
 • Time Sig -toiminnolla voit valita ajan (mittauksen) allekirjoituksen (joko maailmanlaajuisesti, jos käytät vain yhtä koko kappaleessa tai valittuna olevana, jos käytät monisuuntaista mittaushallintatilaa). Oletusarvo on 4/4.
 • Käynnistys -toiminnolla voit valita mitan, jossa kappale alkaa. Jos esimerkiksi teet pitkän kappaleen ja olet säveltänyt mittausta 100, et ehkä halua aloittaa pelaamisen toimenpiteellä 1 aina, kun vaihdat merkinnän ja haluat kuulla, miten se kuulostaa – voit vain vaihtaa kappaleen aluksi, sano , toimenpide 95.
  Vihje: Voit myös valita, missä kappale alkaa Ctrl-Clinkingilla tai Alt-napsauttamalla mittauspalkissa
 • Zoomin avulla voit valita, kuinka suuret muistiinpanot näkyvät kappaleilla. On hyödyllistä tehdä se suuremmaksi, jos esimerkiksi käsittelet hyvin lyhyitä muistiinpanoja.
 • Työkalujen avulla voit vaihtaa kahden eri muokkaustilan välillä; ensimmäinen on “klassinen” painotila, jossa muistiinpanot lisätään “piirtämällä niitä” (hiiren vetämällä ja pudottamalla; katso lisää alla). Toinen työkalu antaa sinun lisätä valitun pituisia muistiinpanoja suoraan napsauttamalla.

Mittauspalkki

mitata palkkikuvaa

Tässä palkissa näkyy kunkin toimenpiteen numero.

Jos napsautat hiiren kakkospainikkeella kahden toimenpiteen välistä riviä, näkyviin tulee ponnahdusvalikko, jonka avulla voit lisätä tyhjiä toimenpiteitä näiden kahden välillä.

Voit myös valita toimenpiteen napsauttamalla sitä. Tämä valitsee kaikki tämän toimenpiteen muistiinpanot. Voit tehdä samoin useille toimenpiteille vetämällä hiirtä. Voit poistaa niiden valinnan poistamalla niiden merkinnät, esimerkiksi klikkaamalla raitojen tyhjää tilaa.

Ctrl-napsauttaminen tai toimenpide-napsauttaminen myös siirtävät toistokohdistimen tähän mittariin, niin että kun seuraavan kerran painat toistoa, kappale alkaa siellä.

kuva toimenpiteen valinnasta
Kun olet valinnut yhden tai useita toimenpiteitä, voit napsauttaa niitä hiiren kakkospainikkeella. Tämä näyttää ponnahdusikkunan, jonka avulla voit poistaa nämä toimenpiteet kokonaan. Kun kappale toistetaan, toistettavan kappaleen nykyinen osa ei ehkä näy, koska vaakasuuntainen vierityspalkki on sijoitettu näyttämään toisen sijainnin. Tällöin punainen nuoli näkyy palkin kummassakin päässä, jossa kerrotaan, missä nykyinen toisto on suhteessa nykyiseen sijaintiin. Nuolen napsauttaminen vie sinut suoraan toistettavan kappaleen osaan. Jos valitset laajennetun mittauksen hallinnan

kuva seuraa toiston nuolta

kuva aika sig painos

Asetukset-valikossa mittauspalkki muuttuu laajemmaksi ja voit muuttaa kellonajan allekirjoitusta milloin tahansa laulun aikana. Voit lisätä aikamerkin muutoksen napsauttamalla laajennetun mittapalkin alaosaa. Näyttöön tulee uusi allekirjoitusmuutos. Voit valita tapahtuman napsauttamalla sitä. Se muuttuu kirkkaammaksi ja suuremmaksi (ks. 3/4 allekirjoitus kohdassa 2 edellä olevassa kuvassa) Punaisen neliön napsauttaminen aikamerkin muutoksen viereen vie ponnahdusikkunan, jonka avulla voit muokata arvoa. Jos haluat poistaa tapahtuman, napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Poista aikamuutos .

