Netiketin Ohjeet

Link: http://plumeria.vmth.ucdavis.edu/~saintly/newbie/rfc1855.html

Verkkotyöryhmän
kommentti: 1855
FYI: 28
Luokka: Informatiivinen
Tekijä: S. Hambridge, Intel Corp.
Päivämäärä: lokakuu 1995

Tämän muistion tila
Tämä muistio sisältää tietoa Internet-yhteisölle. Tässä muistiossa ei määritellä minkäänlaista Internet-standardia. Tämän muistion jakaminen on rajoittamaton.

Abstrakti
Tässä asiakirjassa annetaan vähimmäisohjeita verkko-etikettille (netiketti), jotka organisaatiot voivat ottaa omaan käyttöönsä. Siten se on tarkoituksellisesti kirjoitettu bulleted-muodossa, jotta se on helpompaa ja että jokin tietty kohde on helppo (tai helpompi) löytää. Se toimii myös vähimmäisohjeena yksilöille, sekä käyttäjille että ylläpitäjille. Tämä muistio on IETF: n verkoston (RUN) työryhmän vastuullisen käytön tuote.

Kursivoitu teksti on kommentteja, joita teen tekstistä. Ne eivät olleet osa alkuperäistä asiakirjaa.

Sisällysluettelo

 • 1.0 Johdanto
 • 2.0 Yksittäinen tiedonsiirto
 • 3.0 Yksittäinen tiedonsiirto
 • 4.0 Tietopalvelut
 • 5.0 Valittu bibliografia
 • 6.0 Turvallisuusnäkökohdat
 • 7.0 Tekijän osoite

1.0 Johdanto

Aiemmin Internetiä käyttävien ihmisten väkiluku oli “kasvanut” Internetin kanssa, teknisesti mielessä ja ymmärtänyt kuljetuksen ja protokollien luonteen. Nykyään Internetin käyttäjien yhteisö sisältää ihmisiä, jotka ovat uusia ympäristöön. Nämä “aloittelijat” eivät tunne kulttuuria eivätkä tarvitse tietää kuljetuksista ja protokollista. Jotta nämä uudet käyttäjät voisivat tuoda Internet-kulttuuriin nopeasti, tämä opas tarjoaa vähimmäismäärän käyttäytymismalleja, joita organisaatiot ja yksityishenkilöt voivat toteuttaa ja mukautua omaan käyttöönsä. Yksityishenkilöiden tulee olla tietoisia siitä, että riippumatta siitä, kuka toimittaa Internet-yhteytensä, olipa se sitten Internet-palveluntarjoaja yksityisen tilin kautta, tai yliopiston opiskelijatilillä tai yrityksen kautta, että näillä organisaatioilla on säännöt postin ja tiedostojen omistamisesta, siitä, mikä on asianmukaista lähettää tai lähettää, ja miten esitellä itsesi. Muista tarkistaa paikalliset viranomaiset ohjeita.

Olemme järjestäneet tämän materiaalin kolmeen osaan: Yksittäinen viestintä, joka sisältää postin ja puhelun; Yksi-monta -viestintää, joka sisältää postituslistat ja NetNews; ja tietopalvelut, joihin kuuluvat ftp, WWW, Wais, Gopher, MUD ja MOOs. Lopuksi meillä on valittu bibliografia, jota voidaan käyttää viitteenä.

2.0 Yhden yhdensuuntainen viestintä (sähköposti, puhu)

Määritämme henkilökohtaiset viestinnät sellaisiksi, joissa henkilö kommunikoi toisen henkilön kanssa ikäänkuin kasvokkain: valintaikkuna. Yleisesti ottaen ihmisten kanssa tapahtuvan vuorovaikutuksen sääntöjen tulisi olla voimassa missä tahansa tilanteessa ja Internetissä on kaksinkertaisen tärkeää, kun esimerkiksi kehon kieli ja äänen sävy on pääteltävä. Lisätietoja verkko- ja puheviestinnän yhteydessä käytettävästä netiketistä tarkista viitetiedot [1,23,25,27] valitusta bibliografiasta.