Raidat

Kun luot uuden kappaleen tai avaat vain Arian, saat yhden raidan näppäimistönäkymässä. Voit lisätä ja poistaa kappaleita haluamallasi tavalla “Tracks” -valikossa. Kutista Se sallii radan romahtamisen tai laajentamisen. Voit romauttaa raidan, kun et tarvitse sitä nyt, jotta se ei olisi turha tapahtua näytöllä. Kun raita on romahtanut, editori on piilotettu ja vain otsikko (mitä näet kuvassa) pysyy. Voit tuoda raidan takaisin napsauttamalla uudelleen samaa kolmioa. Seuraa äänenvoimakkuutta Voit valita raidanlaajuisen maailmanlaajuisen äänenvoimakkuuden. Voit esimerkiksi tehdä yhden raidan hiljaisemmaksi kuin toinen käyttämällä tätä. mykkä

raidat

Collpase

mykkä

mykkä Sen avulla voit mykistää kappaleen. Napsauta kaiutinta: siinä näkyy X. Ensi kerralla, kun osaat pelata, kappale ei toista mitään. Poista mykistys napsauttamalla uudelleen.

soolo Solo Soolona, joka on merkitty soolona, on ainoa kuunneltava kappale, kun toistat sarjaa. Raidan merkitseminen soolonatehokkaasti mykistää kaikki muut kappaleet. Poista uudelleen napsauttamalla uudelleen.

Telakka Maksimoi tai Dock Kun et varmasti tarvitse raitaa jonkin aikaa, voit klikata toista painiketta (nuoli alas). Tämä raita katoaa kokonaan radan alueelta siirtymällä ikkunan alaosassa olevaan pieneen palkkiin – Arian telakkaan . Kun haluat kappaleen takaisin, klikkaa sen nimeä telakalla ja se on takaisin.
Jos haluat maksimoida raidan, napsauta vasenta kuvaketta. Kappale ottaa sitten koko näytön. Tässä tilassa voit vaihtaa raitojen välillä käyttämällä alareunassa olevaa palkkia.

Pitkä tekstialue, jossa on “Untitled”, on raidan nimi . Napsauta sitä ja kirjoita haluamasi nimi.

Huomautuksia sisältävä yhdistelmäruutu on magneettiverkon koko . Magneettiverkon avulla voit piirtää muistiinpanojen kestoa ja sijaintia tavalliseen musiikkiteoriaan. Tässä yhdistelmäruudussa voit valita pienimmän muistin tarkkuuden, jota haluat käyttää juuri nyt napsauttamalla sitä. Voit myös napsauttaa tripletin kuvaketta vaihtaaksesi kolmikoita päälle tai pois. Klikkaa combon nuolia lisää valintoja varten.

Pisteet piano kitara rummut ohjain toimittaja Nämä osoittavat nykyisen editorin (miten muistiinpanot näytetään ja muokataan). Voit klikata pianoa mennäksesi piano-rullatilaan, voit klikata kitaraa, niin saat taulukonäkymän jne. (Katso lisätietoja editorista alla).

Viimeisen kentän oikealla radan otsikossa on väline , jota käytetään pelata muistiinpanoja. Klikkaa sitä ja voit valita minkä tahansa instrumentin 128 eri midi-instrumentista, jotka on sijoitettu eri luokkiin.

kanava Kanava Tämä widget tulee näkyviin vain, jos olet muuttanut kanavanhallinnan manuaalisesti (katso Asetukset-valikko yllä). Sen avulla voit määrittää, missä kanavassa tämä raita tulee. (Midi-määrityksissä on 16 kanavaa, 0 – 15, joissa kanava 9 on rumpuja).

Voit muuttaa raidan kokoavetämällä sen pohjaa.

Voit järjestää raitoja järjestelemällä (pitämällä hiiren painettuna) rivin, joka merkitsee raidan ylärajan, juuri raidan otsikon yläpuolella. Sitten esitetään luettelo kaikista kappaleista, sinun tarvitsee vain sijoittaa hiiri uuteen paikkaan ja vapauttaa hiiren painike.

näppäimistö Piano-pääkirjoitus

Näppäimistöeditori

Tämä on oletusnäkymä. Se näyttää yksinkertaisen piano-rullan ja sen muistiinpanot.

Jos haluat lisätä muistiinpanon , pidä hiiren painiketta alhaalla ja vedä vaakasuunnassa radalla. Kun vapautat hiiren, sinne asetetaan muistiinpano, johon napsautit, ja sen pituuden. Kokeile, se on helppoa! Esikatselu näyttää, missä muistiinpano tulee, kun vapautat hiiren.

Voit valita yksittäisen merkinnän , voit klikkaa sitä. Valitut muistiinpanot näkyvät värillisinä keltaisina / vihreinä.

Voit valita useita nuotteja , voit vetäähiirellä radan yli. Aluksi se saattaa näyttää siltä, että Aria haluaa lisätä uuden merkinnän, mutta älä vaivaudu. Kun olet siirtänyt hiiren riittävän pystysuoraan, se ymmärtää, että haluat valita ja näyttää sen sijaan valintakulmion, jota näet kaikissa sovelluksissa. Kaikki suorakulmion muistiinpanot, kun vapautat hiiren, valitaan.

Jos sinulla on jo valittuja muistiinpanoja ja haluat valita lisää , pidä vaihtoa samalla, kun valitset ylimääräisiä muistiinpanoja.
Jos sinulla on huomautuksia jo valittu, mutta haluavat valitsematta nimenomaan joitakin niistä, pidä Alt ja klikkaa niitä.

Voit toistaa valitut muistiinpanot painamalla välilyöntinäppäintä.

Jos haluat muuttaa muistiinpanon äänenvoimakkuutta , napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella . Näkyviin tulee ponnahdusikkuna. Sitten voit joko vetää liukusäädintä tai syöttää arvon manuaalisesti ja paina enter-näppäintä. Midi-tilavuudet vaihtelevat 0: sta (kuulematon) 127: ään (äänekkäin). Jos napsautat hiiren kakkospainikkeella valittuja muistiinpanoja, se asettaa kaikkien muistiinpanojen äänenvoimakkuuden. Jos haluat peruuttaa uuden äänenvoimakkuuden syöttämisen, paina paeta.

Huomautuksen väri näyttää myös sen äänenvoimakkuuden. Äänimerkit vedetään tummemmiksi kuin pehmeät.

Voit siirtää merkinnän , voit klikkaa sitä, pitämällä hiiren nappia pohjassa ja vedä se uuteen paikkaan. Voit myös vetää valittuja muistiinpanoja samalla tavalla vetämällä.

Vaihtoehtoisesti voitsiirrä valitut muistiinpanot painamalla näppäimistön nuolinäppäimiä .

Jos haluat muuttaa yhden (tai monen) muistiinpanon kestoa , valitse se, pidä alhaalla komento- tai ohjauspainiketta ja paina näppäimistön vasenta tai oikeaa nuolinäppäintä . Joka kerta kun painat nuolinäppäintä, merkintä muuttuu nuolipisteiden suuntaan. (Kokeile! On selkeämpää, kun näet sen)

Voit poistaa valittuja nuotteja painamalla askelpalautinta tai Delete näppäimiä.

Voit siirtää nuotteja yhden oktaavin ylös tai alas käyttämällä shift + ylös / alas näppäimiä, ja sen seuraava tai edellinen toimenpide kanssa shift + vasen / oikea näppäimillä.

Voit myös kopioida muistiinpanoja vetämällä niitä pitämällä ohjausta painettuna (tai komentoa OSX-käyttäjille).

Kitara Kitara Muokkain

Guitar editor

Tämän editorin avulla voit muokata kappaletta kitara-tablatuurina. (Jos et tiedä mitä tablature on tai älä pelaa kitaraa, tämä editori ei luultavasti kiinnosta sinua.)

Saatat haluta lukea Pianon editorista -kohdan, koska kaikki Piano-editorista pätee myös Guitar-editorissa .

Kitaraeditorissa, kun siirrät muistiinpanoja merkkijonossa ylös tai alas, se säilyttää saman fret-numeron, ja sen kenttä mukautuu uuteen merkkijonoonsa.
Jos haluat siirtää muistiinpanon pystysuunnassa, mutta pitää samalla äänenvoimakkuudella (esim. 10 merkkijonolla on sama pituus kuin 5 merkkijonolla D ja sama piki kuin 0 G merkkijono) Aria voi tehdä sen puolestasi, valitse vain huomautus, pidä vaihtoa ja paina ylä- tai alanuoltanäppäintä. Mitään ei tapahdu, jos yrität siirtää merkinnän merkkijonoon, jossa sitä ei voi toistaa.