2.1 Käyttöohjeet 

2.1.1 Sähköposti:

 • Jos sinulla ei ole omaa Internet-yhteyttä Internet-palveluntarjoajan kautta, muista tarkistaa työnantajalta sähköisen postin omistusoikeus. Sähköpostin omistamista koskevat lait vaihtelevat paikasta toiseen.
 • Jos et käytä salauslaitetta (laitteistoa tai ohjelmistoa), oletetaan, että Internetissä oleva posti ei ole turvallinen. Älä koskaan laita postiviestiin mitään, jota et laita postikortille.Tämä häiritsee monia uusia käyttäjiä. Vaikka Internet-sähköpostin suuri määrä yrittää lukea muiden ihmisten sähköpostiviestejä toivomalla löytävänsä jotain hyödyllistä epätodennäköistä, inetical sivuston ylläpitäjä voi perustaa “sniffing” -ohjelmiston etsimään luottokorttinumeroita tai vastaavia tietoja. On huono idea lähettää salaamattomia luottokorttinumeroita sähköpostitse.
 • Noudata toistettavan materiaalin tekijänoikeuksia. Lähes jokaisessa maassa on tekijänoikeuslakia.
 • Jos lähetät tai lähetät uudelleen viestin, jota olet saanut, älä muuta sanamuotoa. Jos viesti oli sinulle henkilökohtainen viesti ja olet lähettämässä ryhmää uudelleen, kysy ensin lupa. Voit lyhentää viestiä ja lainata vain merkityksellisiä osia, mutta varmista, että annat oikein.
 • Älä koskaan lähetä ketjukirjeitä sähköpostitse. Ketjun kirjaimet ovat kiellettyjä Internetissä. Verkon käyttöoikeudet peruutetaan. Ilmoita paikalliselle järjestelmänvalvojalle, jos olet koskaan saanut sen.Jos ihmiset todella “jatkavat ketjua”, ketjun kirjeenvaihto kasvaisi eksponentiaalisesti ja aiheuttaisi vakavan uhan postin siirtoon ja tallentamiseen tarvittaviin resursseihin. Siksi se on suhteellisen vakava etiketti rikkominen … Sinun ei tarvitse ratkaista ystäviäsi, jos he lähettävät sinulle joitakin, vain kerro heille, ettet halua enää saada. Paljon vakavampi rikkomus on roskapostia (käsitelty alla).
 • Hyvä nyrkkisääntö: Ole konservatiivinen siinä, mitä lähetät ja vapautatte saadessasi. Sinun ei pitäisi lähettää kuumia viestejä (me kutsumme näitä “liekkejä”), vaikka olisitkin provosoitu. Toisaalta, sinun ei pitäisi olla yllättynyt, jos saat flamed ja se on järkevää olla vastaamatta liekkeihin.
 • Yleensä on hyvä tarkistaa ainakin kaikki sähköpostiviestit ennen kuin vastaat viestiin. Joskus henkilö, joka pyytää sinua apua (tai selvennystä), lähettää toisen viestin, jossa sanotaan “Never Mind”. Varmista myös, että jokin vastaamasi viesti on suunnattu sinulle. Saatat olla cc: ed pikemminkin kuin ensisijainen vastaanottaja.
 • Tee vastaanottajalle helppoa. Monet lähettäjät poistavat otsikkotiedot, jotka sisältävät paluuosoitteen. Varmistaaksesi, että ihmiset tietävät kuka olet, varmista, että viestisi lopussa on rivi tai kaksi yhteystietojen kanssa. Voit luoda tämän tiedoston etukäteen ja lisätä sen viestien loppuun. (Jotkut lähettäjät tekevät sen automaattisesti.) Internet-selauksessa tätä kutsutaan nimellä “.sig” tai “allekirjoitus”. .Sig-tiedosto on käyntikorttisi paikka. (Ja voit käyttää useampia kuin yksi eri tilanteissa.)
 • Ole varovainen, kun osoitat sähköpostia. On osoitteita, jotka voivat mennä ryhmään, mutta osoite näyttää olevan vain yksi henkilö. Tiedä, kenelle lähetät.
 • Katso cc: tä vastaamalla. Älä lisää henkilöitä, jos viestistä on tullut kaksisuuntainen keskustelu.
 • Yleisesti ottaen useimmilla Internetin käyttäjillä ei ole aikaa vastata yleisiin kysymyksiin Internetistä ja sen toiminnasta. Älä lähetä ei-toivottuja sähköpostiviestejä, jotka pyytävät tietoja niille, joiden nimet ovat olleet nähtävissä RFC-osoitteissa tai postituslistoissa.
 • Muista, että ihmiset, joiden kanssa olet yhteydessä, sijaitsevat eri puolilla maailmaa. Jos lähetät viestin, johon haluat välitöntä vastausta, vastaanottaja voi olla kotona unessa, kun se saapuu. Anna heille mahdollisuus herätä, tulla töihin ja kirjautua ennen kuin oletetaan, että posti ei saapunut tai että he eivät välitä.
 • Tarkista kaikki osoitteet ennen pitkien tai henkilökohtaisten keskustelujen aloittamista. On myös hyvä käytäntö lisätä sana “pitkä” aiheotsikkoon, jotta vastaanottaja tietää, että viesti vie aikaa lukea ja vastata. Yli 100 riviä pidetään “pitkänä”.
 • Tiedä, kenelle otat yhteyttä. Yleensä sinulla on resursseja lähellä. Tarkista paikallisesti ihmisille, jotka voivat auttaa sinua ohjelmisto- ja järjestelmäongelmissa. Tiedä myös, kenelle mennä, jos saat jotain kyseenalaista tai laitonta. Useimmilla sivustoilla on myös “postimestari”, joka on valittu tietoon perehtyneelle käyttäjälle.
 • Muista, että vastaanottaja on ihminen, jonka kulttuurilla, kielellä ja huumorilla on eri lähtökohtia omasta. Muista, että päivämäärämuodot, mittaukset ja idiomit eivät välttämättä onnistu. Ole erityisen varovainen sarkasmin kanssa.
 • Käytä sekakoteloa. TAPAHTUMINEN TULEVAISUUDESSA ON KUIN TULEVAT.Koska me emme yleensä voi laittaa lihavoitua tai kursivoitua tekstiä viesteihin, käytämme tiettyjä symboleja ja yleissopimuksia painottaakseen. Ylemmän kirjaimen tekstiä käytetään voimakkaaseen painotukseen ja se vastaa huutamista. Pariton, koska tämä saattaa vaikuttaa uudelle käyttäjälle, useimmat pitkät internet-käyttäjät ajattelevat näin, ja lisäävät automaattisesti painotuksen, vaikka se olisi tahaton.
 • Käytä painotuksia symboleilla. Se on * mitä tarkoitin. Korosta alleviivaus. _War ja Peace_ on suosikkini.Kun haluat kursivoida tekstiä, aseta se / viistoon /.
 • Käytä hymiöitä ilmaisemaan ääniääntä, mutta käytä niitä säästeliäästi. 🙂 on esimerkki hymiöstä (katso sivuttain). Älä oleta, että hymiön sisällyttäminen tekee vastaanottajalle tyytyväisen siihen, mitä sanot tai hävität muuten loukkaavan kommentin.Japanilaiset hymiöt näyttävät tältä: (^_^) ja vastaavat Japanin ja lähialueiden perinteistä hymiötä. Hymiöteemassa on monia muunnelmia.
 • Odota yön yli lähettääksesi emotionaalisia vastauksia viesteihin. Jos sinulla on todella vahvoja tunteita aiheesta, ilmoita se FLAME ON / OFF -liitännöillä. Esimerkiksi:
  FLAME ON: Tämäntyyppinen argumentti ei ole
  sen lähettämisen edellyttämän kaistanleveyden arvoinen . Se on epäloogista ja huonosti
  perusteltua. Muu maailma on samaa mieltä kanssani.
  FLAME OFFEi, että monet ihmiset noudattavat tätä. Se lainaa huumoria muuten sarkastiseen virkaan.
 • Älä sisällytä viesteihin kontrollimerkkejä tai muita kuin ASCII-liitetiedostoja, elleivät ne ole MIME-liitetiedostoja tai jos postilaatikko ei koodaa niitä. Jos lähetät koodattuja viestejä, varmista, että vastaanottaja voi purkaa ne.
 • Ole lyhyt ilman liian kireää. Kun vastaat viestiin, sisällytä tarpeeksi alkuperäistä materiaalia, jota haluat ymmärtää, mutta ei enää. On erittäin huono muoto yksinkertaisesti vastata viestiin sisällyttämällä kaikki edellinen viesti: muokkaa kaikki merkityksetön aineisto.
 • Rajoita linjan pituus alle 65 merkkiä ja lopeta linja, jossa on vaunun palautus.
 • Mailissa pitäisi olla aiheotsikko, joka kuvastaa viestin sisältöä.
 • Jos lisäät allekirjoituksen, pidä se lyhyenä. Nyrkkisääntö on enintään 4 riviä. Muista, että monet ihmiset maksavat yhteyden hetkestä, ja mitä kauemmin viestisi on, sitä enemmän he maksavat.
 • Aivan kuten posti (tänään) ei välttämättä ole yksityinen, postia (ja uutisia) koskevat (nykyään) väärennökset ja erilaiset havaintokyvyt. Käytä tervettä järkeä “todellisuuden tarkastuksia” ennen kuin oletetaan, että viesti on voimassa.
 • Jos luulet, että viestin merkitys oikeuttaa sen, vastaa välittömästi sähköpostiviestiin, jotta lähettäjä tietää, että olet saanut sen, vaikka lähetät myöhemmin vastauksen.
 • “Kohtuulliset” odotukset käyttäytymisestä sähköpostitse riippuvat suhdettasi henkilöön ja viestinnän kontekstiin. Tietyssä sähköpostiympäristössä opitut normit eivät välttämättä koske yleisesti Internet-viestintääsi ihmisten kanssa. Ole varovainen slangien tai paikallisten lyhenteiden kanssa.
 • Lähettäjän ja vastaanottajan (tai niiden organisaatioiden) maksetaan keskimäärin sähköpostiviestin toimittamisen kustannuksista tasapuolisesti. Tämä on erilainen kuin muut mediat, kuten fyysinen posti, puhelin, televisio tai radio. Jonkun postin lähettäminen voi myös maksaa heille muita tapoja, kuten verkon kaistanleveyttä, levytilaa tai suorittimen käyttöä. Tämä on perustavanlaatuinen taloudellinen syy siihen, miksi ei-toivottuja sähköpostimainoksia ei ole toivottu (ja se on kielletty monissa yhteyksissä).
 • Tiedä, kuinka suuri viesti lähetetään. Suurten tiedostojen, kuten PostScript-tiedostojen tai -ohjelmien, lisääminen saattaa lisätä viestisi niin suureksi, että sitä ei voi toimittaa tai ainakin kuluttaa liiallisia resursseja. Hyvä nyrkkisääntö ei olisi lähettää yli 50 kilotavua suurempaa tiedostoa. Harkitse tiedostojen siirtoa vaihtoehtona tai leikkaamalla tiedosto pienempiin paloihin ja lähettämällä ne erillisenä viestinä.Monet uudemmat ohjelmat lisäävät tämän rajan 500 k: iin, mutta suuremmat viestit eivät ole hyväksyttyjä, ja ne voivat tukkia järjestelmän, kun vastaanottaja yrittää ladata sen. Tämä johtaa usein siihen, että kaikki käyttäjän lukemattomat viestit on poistettava (sähköpostiviestejä ei tallenneta erikseen, vaan yhdellä suurella tiedostolla kullekin käyttäjälle. Suuren viestin poistamiseksi heidän kaikkien täytyy mennä.)
 • Älä lähetä suuria määriä ei-toivottuja tietoja ihmisille.Erityisesti mainokset. Lähettämällä roskapostia lähetät massan sähköposteja muille, jotka mainostavat tuotetta. Tätä kutsutaan roskapostiksi, ja se on erittäin vakava Internet-ohjeiden rikkominen. Useimmat ihmiset nauttivat yksityisyydestään ja eivät halua olla tavoite tonnia mainoksia. Roskapostin lähettäminen on melko takuu siitä, että tilisi lopetetaan ja että Internet-palveluntarjoajasi peruutetaan.
 • Jos postisysteemi sallii postin välittämisen, varokaa pelättysi lähetyssilmukkaa. Varmista, että et ole määrittänyt edelleenlähetystä useille isännille, jotta sinulle lähetetty viesti joutuu loputtomaan silmukkaan tietokoneesta seuraavaan.