Jos haluat muuttaa tuskailla numero , valitse merkinnän lehdistötilaisuudessa sopiva numeronäppäintä, joko num pad oikealla näppäimistön, tai numeronäppäimiä yläreunassa näppäimistön. Jos numerot ovat yli 9, voit pitää vaihtonäppäintä painettuna ja painaa numeroa. Esimerkiksi siirto + 5 on 15, siirto + 7 antaa 17. Voit myös käyttää näppäimistön pikavalintoja komennolla + ylös(tai ohjausta + ylös ) ja komentoa + alas (tai ohjausta + alas ) lisätäksesi tai pienentääksesi muistiinpanon fret-numeroa .

Voit myös muuttaakitaran virittäminen klikkaamalla vasemmalla olevia merkkijonoja ja valitsemalla uusi viritys.

Jos jotkin muistiinpanot, lähinnä tuodusta midi-tiedostosta, tai jotka on lisätty toiseen editoriin, eivät näytä olevan sijoitettu oikeaan merkkijonoon (esim. Monet muistiinpanot toistetaan samanaikaisesti samassa merkkijonossa tai sointu, jota voitaisiin toistaa 3 peräkkäistä merkkijonoa jaettuina jne.) Voit myös valita ” Järjestä valitut muistiinpanot ” pudotusvalikosta, kun napsautat editorin vasenta osaa (osa, jossa on merkkijonoja). Se yrittää järjestää muistiinpanoja mielekkäämmin. (Tällä hetkellä tämä ominaisuus ei ole valmis, eikä se välttämättä aina anna oikeita tuloksia, mutta yleisesti ottaen se ei ole huono)

Pisteet Pisteiden muokkausohjelma

Pisteet-editori

Voit muokata musiikkia merkinnällä lähempänä klassista musiikkia.

Tämä editori toimii hyvin samanlaisella tavalla kuin pianoeditori, joten jos et ole tottunut työskentelemään näppäimistöeditorin kanssa, kannattaa kokeilla sitä ensin.
Kun siirrät muistiinpanoa ylös tai alas, se siirtää sen oletusarvoisesti pystysuunnassa seuraavaan pisteet.
Jos haluat halutessasi siirtää muistiinpanon puolisävelillä (esim. Onnettomuuksien käyttöönotto), pidä vaihtonäppäintä painettuna samalla, kun painat ylös / alas-nuolinäppäimiä. Voit myös käyttää raidan otsikossa olevia teräviä / litteitä / luonnollisia painikkeita:Jos napsautat alueen vasenta osaa, jossa näet G- ja F-sarjat, näyttöön tulee valikko. Tässä valikossa voit:

Terävät / litteät painikkeet

 • siirtyä toiseen näppäimen allekirjoitukseen.
 • valitse tyyppi: musikaali, lineaarinen (tai molemmat). Musikaalinen näkymä näyttää muistiinpanot klassisella tavalla. Lineaarinen näyttää pikemminkin palkit vähän kuin näppäimistöeditori, mutta sen sijaan pisteet. Oletusarvoisesti molemmat ovat käytössä. Voit aktivoida tai deaktivoida jokaisen itsenäisesti. Yleensä lineaarisen tilan salliminen helpottaa muokkausta, kun taas sen poistaminen käytöstä tekee pisteet helpommaksi.
 • valita, mitä ohjauspaneelia käytetään
 • Lisää pisteitä yksi oktaavi ylös tai alas

Rumpu Rumpu Muokkain

Drum-editori

Voit muokata rumpuja. Kun olet tässä tilassa, sinulle ehdotetut välineet ovat erilaisia.

Midi sallii vain yhden rumpukanavan kappaleessa . On hyvä, jos käytät useampaa kuin yhtä rumpurataa Ariassa, mutta vain yhtä rumpuohjelmaa voidaan käyttää pelaamisen ja viennin aikana. (Esimerkiksi toisessa kappaleessa ei voi olla huonepakettia ja orkesterisarjaa).