2.1.2 Puhu:

Keskustelu on joukko protokollia, joiden avulla kaksi ihmistä saa vuorovaikutteisen vuoropuhelun tietokoneen kautta.

 • Käytä sekalaisia ​​ja asianmukaisia ​​välimerkkejä, ikään kuin kirjoittaisit kirjeen tai lähettäisit sähköpostia.
 • Älä aja pois linjan päästä ja anna päätelaitteen kääriä; käytä rivinvaihtoa (CR) rivin lopussa. Älä myöskään oleta, että näytön koko on sama kuin kaikkien muiden. Hyvä nyrkkisääntö on kirjoittaa enintään 70 merkkiä ja enintään 12 riviä (koska käytät jaettua näyttöä).
 • Jätä marginaali; älä kirjoita näytön reunaan.
 • Käytä kahta CR: tä osoittamaan, että olet valmis ja toinen henkilö voi aloittaa kirjoittamisen. (tyhjä rivi).
 • Aina sanoa hyvästit tai joku muu jäähyväiset, ja odota nähdäksesi jäähyväiset toiselta henkilöltä ennen istunnon tappamista. Tämä on erityisen tärkeää, kun olet yhteydessä jonkun kanssa, joka on kaukana. Muista, että kommunikaatio perustuu sekä kaistanleveyteen (putken koko) että latenssiin (valon nopeuteen).
 • Muista, että puhuminen on toisen henkilön keskeytys. Käytä vain tarvittaessa. Älä koskaan puhu muille.Vaikka saatat nauttia puhekyselyistä vierailta, se on ärsyttävää monille ihmisille. Pyyntöviesti katkeaa, mitä käyttäjä on tehnyt. Jos haluat keskustella vieraiden kanssa, on olemassa monia MUD- ja IRC-palvelimia, jotka ovat käytettävissä nimenomaan tähän toimintoon.
 • Syyt, miksi vastausta ei saada, ovat monia. Älä oleta, että kaikki toimii oikein. Kaikki puhelujen versiot eivät ole yhteensopivia.
 • Jos se jätetään yksinään, puhelu soi uudelleen vastaanottajalle. Anna sen soida yksi tai kaksi kertaa, sitten tappaa se.
 • Jos henkilö ei vastaa, voit yrittää toista ttyä. Määritä, mitkä ovat avoinna sormella. Jos henkilö ei vieläkään vastaa, älä jatka lähettämistä.
 • Keskustelu näyttää kirjoituskykysi. Jos kirjoitat hitaasti ja kirjoitat virheitä, ei usein ole syytä korjata aikaa, koska toinen henkilö voi yleensä nähdä, mitä tarkoitit.
 • Ole varovainen, jos sinulla on enemmän kuin yksi puheistunto!

2.2 Järjestelmänvalvojan ongelmat

 • Varmista, että olet laatinut kirjalliset ohjeet tilanteisiin, jotka liittyvät erityisesti laittomaan, väärään tai väärennettyyn liikenteeseen.
 • Käsittele pyyntöjä ajoissa – seuraavaan työpäivään mennessä.Ihannetapauksessa. Vakavia ongelmia, kuten roskapostia tai väärennettyä postia, olisi käsiteltävä mahdollisimman pian. Muut ongelmat voivat odottaa, kunnes joku työntekijä pääsee siihen.
 • Reagoi viipymättä ihmisiin, jotka ovat huolissaan virheellisten tai laittomien viestien vastaanottamisesta. Ketjuja koskevat pyynnöt olisi käsiteltävä välittömästi.
 • Selitä käyttäjille kaikki järjestelmän säännöt, kuten levykiintiöt. Varmista, että he ymmärtävät tiedostojen pyytämistä postitse, kuten: Levyjen täyttäminen; puhelimen laskut, sähköpostin viivästyminen jne.
 • Varmista, että sinulla on “Postmaster” alias. Varmista, että sinulla on “Root” alias. Varmista, että joku lukee tämän postin.
 • Tutki käyttäjiä koskevia valituksia avoimin mielin. Muista, että osoitteet voivat olla väärennettyjä ja väärennettyjä.

3.0 Yhden moninainen viestintä (postituslistat, NetNews)
Joka kerta, kun käytät moninaisia ​​viestejä, sovelletaan myös kaikkia postin sääntöjä. Loppujen lopuksi yhteydenpito monien ihmisten kanssa yhden viestin tai postin välityksellä on aivan samanlainen kuin viestintä yhden henkilön kanssa, lukuun ottamatta mahdollisesti paljon useamman ihmisen loukkaamista kuin henkilökohtaisessa viestinnässä. Siksi on aivan tärkeää tietää viestisi yleisöstä mahdollisimman paljon.

3.1 Käyttöohjeet 

3.1.1 Yleiset ohjeet postituslistoille ja NetNewsille

 • Lue sekä postituslistat että uutisryhmät yhdestä kahteen kuukauteen ennen kuin lähetät mitään. Tämä auttaa sinua ymmärtämään ryhmän kulttuuria.Me Usenetissä toivomme vain, että ihmiset seurasivat tätä. Hyvin harvat ihmiset odottavat kaksi kuukautta, jotta he saavat tunteen ryhmästä. Odota ainakin yksi tai kaksi päivää ennen lähettämistä.
 • Älä syytä järjestelmänvalvojaa järjestelmän käyttäjien käyttäytymisestä.
 • Harkitse, että suuri yleisö näkee viestisi. Se voi sisältää nykyisen tai seuraavan pomosi. Huolehdi siitä, mitä kirjoitat. Muista myös, että postituslistoja ja uutisryhmiä arkistoidaan usein ja että sanasi voidaan säilyttää hyvin pitkään paikassa, johon monet ihmiset pääsevät käsiksi.
 • Oletetaan, että yksilöt puhuvat puolestaan ​​ja mitä he sanovat, eivät edusta heidän organisaatiotaan (ellei nimenomaisesti mainita).
 • Muista, että sekä posti- että uutiset vievät järjestelmän resursseja. Huomioi kaikki erityiset säännöt, jotka koskevat heidän käyttämääsi organisaatiota.
 • Viestien ja artikkeleiden tulee olla lyhyitä ja pisteitä. Älä vaelkaa aiheen ulkopuolella, älä räpy ja älä lähetä sähköpostia tai lähetä viestejä vain muiden ihmisten kirjoittamista tai oikeinkirjoitusta koskevien virheiden huomauttamiseksi. Nämä, enemmän kuin mikään muu käyttäytyminen, merkitsevät sinut epäkypsäksi aloittelijaksi.
 • Aiheen rivien tulee noudattaa ryhmän sääntöjä.
 • Väärennökset ja huijaukset eivät ole hyväksyttyjä.
 • Joissakin luetteloissa ja uutisryhmissä mainonta on tervetullut, ja se on hämmästynyt muille! Tämä on toinen esimerkki yleisön tuntemisesta ennen lähettämistä. Ei-toivotut mainokset, jotka ovat täysin poikkeavia, takaavat varmasti, että saat paljon vihapostia.
 • Jos lähetät vastauksen viestiin tai viestiin, varmista, että tiivistätte alkuperäisen viestin yläreunassa olevan alkuperäisen tai sisällyttätät vain tarpeeksi alkuperäisen tekstin kontekstin antamiseksi. Tämä varmistaa, että lukijat ymmärtävät, kun he alkavat lukea vastauksesi. Koska NetNews on erityisesti lisääntynyt jakamalla viestit yhdeltä isännältä toiselle, on mahdollista nähdä vastaus viestiin ennen alkuperäisen näkemistä. Kontekstin antaminen auttaa kaikkia. Mutta älä sisällä koko alkuperäistä!
 • Varmista, että sinulla on vielä allekirjoitus, jonka liität viestiin. Tämä takaa, että lähettäjien tai uutistenlähettäjien erityispiirteet, jotka poistavat otsikkotietoja, eivät poista ainoaa viittausta viestiin siitä, miten ihmiset voivat tavoittaa sinut.
 • Ole varovainen, kun vastaat viesteihin tai viesteihin. Usein vastaukset lähetetään takaisin osoitteeseen, joka on lähettänyt postin – joka monissa tapauksissa on luettelon tai ryhmän osoite! Saatat vahingossa lähettää henkilökohtaisen vastauksen monille ihmisille, kiusaa kaikkia mukana olevia. On parasta kirjoittaa osoite sen sijaan, että luottaisit vastaukseen.
 • Toimituslähetykset, ilmoitukset, jotka eivät ole toimitettuja, ja lomapäivitysohjelmat eivät ole täysin standardoituja eivätkä täysin luotettavia Internet-sähköpostin yhteydessä olevissa järjestelmissä. Ne ovat invasiivisia, kun ne lähetetään postituslistalle, ja jotkut pitävät toimitusten vastaanottamista yksityisyyden hyökkäyksenä. Lyhyesti sanottuna, älä käytä niitä.
 • Jos löydät luetteloon tai ryhmään henkilökohtaisen viestin, lähetä anteeksipyyntö henkilölle ja ryhmälle.
 • Jos olet löytänyt itsesi erimielisyyden yhden henkilön kanssa, tee vastauksesi toisilleen postitse eikä jatka viestien lähettämistä luetteloon tai ryhmään. Jos keskustelet pisteestä, jossa ryhmällä voi olla kiinnostusta, voit tiivistää niitä myöhemmin.
 • Älä osallistu liekkisotiin. Ei kirjoita eikä vastaa sytytysmateriaalia.
 • Vältä viestien lähettämistä tai artikkeleiden lähettämistä, jotka eivät ole pelkästään vastauksia vastauksiin.
 • Ole varovainen monosporttien ja -kaavioiden kanssa. Nämä näkyvät eri tavoin eri järjestelmissä ja eri lähettäjien kanssa samassa järjestelmässä.
 • On uutisryhmiä ja postituslistoja, joissa käsitellään laaja-alaisia ​​etuja. Nämä edustavat elintapojen, uskontojen ja kulttuurien monimuotoisuutta. Artikkeleiden lähettäminen tai viestien lähettäminen ryhmälle, jonka näkökulma on teille loukkaavaa yksinkertaisesti kertoa heille, että ne ovat loukkaavia, ei ole hyväksyttävää. Seksuaalisesti ja rodullisesti häiritsevillä viestillä voi olla myös oikeudellisia vaikutuksia. On olemassa ohjelmisto, jonka avulla voit suodattaa kohteita, jotka saattavat olla epämiellyttäviä.