Voit halutessasi lukea osan Piano-editorista, koska se toimii enimmäkseen samalla tavalla, paitsi että rummun osumia ei ole kesto. Kun lisäät rummun, sinun ei tarvitse vetää hiirtä, napsauta vain kohtaa, johon haluat lisätä rummun osuman.

Rummut on järjestetty osioihin – voit piilottaa osan, jota et käytä, klikkaamalla pienen valkoisen kolmion nimeä.

Ensimmäisen rummun nimen yläpuolella on musta sulkeutumis- / laajennusnuoli. Kun napsautat sitä, se piilottaa kaikki käyttämättömät rummut.

ohjain Ohjain Muokkain

Controller-editori
Tämä editori poikkeaa muista toimittajista, koska se ei salli muistiinpanojen muuttamista, vaan yksityiskohtia siitä, miten ne toistetaan. Tätä voidaan pitää “sähkötyökaluna”, jossa kehittyneimmät ominaisuudet ovat käytettävissä.

Tämän editorin avulla voit hallita tempoa , äänenvoimakkuuden kirjekuorta , panorointia , sanoituksia , instrumentin muutoksia milloin tahansa raidan, äänenvoimakkuuden , jälkikaiunnan jne. Kautta .

Avaa editorin harmaa vasen alue avataksesi valikon, jossa voit valita, mikä ohjain, jota haluat muokata (näet vain yhden ohjaimen tyypin kerrallaan, mutta useampi kuin yksi aktiivinen)

Erilaisia ohjaimia muokataan hieman eri tavalla:

Numeeriset ohjaimet

Useiden säätimien, kuten äänenvoimakkuuden, tempon tai äänenvoimakkuuden, avulla voit valita arvon pienimmän ja maksimiarvon välillä.

Nämä ohjaimet näkyvät paneelina, jonka arvo on ylhäällä ja arvo alhaalla. Voit ensin lisätä “äkillisiä” muutoksia yhdellä napsautuksella , jolloin vaaka-asento on aika, jolloin se tapahtuu, jolloin pystysuora sijainti on kuinka paljon vaikutusta haluat. Alla olevassa esimerkissä panorointi alkaa vasemmalta ja siirtyy sitten keskelle, kun se on 2, ja siirtyy oikealle mittauksen 2 kohdalla.

Jos et halua äkillistä muutosta vaan pikemminkin progressiivista diaa, voit pitää napsautuksen ja vedä . Tämä luo kohdistimen jälkeisen rivin, jonka avulla voit luoda progressiivisia vaikutuksia.

Voit myös kirjoittaa hiiren kakkospainikkeella missä tahansa muokkausohjelmassa kirjoittaa tietyn arvon.

Kuten muistiinpanojen muokkaamisessa, kaikki aktiivisen magneettiverkon rajoittaa ohjaimen editorissa tekemääsi.

On-off-ohjaimet

Jotkut ohjaimet, kuten “Sustain”, voivat olla vain päällä tai pois päältä. Työskentely tällaisten säätimien kanssa on hyvin samanlainen kuin edellä kuvatut numeeriset ohjaimet; Tärkein ero on se, että voit lisätä vain muutoksia editorin ylä- ja alareunaan, yläosassa “Päällä” ja alareunassa “Pois”

Muut ohjaimet

Lopuksi on olemassa muita ohjaimia, kuten “Lyrics” tai “Instrument”, jotka yksinkertaisesti toimivat napsauttamalla editoria ja sinua pyydetään antamaan asiayhteyttä asiaankuuluville.

Valinta ja poistaminen

Voit valita kaikissa ohjaimissa pitämällä vaihtonäppäintä painettuna näppäimistössä ja vetämällä. Tämän jälkeen voit poistaa valitun osan painamalla näppäimistön näppäimiä.
Voit poistaa valinnan valitsemalla alaspainikkeella ja napsauttamalla vetämättä tai valitsemalla valikosta “Valitse ei mitään”.

Aria Maestosa on julkaistu GNU GPL 2 lisenssillä
Olemme vapaasti isännöi sourceforge.net

Leave a Reply