3.1.2 Postituslistan ohjeet

On olemassa useita tapoja löytää tietoa siitä, mitä postituslistoja Internetissä on ja miten liittyä niihin. Varmista, että ymmärrät organisaation toimintaperiaatteet liittyä näihin luetteloihin ja lähettämällä niitä. Yleensä on aina parempi tarkistaa paikalliset resurssit ennen kuin yrität löytää tietoa Internetin kautta. Kuitenkin on olemassa joukko tiedostoja, jotka on lähetetty säännöllisesti uutisille. Tämä on korvaamaton resurssi luetteloiden löytämiseen mihin tahansa aiheeseen. Katso myös viitteet [9,13,15] valitusta bibliografiasta.

 • Lähetä tilaus ja peruuta tilausviestit sopivaan osoitteeseen. Vaikka jotkin postituslistaohjelmistot ovat tarpeeksi älykkäitä, jotta ne eivät riitä, kaikki eivät voi pettää näitä. Sinun vastuullasi on oppia, miten luettelot toimivat, ja lähettää oikean postin oikeaan paikkaan. Vaikka monet postituslistat noudattavat yleissopimusta, jonka mukaan “pyyntö” -alias on lähetettävissä tilaus- ja tilausviestien lähettämisessä, kaikki eivät. Varmista, että tunnet luettelot, joihin tilaat.
 • Tallenna liittymisviestit kaikista liittymistäsi varten. Nämä kertovat yleensä, miten voit myös peruuttaa tilauksen.
 • Yleensä ei ole mahdollista hakea viestejä, kun olet lähettänyt ne. Jopa järjestelmänvalvoja ei voi saada viestiä, kun olet lähettänyt sen. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on varmistettava, että haluat, että viesti menee, kun olet kirjoittanut sen.
 • Monien lähettäjien automaattinen vastausominaisuus on hyödyllinen sisäisessä viestinnässä, mutta melko ärsyttävää, kun se lähetetään koko postituslistalle. Tarkasta vastausosoitteet, kun vastaat luetteloiden viesteihin. Useimmat automaattivastaukset siirtyvät kaikkien luettelon jäsenille.
 • Älä lähetä suuria tiedostoja postituslistoille, kun Uniform Resource Locators (URL-osoitteet) tai viittaukset ftp-version versioihin tekevät. Jos haluat lähettää sen useina tiedostoina, muista seurata ryhmän kulttuuria. Jos et tiedä mitä se on, kysy.
 • Harkitse tilauksen peruuttamista tai asetusten määrittämistä (kun se on käytettävissä), kun et voi tarkistaa postiasi pitkään aikaan.
 • Kun lähetät viestin useammalle kuin yhdelle postituslistalle, varsinkin jos luettelot ovat läheisesti toisiinsa, pyydän anteeksi lähettämistäsi.
 • Jos esität kysymyksen, muista lähettää yhteenveto. Kun teet niin, yhteenveto sen sijaan, että lähetät saamiesi viestien kumulaation.
 • Jotkut postituslistat ovat yksityisiä. Älä lähetä postia näihin luetteloihin kutsumatta. Älä ilmoita näiden luetteloiden postia laajemmalle yleisölle.
 • Jos olet saanut väitteen, pidä keskustelu keskittynyt pikemminkin asioihin kuin mukana oleviin henkilöihin.

3.1.3 NetNewsin ohjeet

NetNews on maailmanlaajuisesti hajautettu järjestelmä, jonka avulla ihmiset voivat kommunikoida erityisistä aiheista. Se on jaettu hierarkioihin, joiden pääryhmät ovat: tieteeseen liittyvät keskustelut; comp – tietokoneeseen liittyvät keskustelut; uutisia – keskusteluihin, jotka keskittyvät NetNewsin ympärille; vapaa-ajan aktiviteetit; yhteiskunnalliset kysymykset; puhua – pitkäkestoisia loputtomia keskusteluja; biz – liiketoimintaan liittyvät ilmoitukset; ja alt – vaihtoehtoinen hierarkia. Alt on niin nimetty, koska alt-ryhmän luominen ei mene läpi samaa prosessia kuin ryhmän luominen hierarkian muissa osissa. Myös alueellisia hierarkioita, hajautuksia, jotka ovat laajalti jaettuja, kuten Bionet, ja yrityksesi toimipaikoilla voi olla myös omia ryhmiä. Äskettäin lisättiin “humanististen” hierarkia, ja ajan myötä lisätään todennäköistä enemmän. Pidemmät keskustelut Uutisista ovat viitteitä [2,8,22,23] Valitusta bibliografiasta.

 • NetNews-julkaisussa “Lähettäminen” viittaa uuden artikkelin lähettämiseen ryhmään tai vastaamaan viestiin, jonka joku muu on kirjoittanut. “Risteytys” tarkoittaa viestin lähettämistä useammalle kuin yhdelle ryhmälle. Jos otat Cross-Posting -palvelun käyttöön ryhmään tai ohjaat “Followup-To:” -kohdan viestisi otsikossa, varoita lukijoita! Lukijat ottavat yleensä huomioon, että viesti on lähetetty tiettyyn ryhmään ja että seurantatoimet tulevat kyseiseen ryhmään. Otsikot muuttavat tätä käyttäytymistä.
 • Lue kaikki käynnissä oleva keskustelu (me kutsumme tätä säikeeksi) ennen vastausten lähettämistä. Vältä lähettämästä viestejä, joissa sisältö on rajoitettu sopimukseen aiempien viestien kanssa. Seurantapostin sisällön tulisi ylittää noteerattu sisältö.
 • Lähetä sähköpostia, kun kysymykseen vastataan vain yhdelle henkilölle. Muista, että Uutiset jakavat maailmanlaajuisesti ja koko maailma ei todennäköisesti ole kiinnostunut henkilökohtaisesta vastauksesta. Älä kuitenkaan epäröi lähettää viestejä, kun jokin on kiinnostavaa uutisryhmän osallistujille.
 • Tarkista otsikon “Jakelu” -osiosta, mutta älä riipu siitä. Koska uutiset toimitetaan monimutkaisella menetelmällä, jakelun otsikot ovat epäluotettavia. Jos kuitenkin lähetät jotain, joka on kiinnostunut rajoitetulle määrälle tai lukijoille, käytä jakelulinjaa, joka yrittää rajoittaa artikkelin jakelua näille ihmisille. Aseta jakelu esimerkiksi “nj”, jos lähetät artikkelin, joka on kiinnostava vain New Jersey-lukijoille.
 • Jos sinusta tuntuu, että artikkeli on kiinnostava useammalle kuin yhdelle uutisryhmälle, varmista, että CROSSPOST tulee artikkeliin pikemminkin kuin erikseen lähetä se kyseisille ryhmille. Yleensä luultavasti vain viidestä kuuteen ryhmään liittyy samanlaisia ​​etuja, jotta tämä olisi perusteltua.
 • Harkitse referenssilähteiden käyttöä (Computer Manuals, Newspapers, help files) ennen kysymyksen lähettämistä. Kysymys uutisryhmästä, jossa vastaukset ovat helposti saatavilla muualla, tuottaa röyhkeä “RTFM” (lue hieno käsikirja – vaikkakin vulgaarisempi merkitys sanasta, joka alkaa “f”: llä on yleensä implisiittinen).
 • Vaikka on olemassa uutisryhmiä, jotka toivottavat mainontaa tervetulleeksi, yleisesti ei pidetä muuta kuin rikollista mainosten mainostamiseen. Mainoksen lähettäminen jokaiselle ryhmälle takaa melko paljon yhteyden katoamisen.
 • Jos havaitset virhesanoman, peruuta se mahdollisimman pian.
 • ÄLÄ yritä perua mitään artikkeleita, vaan omia. Ota yhteyttä järjestelmänvalvojaan, jos et tiedä, miten peruuttaa viestisi, tai jos jokin muu viesti, kuten ketjun kirjain, vaatii peruuttamisen.
 • Jos olet lähettänyt jotain ja et näe sitä heti, älä oleta, että se on epäonnistunut, ja lähetä se uudelleen.
 • Jotkut ryhmät sallivat (ja jotkut tervetullut) virat, joita muissa olosuhteissa pidetään kyseenalaisina. Silti ei ole mitään takeita siitä, että kaikki ryhmää lukevat ihmiset arvostavat materiaalia niin paljon kuin teet. Käytä Rotate-apuohjelmaa (joka pyörii kaikki viestisi merkit 13 paikkakunnalla aakkosessa), jotta vältät rikoksen antamisen. Unixin Rot13-apuohjelma on esimerkki.
 • Ryhmissä, jotka keskustelevat elokuvista tai kirjoista, on välttämätöntä merkitä viestit, jotka paljastavat merkittävän sisällön spoilereina. Laita tämä sana Aihe-riviin. Voit lisätä viestisi alkuun tyhjiä rivejä, jotta sisältö pysyy näkyvissä, tai voit kääntää sitä.
 • Uutisartikkeleiden väärentäminen on yleensä epäluotettavaa. Voit suojautua väärennöksiltä käyttämällä ohjelmistoa, joka luo manipuloinnin havaitsemisen “sormenjäljen”, kuten PGP (Yhdysvalloissa).
 • Anonyymien palvelimien kautta lähetetyt viestit hyväksytään joissakin uutisryhmissä, eikä niitä pidä muissa. Materiaali, joka on sopimatonta, kun se lähetetään omalla nimellään, on edelleen sopimaton, kun se lähetetään nimettömänä.
 • Odota hieman viivytystä nähdäksesi viestisi, kun lähetät valvottuun ryhmään. Moderaattori voi muuttaa aihepiirisi, jotta postisi vastaisi tiettyä säiettä.
 • Älä osallistu liekkisotiin. Ei kirjoita eikä vastaa sytytysmateriaalia.

3.2 Ylläpitäjän ohjeet 

3.2.1 Yleiset kysymykset

 • Selvitä mahdolliset sivustosi käytännöt sen NetNews-ryhmien tilaamisesta ja postituslistojen tilaamisesta.
 • Selvitä, mitä sivustosi käytäntöjä on NetNews-ryhmiin tai postituslistoihin, mukaan lukien vastuuvapauslausekkeiden käyttö .sigsissa.
 • Selvitä ja julkista arkistopolitiikkaa. (Kuinka kauan artikkelit pidetään?)
 • Tutki syytöksiä käyttäjistäsi nopeasti ja avoimesti.
 • Muista seurata järjestelmän terveyttä.
 • Harkitse järjestelmän lokien arkistointia ja julkista kirjautumispolitiikkaasi.

3.2.2 Postituslistat

 • Pidä postituslistoja ajan tasalla, jotta vältytään “pomppimisen” ongelmalta.
 • Ohjeita omistajille, kun ongelmia ilmenee.
 • Ilmoita luettelon omistajille kaikista huoltoikkunoista tai suunnitelluista seisokkeista.
 • Varmista, että sinulla on “-request” -aliasia listan liittymiselle ja hallinnolle.
 • Varmista, että kaikki postin yhdyskäytävät toimivat sujuvasti.

3.2.3. NetNews

 • Julkaise saamasi syötteen luonne. Jos et saa täyttä syötettä, ihmiset saattavat haluta tietää miksi ei.
 • Huomaa, että News Reader -asiakkaiden moninaisuus voi aiheuttaa, että News Server syytetään asiakkaiden ongelmista.
 • Noudata käyttäjien pyyntöjä välittömästi, jos he pyytävät peruuttamaan omat viestinsä tai virheelliset viestit, kuten ketjun kirjaimet.
 • Onko “Usenet”, “Netnews” ja “News” alias ja varmista, että joku lukee postin.

3.3 Moderaattorin ohjeet 
3.3.1 Yleiset ohjeet

 • Varmista, että usein kysyttyjä kysymyksiä (FAQ) lähetetään säännöllisin väliajoin. Lisää artikkeleita / viestejä koskevat ohjeet. Jos et ole UKK-ylläpitäjä, varmista, että ne tekevät niin.
 • Varmista, että ylläpidät hyvän tervehdysviestin, joka sisältää tilaus- ja peruutustiedot.
 • Uutiryhmien tulisi laatia niiden peruskirjat / ohjeet säännöllisesti.
 • Pidä postituslistoja ja uutisryhmiä ajan tasalla. Lähetä viestit ajoissa. Valitse sijainen, kun lähdet lomalle tai poissa kaupungista.

4.0 Tietopalvelut (Gopher, Wais, WWW, ftp, telnet)

Internetin historia on viime aikoina räjähtänyt uusilla ja monipuolisilla tietopalveluilla. Gopher, Wais, World Wide Web (WWW), Multi-User Dimensions (MUDs) Monikäyttäjien mitat, jotka ovat Object Oriented (MOO) ovat muutamia näistä uusista alueista. Vaikka kyky löytää tietoa räjähtää, “Caveat Emptor” pysyy vakiona. Jos haluat lisätietoja näistä palveluista, tarkista viitteet [14,28] Valitusta bibliografiasta.

4.1 Käyttöohjeet 

4.1.1. Yleiset ohjeet

 • Muista, että kaikki nämä palvelut kuuluvat jollekin toiselle. Laskut maksavat ihmiset saavat käyttöönsä säännöt, jotka koskevat käyttöä. Tiedot voivat olla ilmaisia ​​- tai se ei ehkä ole! Muista tarkistaa.
 • Jos sinulla on ongelmia minkä tahansa informaatiopalvelun kanssa, aloita ongelmanratkaisu tarkistamalla paikallisesti: Tarkista tiedoston kokoonpanot, ohjelmiston asetukset, verkkoyhteydet jne. Tee tämä ennen kuin oletetaan, että ongelma on palveluntarjoajan lopussa ja / tai on palveluntarjoajan vika.
 • Vaikka käytössä on tiedostotyyppejä koskevia nimityskäytäntöjä, älä riipu näiden tiedostojen nimeämissopimusten täytäntöönpanosta. Esimerkiksi “.doc” -tiedosto ei ole aina Word-tiedosto.
 • Tietopalvelut käyttävät myös yleissopimuksia, kuten www.xyz.com. Vaikka on hyödyllistä tietää nämä yleissopimukset, ne eivät välttämättä luota niihin.
 • Tiedä, miten tiedostonimet toimivat omassa järjestelmässäsi.
 • Ole tietoinen yleissopimuksista, joita käytetään tietojen antamiseen istuntojen aikana. FTP-sivustoilla on yleensä README-nimiset tiedostot ylätason hakemistossa, jossa on tietoja käytettävissä olevista tiedostoista. Älä kuitenkaan oleta, että nämä tiedostot ovat välttämättä ajan tasalla ja / tai tarkkoja.
 • ÄLÄ oleta, että kaikki löytämäsi tiedot ovat ajan tasalla ja / tai tarkkoja. Muista, että uudet tekniikat mahdollistavat lähes kenenkään julkaisijan, mutta kaikki ihmiset eivät ole löytäneet julkaisuun liittyviä tehtäviä.
 • Muista, että jos et ole varma, että tietoturva- ja todentamistekniikka on käytössä, kaikki järjestelmään lähettämäsi tiedot lähetetään Internetin välityksellä “selkeästi” ilman suojaa “sniffereiltä” tai väärentäjiltä.
 • Koska Internet kattaa maailman, muista, että tietopalvelut saattavat heijastaa kulttuuria ja elämäntapaa, joka eroaa huomattavasti omasta yhteisöstäsi. Materiaalit, jotka löydät loukkaaviksi, voivat olla peräisin maantieteestä, joka löytää ne hyväksyttäviksi. Pidä avoin mieli.
 • Kun haluat tietoja suosituista palvelimista, muista käyttää peilipalvelinta, joka on lähellä, jos luettelo on saatavilla.
 • Älä käytä jonkun toisen FTP-sivustoa tallentaaksesi materiaaleja, joita muut ihmiset haluavat poimia. Tätä kutsutaan “polkumyynniksi” eikä se ole yleisesti hyväksyttävää.
 • Kun sinulla on ongelmia sivuston kanssa ja pyydät apua, varmista, että annat mahdollisimman paljon tietoa ongelman vianmäärityksen helpottamiseksi.
 • Kun tuot oman tietopalvelun, kuten kotisivun, tarkista paikallisilta järjestelmänvalvojilta, mitä paikalliset ohjeet vaikuttavat.
 • Harkitse järjestelmän kuormituksen levittämistä suosituille sivustoille välttämällä “ruuhka-aikaa” ja kirjautumalla ulos ruuhka-aikoina.

4.1.2 Reaaliaikaiset interaktiivisten palvelujen ohjeet (MUDs MOOs IRC)

 • Kuten muissakin ympäristöissä, on viisasta “kuunnella” ensin tutustua ryhmän kulttuuriin.
 • Ei ole välttämätöntä tervehtiä kaikkia kanavalla tai huoneessa henkilökohtaisesti. Yleensä riittää yksi “Hei” tai vastaava. Asiakkaan automaatiotoimintojen käyttäminen ihmisten tervehdyttämiseen ei ole hyväksyttävää.
 • Varoita osallistujia, jos aiot lähettää suuria määriä tietoa. Jos kaikki suostumukset sen vastaanottamiseen, voit lähettää, mutta ei-toivottujen tietojen lähettäminen ilman varoitusta pidetään huonona muotona aivan kuten postissa.
 • Älä oleta, että ihmiset, joita et tiedä, haluavat puhua kanssasi. Jos sinusta tuntuu olevan pakko lähettää yksityisiä viestejä ihmisille, joita et tiedä, olkaa valmiita hyväksymään sen, että he voivat olla kiireisiä tai eivät halua keskustella kanssasi.
 • Noudata ryhmän ohjeita. Etsi ryhmän esittelymateriaaleja. Nämä voivat olla liittyvässä ftp-sivustossa.
 • Älä pahoita muita käyttäjiä henkilökohtaisiin tietoihin, kuten sukupuoleen, ikään tai sijaintiin. Kun olet rakentanut tuttavan toisen käyttäjän kanssa, nämä kysymykset saattavat olla sopivampia, mutta monet ihmiset epäröivät antaa näitä tietoja ihmisille, joiden kanssa he eivät ole tuttuja.
 • Jos käyttäjä käyttää lempinimen aliasia tai salanimeä, noudata käyttäjän halu anonyymejä kohtaan. Vaikka sinä ja sinä olet läheiset ystävät, on enemmän viisasta käyttää lempinimeään. Älä käytä henkilön todellista nimeä verkossa ilman lupaa.

4.2 Ylläpitäjän ohjeet 
4.2.1 Yleiset ohjeet

 • Selvitä, mitä kopioinnissa on käytettävissä ja mikä ei.
 • Kuvaile, mitä sivustossasi ja organisaatiosi on saatavilla. Varmista, että yleiset käytännöt ovat selkeitä.
 • Pidä tiedot, erityisesti READMEs, ajan tasalla. Anna READMEs tavallisessa tekstissä.
 • Esitä sivustosi peilien luettelo, jos tiedät ne. Varmista, että olet sisällyttänyt peiliin sovellettavan tekijänoikeusilmoituksen. Luettele niiden päivitysaikataulu, jos se on mahdollista.
 • Varmista, että suosituilla (ja massiivisilla) tiedoilla on kaistanleveys sen tukemiseksi.
 • Käytä tiedostotunnisteita – .txt for ascii text; .html tai .htm HTML: lle; .ps Postscriptille; .pdf kannettavien asiakirjojen muodossa; .sgml tai .sgm SGML: lle; .exe muille kuin Unix-suoritettaville tiedostoille jne.
 • Jos siirrät tiedostoja, yritä tehdä tiedostonimistä ainutlaatuisia kahdeksassa ensimmäisessä merkissä.
 • Kun annat tietoja, varmista, että sivustossasi on jotain ainutlaatuista. Vältä sellaisen tietopalvelun luomista, joka vain viittaa muihin Internet-palveluihin.
 • Älä osoita muita sivustoja pyytämättä ensin.
 • Muista, että tietopalvelun luominen on enemmän kuin pelkkä suunnittelu ja toteutus. Se on myös huolto.
 • Varmista, että lähetetyt materiaalit sopivat tukijärjestölle.
 • Testaa sovelluksia erilaisilla työkaluilla. Älä oleta, että kaikki toimii, jos olet testannut vain yhtä asiakasta. Oletetaan myös teknologian alhainen loppu asiakkaille ja älä luo sovelluksia, joita voivat käyttää vain graafiset käyttöliittymät.
 • Pidä johdonmukainen näkemys tiedoista. Varmista, että ulkonäkö ja tunnelma pysyvät samoina kaikissa sovelluksissa.
 • Ole herkkä tietojesi pitkäikäisyydelle. Varmista, että olet ajanut herkät materiaalit, ja pidä huolta siitä, että pidät nämä tiedot hyvin yllä.
 • Vientirajoitukset vaihtelevat maittain. Varmista, että ymmärrät vientirajoitusten vaikutukset lähetettäessä.
 • Kerro käyttäjille, mitä aiot tehdä tekemiesi tietojen kanssa, kuten WWW-palautteen. Sinun täytyy varoittaa ihmisiä, jos aiot julkaista minkä tahansa heidän lausuntonsa, jopa passiivisesti tekemällä sen muille käyttäjille.
 • Varmista, että käyttäjätietopalvelujen, kuten kotisivut, käytäntö on tunnettu.

5.0 Valittu bibliografia
Tätä bibliografiaa käytettiin useimpien edellä olevien osien tietojen keräämiseen sekä yleiseen viittaukseen. IETF-RUN-työryhmän kokemuksista kerättiin kohteita, joita näissä töissä ei löytynyt.

[1] Angell, D. ja B. Heslop, “E-postityylin elementit”, New York: Addison-Wesley, 1994.

[2] “Vastaukset Usenetin usein kysyttyihin kysymyksiin” Alkuperäinen tekijä: [email protected] (Jerry Schwarz) Ylläpito: [email protected] (Mark Moraes) Arkiston nimi: usenet-faq / part1

[3] Cerf, V., “Internetin käyttöä ja käyttöä koskevat ohjeet” osoitteessa:

[4] Dern, D., “Internet-opas uusille käyttäjille”, New York: McGraw-Hill, 1994.

[5] “Emily Postnews vastaa kysymyksiisi netikettistä” Alkuperäinen kirjoittaja: [email protected] (Brad Templeton) Ylläpito: [email protected] (Mark Moraes) Arkiston nimi: emily-postnews / part1

[6] Gaffin, A., “Kaikki Internetin opas”, Cambridge, Mass., MIT Press, 1994.

[7] Yhdysvaltain edustajainhuoneen “Internetin vastuullista käyttöä koskevat ohjeet”, osoitteessa:

[8] [email protected] (Aliza R. Panitz) Miten löytää oikea paikka lähetettäväksi (FAQ) Arkisto-nimi: etsintä-ryhmät / yleinen

[9] Hambridge, S. ja J. Sedayao, “Hevoset ja lintuovet: Internetin käyttöä koskevien yritysten suuntaviivojen kehitys”, LISA VII, Usenix, 1. – 5. Marraskuuta 1993, s. 9-16.

[10] Heslop, B. ja D. Angell, “Instant Internet -opas: Hands-on Global Networking”, Reading, Mass., Addison-Wesley, 1994.

[11] Horwitz, S., “Internet-etikettivihjeet”,

[12] Internet-toimintojen hallintoneuvosto, “Etiikka ja Internet”, RFC 1087, IAB, tammikuu 1989.

[13] Kehoe, B., “Zen ja Internetin taidetta: Aloittelijan opas”, etikettitiedot leviävät tämän työn lukujen kautta. 3. ed. Englewood Cliffs, NJ., Prentice-Hall, 1994.

[14] Kochmer, J., Internet-passi: NorthWestNetin opas maailmalle verkossa, 4. painos. Bellevue, Wash., NorthWestNet, Northwest Academic Computing Consortium, 1993.

[15] Krol, Ed, “Koko Internet: Käyttäjän opas ja luettelo”, Sebastopol, CA, O’Reilly & Associates, 1992.

[16] Lane, E. ja C. Summerhill, “Internet Primer for Information Professionals: Internet-verkkoteknologian perusopas”, Westport, CT, Meckler, 1993.

[17] LaQuey, T. ja J. Ryer, “The Internet Companion”, luku 3 “Viestintä ihmisten kanssa”, s. 41-74. Reading, MA, Addison-Wesley, 1993.

[18] Mandel, T., “Surfing the Wild Internet”, SRI International Business Intelligence -ohjelma, Scan No. 2109. Maaliskuu 1993.

[19] Martin, J., “Näissä verkkoissa on kultaa!

[20] Pioch, N., “Lyhyt IRC-aluke”, Owe Rasmussenin tekstimuunnos. Painos 1.1b, 28. helmikuuta 1993.

[21] Polly, J., “Internetin surffaus: johdanto”, versio 2.0.3. Tarkistettu 15. toukokuuta 1993.

[22] “Prenet on usenet-yhteisön kanssa työskentely” Alkuperäinen tekijä: [email protected] (Chuq Von Rospach) Ylläpitäjä: [email protected] (Mark Moraes) Arkiston nimi: usenet-primer / part1

[23] Rinaldi, A., “The Net: User Guidelines and Netiquette”, 3. syyskuuta 1992.

[24] “Usenetiin lähettämistä koskevat säännöt” Alkuperäinen kirjoittaja: [email protected] (Gene Spafford) Ylläpito: [email protected] (Mark Moraes) Arkiston nimi: posting-rules / part1

[25] Shea, V., “Netiquette”, San Francisco: Albion Books, 1994?

[26] Strangelove, M., A. Bosley, “Miten mainostaa Internetissä”, ISSN 1201-0758.

[27] Vuokralainen, R., Internet-perusasiat, ERIC-tietolähteiden selvitystoimisto, EDO-IR-92-7. Syyskuu 1992.

[28] Wiggins, R., “Internet kaikille: opas käyttäjille ja palveluntarjoajille”, New York, McGraw-Hill, 1995.

6.0 Turvallisuusnäkökohdat

Turvallisuusongelmia ei käsitellä tässä muistiossa.

7.0 Tekijän osoite
Sally Hambridge
Intel Corporation
2880 Northwestern Parkway
SC3-15
Santa Clara, CA 95052

Puhelin: 408-765-2931
Faksi: 408-765-3679
Sähköposti: [email protected]

Leave a Reply